ICMR publikuje wytyczne żywieniowe dla Hindusów, zaleca „ograniczenie spożycia soli” – India TV
Indyjska Rada ds. Badań Medycznych wydała zestaw 17 wytycznych dietetycznych, których celem jest ograniczenie spożycia soli, zniechęcanie do stosowania odżywek białkowych w celu budowy mięśni oraz zalecanie ograniczenia spożycia cukru i żywności wysoko przetworzonej. Niniejsze wytyczne mają na celu zapewnienie odpowiedniego spożycia składników odżywczych i zmniejszenie ryzyka chorób niezakaźnych, takich jak otyłość i cukrzyca.
Narodowy Instytut Żywienia (NIN) z siedzibą w Hyderabadzie, podlegający najwyższemu organowi badawczemu ds. zdrowia, opublikował w środę zmienione „Wytyczne żywieniowe dla Indian (DGI)”, aby spełnić wymagania dotyczące niezbędnych składników odżywczych i zapobiegać chorobom niezakaźnym (NCD).
Szacuje się, że niezdrowe nawyki żywieniowe odpowiadają za 56,4% całkowitego obciążenia chorobami w Indiach. Według Narodowego Instytutu Żywienia przyjęcie zdrowszych wzorców odżywiania i regularna aktywność fizyczna może znacznie zmniejszyć częstość występowania choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2, potencjalnie zapobiegając nawet 80% przypadków.
„Znacznej części przedwczesnych zgonów można zapobiec, prowadząc zdrowy tryb życia” – stwierdzono, dodając, że wzrost spożycia wysoko przetworzonej żywności zawierającej cukry i tłuszcze, w połączeniu ze zmniejszoną aktywnością fizyczną i ograniczonym dostępem do zróżnicowanej żywności, zaostrza Niedobory mikroelementów i problemy z nadwagą.
DGI zostały opracowane przez multidyscyplinarny komitet ekspertów pod przewodnictwem dr Hemalathy R, dyrektora ICMR-NIN i przeszły kilka recenzji naukowych. W DGI NIN stwierdziła, że długotrwałe spożywanie dużych ilości odżywek białkowych lub spożywanie koncentratów wysokobiałkowych wiąże się z potencjalnymi zagrożeniami, takimi jak utrata minerałów w kościach i uszkodzenie nerek.
Stwierdzono w nim również, że cukier powinien stanowić mniej niż 5 procent całkowitego spożycia energii, a zbilansowana dieta powinna dostarczać nie więcej niż 45 procent kalorii ze zbóż i prosa oraz do 15 procent kalorii z roślin strączkowych, fasoli i mięsa. Zgodnie z wytycznymi całkowite spożycie tłuszczu powinno być mniejsze lub równe 30 procent energii.
„Za pośrednictwem DGI podkreślamy, że najbardziej logicznym, zrównoważonym i długoterminowym rozwiązaniem wszelkich form niedożywienia jest zapewnienie dostępności, dostępności i przystępności cenowej żywności bogatej w składniki odżywcze, przy jednoczesnym promowaniu konsumpcji zróżnicowanej żywności. Wytyczne zawierają w sobie naukowe informacje oparte na dowodach, które ułatwiłyby osiągnięcie celów określonych w Narodowej Polityce Żywieniowej” – powiedziała Hemlatha.
W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zwyczaje żywieniowe Hindusów uległy znaczącym zmianom, co doprowadziło do wzrostu częstości występowania chorób niezakaźnych, a niektóre problemy związane z niedożywieniem nadal występują, powiedział dr Rajiv Bahl, dyrektor generalny ICMR.
„Cieszę się, że wytyczne te zostały bardzo dostosowane do zmieniającego się scenariusza żywnościowego w Indiach poprzez dodanie praktycznych przesłaniów i sugestii dotyczących bezpieczeństwa żywności przy wyborze żywności minimalnie przetworzonej, znaczenia etykiet żywności i aktywności fizycznej.
Jestem pewien, że uzupełnią one wysiłki rządu na rzecz promowania holistycznego odżywiania i zdrowia naszych obywateli” – powiedział Bahl.
Odnosząc się do chorób niezakaźnych, NIN stwierdził, że 34 procent dzieci w wieku od 5 do 9 lat cierpi na wysoki poziom trójglicerydów.
Oto 17 wytycznych ICMR dla Hindusów:
- Jedz różnorodne produkty, aby zapewnić zbilansowaną dietę
- Zapewnij dodatkowe wyżywienie i opiekę zdrowotną w czasie ciąży i laktacji
- Zapewnij wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy i kontynuuj karmienie piersią do drugiego roku życia i dłużej
- Rozpocznij podawanie dziecku domowej roboty półstałej żywności uzupełniającej wkrótce po szóstym miesiącu życia
- Zapewnij dzieciom i młodzieży odpowiednią i odpowiednią dietę zarówno w zdrowiu, jak i chorobie
- Jedz dużo warzyw i roślin strączkowych
- Używaj olejów/tłuszczów z umiarem; wybieraj różnorodne nasiona oleiste, orzechy, zboża Nutri i rośliny strączkowe, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
- Uzyskuj dobrej jakości białka i niezbędne aminokwasy (EAA) poprzez odpowiednią kombinację pokarmów i unikaj suplementów białkowych w celu budowy masy mięśniowej
- Prowadź zdrowy tryb życia, aby zapobiegać otyłości brzusznej, nadwadze i otyłości ogólnej
- Bądź aktywny fizycznie i regularnie ćwicz, aby zachować dobry stan zdrowia
- Ogranicz spożycie soli
- Spożywaj bezpieczną i czystą żywność
- Zastosuj odpowiednie metody wstępnego gotowania i gotowania
- Pij odpowiednią ilość wody
- Minimalizuj spożycie żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli (HFSS) i ultraprzetworzonej żywności (UPF)
- Włącz do diety osób starszych żywność bogatą w składniki odżywcze, aby zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie
- Czytaj informacje na etykietach żywności, aby dokonywać świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych