Nauka i technika

Hodowla dla optymalnych wyników | MIĘSO + DRÓB

  • 7 listopada, 2023
  • 6 min read
Hodowla dla optymalnych wyników |  MIĘSO + DRÓB


W przypadku gatunków zwierząt gospodarskich czynnik X stojący za wieloma wyzwaniami związanymi z dobrostanem zwierząt często wynika z genetyki zwierząt. Temple Grandin, profesor nauk o zwierzętach na Uniwersytecie Stanowym w Kolorado i wiodący na świecie ekspert w projektowaniu obiektów do przeładunku zwierząt gospodarskich i praktyk w zakresie dobrostanu zwierząt, stwierdziła, że ​​podstawową przyczyną problemów związanych z dobrostanem wielu firm spożywczych są problemy hodowlane. Przytoczyła kilka przykładów, które widziała ostatnio podczas swoich podróży do ubojni zajmujących się przetwórstwem mięsnym.

„Gdyby ktoś powiedział mi 15 lat temu, że u bydła mięsnego będziemy mieć problemy ze stopami i nogami, które są genetycznie powiązane, nigdy bym w to nie uwierzył”.

Powiedziała, że ​​dzisiejsze zwierzęta odzwierciedlają wysiłki producentów mające na celu dostarczanie większego bydła, świń, a nawet brojlerów, które dostarczają więcej mięsa kosztem innych części ciała, w tym przypadku nóg i łap bydła.

„Musimy uważać na to, co hodujemy” – stwierdziła, dodając, że dzisiejszy większy inwentarz żywy wyrasta z urządzeń do obsługi zwierząt, takich jak urządzenia do krępowania.

Większe, grubsze i grubsze zwierzęta mogą również powodować więcej problemów zdrowotnych, w tym niewydolność serca. Po spędzeniu większej części ostatnich czterdziestu lat w zakładach produkcyjnych, opasach paszowych i zakładach przetwórczych, obserwując cechy zwierząt, Grandin stwierdziła, że ​​deformacje stóp i nóg, które sprawiają, że mobilność stanowi wyzwanie dla dzisiejszego bydła, są niesamowicie podobne do tych, które widziała w zakładach produkujących świnie 30 Lata temu. W tamtych czasach, czyli na długo przed zastosowaniem agonistów beta jako stymulatorów wzrostu, celem producentów wieprzowiny była selekcja genetyczna w celu szybkiego przyrostu masy ciała.

Warto przeczytać!  Senior znalazł rodzinę i poczucie wspólnoty na Uniwersytecie

„To była konformacja genetyczna, którą można było prześledzić wstecz do niektórych knurów” – powiedział Grandin.

Hodowla kurczakówNiewielkie zmiany w hodowli brojlerów mogą skutkować znaczną poprawą dobrostanu zwierząt. (Źródło: ©Пётр Рябчун – STOCK.ADOBE.COM)

Promowanie genetyki drobiu

Hodowla brojlerów większych rozmiarów jest również istotna w przemyśle drobiarskim, co stwarza podobne problemy, gdy ciężar ptaków nie jest w stanie utrzymać na nogach, nie wspominając o zaburzeniach metabolicznych i zwiększonej liczbie zawałów serca. Dzisiejszym producentom drobiu udało się wyhodować ptaki zawierające znacznie więcej mięsa z piersi i hodować je szybciej niż w poprzednich dziesięcioleciach. Jak podaje czasopismo Poultry Science, od lat pięćdziesiątych XX wieku masa niektórych ras wzrosła czterokrotnie.

Grandin stwierdziła, że ​​wierzy, że problemy związane z dobrostanem brojlerów, a w szczególności wskaźniki śmiertelności, można znacznie poprawić poprzez nieznaczne zmniejszenie rozmiaru piersi.

„Jeśli zrobisz coś takiego, jak zmniejszenie kwoty o 2%, nie naciskaj [the genetics] dość mocno na piersi, nadal będziesz mieć gigantyczną pierś, ale po prostu przejdziesz z mega-gigantycznej do gigantycznej; po prostu wycofaj się trochę, a potem spadnie mnóstwo innych problemów, takich jak śmierć” – powiedziała.

Warto przeczytać!  Jak interakcje genów kształtują ewolucję zmienności między komórkami

Ta sama filozofia hodowli dotyczy bydła mlecznego hodowanego w celu uzyskania maksymalnej produkcji mleka.

„Jeśli jest za wysoka, aby zmieścić się w przyczepie, być może będziemy musieli wyhodować mniejszą krowę, która faktycznie wytrzyma dłużej” – powiedział Grandin. „Widzisz, jeśli się trochę wycofasz, a ona wytrzyma cztery laktacje, będzie to lepsza trwałość niż gigant, który przetrwa tylko dwie laktacje”.

Jeśli chodzi o hodowlę, producenci starają się zrównoważyć korzyści wynikające z większego inwentarza żywego, większą ilością mięsa i negatywnym wpływem większych rozmiarów. Są kompromisy, powiedział Grandin.

Grandin myśli o selekcji genetycznej świń, bydła i kurczaków jak o budżecie państwa. W jej genetycznej analogii ten budżet państwa obejmuje gospodarkę, czyli mięso, mleko i jaja; infrastruktura obejmująca kości, szkielet, serce i reprodukcję; i wojsko, które utożsamia z układem odpornościowym zwierzęcia.

„Jeśli przeznaczę cały swój budżet na gospodarkę, zmienię dwie pozostałe rzeczy” – stwierdziła, podkreślając, że niekoniecznie oznacza to powrót do staromodnego podejścia do wolno rosnącego inwentarza żywego.

W przypadku produkcji wielkoseryjnej korzystne może być rezygnacja z genetyki tak mocno, a celem producentów powinno być znalezienie tego, co optymalne, a nie maksymalne.

„Właśnie dowiedziałem się niedawno po rozmowie z kilkoma ekspertami od kurczaków, że to naprawdę dobrze się sprawdziło w produkcji kurczaków wielkopiersiowych. Jeśli się trochę wycofasz, to się zwróci — martwe zwierzęta przybierają na wadze zerowo, a ich wykorzystanie paszy jest naprawdę okropne”.

Warto przeczytać!  Leki stosowane w leczeniu uzależnienia od palenia sugerowane przez badanie asocjacyjne obejmujące cały transkryptom wielu przodków

Zauważyła, że ​​w dzisiejszym łańcuchu dostaw żywności kluczowy jest czas, mówiąc: „Inną rzeczą, którą musisz zrobić, to wiedzieć, że kiedy będą gotowe, będą musiały iść na rzeź” – powiedziała. „Ponieważ powiedzmy, że spóźniają się dwa dni, wtedy zaczynasz mieć depresję”.

Odpowiedzi z góry

Grandin w dalszym ciągu głosi, że problemy związane z dobrostanem zwierząt, takie jak kulawizny lub upadki, w rzeźniach sygnalizują potrzebę spojrzenia od góry na problemy występujące w gospodarstwach. W przypadku roślin czerwonymi flagami może być bydło leżące na podwórzach i bydło, które ma wyraźnie słabą budowę łap.

Niektóre zakłady przetwórcze dokładają wszelkich starań, aby zminimalizować skutki zgłaszania się do nich bydła z problemami. Niektórzy posunęli się nawet do wyłożenia gumą całego podwórka.

„To bardzo kosztowny sposób naprawy stóp. Należy zapewnić lepszą hodowlę” – stwierdził Grandin, ale powodem dalszej hodowli tego bydła jest jego bardzo produktywność.

Wady stóp obejmują skrzyżowane palce, w przypadku których szczelina między kopytami nie jest prosta; zbyt szerokie szczeliny między kopytami lub środkowa część kopyt jest wygięta.

„Jeśli chcesz zapewnić dobry dobrostan w zakładzie mięsnym, musisz mieć mobilne zwierzę, które potrafi chodzić — to proste” – powiedział Grandin. „Nie hoduj zwierzęcia, które ma trudności z chodzeniem.”


Źródło