ICMR twierdzi, że dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety: „Nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” | Zdrowie
![ICMR twierdzi, że dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety: „Nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” | Zdrowie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/added-sugar_1717580597283_1717580597649-770x470.jpg)
ICMR (Indyjska Rada Badań Medycznych) w swoich najnowszych wytycznych zaleca ograniczenie dodatku cukru do 25 g dziennie lub nawet całkowite wyeliminowanie go z diety, ponieważ nie dodaje on do żywności żadnej wartości odżywczej poza kaloriami.
„Spożycie cukru w ilościach, które stanowią ponad 5% całkowitego dziennego spożycia energii lub 25 g dziennie (przy średnim spożyciu 2000 kcal/dzień) definiuje się jako „wysokie spożycie cukru”” – mówią wytyczne ICMR. (Przeczytaj także | ICMR twierdzi, że etykiety mogą wprowadzać w błąd: „Żywność bez cukru może zawierać ukryte cukry”)
Według najwyższego organu badawczego WHO rozważa zmianę swoich zaleceń i ograniczenie kalorii pochodzących z cukru do mniej niż 5% Kcal dziennie.
„Ograniczenie cukru do 25 g dziennie jest lepsze dla zdrowia. Jeśli to możliwe, dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety, ponieważ nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” – czytamy w wytycznych ICMR. (Przeczytaj także | ICMR twierdzi, że rozgotowanie impulsów może obniżyć jakość białka, w nowych wytycznych sugeruje, ile wody należy użyć)
Cukry dodane a naturalnie występujące cukry proste: jaka jest różnica?
Dodany cukier odnosi się do cukru i syropów cukrowych dodawanych do żywności i napojów podczas przetwarzania i przygotowania i obejmuje sacharozę (cukier stołowy), jaggery, miód, glukozę, fruktozę, dekstrozę itp.
Cukry naturalnie występujące to te, które są naturalnie obecne w produkcie spożywczym. Na przykład monosacharydy to cukry proste zawierające pojedyncze cząsteczki cukru, takie jak glukoza lub fruktoza w owocach. Disacharydy to dwie proste cząsteczki cukru, takie jak sacharoza (cukier) lub laktoza w mleku.
ICMR twierdzi, że rafinowane cukry nie zawierają witamin ani minerałów.
„Dodawanie cukru ponad to, co jest naturalnie/nieodłącznie obecne w żywności, zwiększa całkowite spożycie kalorii, ale nie dodaje żadnej wartości odżywczej” – twierdzi apex medyczny organ badawczy.
Dieta bogata w dodane cukry może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca, nowotwory, a nawet demencja. Z drugiej strony wysokie spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
„Kalorie są zdrowe tylko wtedy, gdy towarzyszą im witaminy, minerały i błonnik” – czytamy w wytycznych.
Złap swoją dzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.