Zdrowie

ICMR twierdzi, że dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety: „Nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” | Zdrowie

  • 5 czerwca, 2024
  • 3 min read
ICMR twierdzi, że dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety: „Nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” |  Zdrowie


ICMR (Indyjska Rada Badań Medycznych) w swoich najnowszych wytycznych zaleca ograniczenie dodatku cukru do 25 g dziennie lub nawet całkowite wyeliminowanie go z diety, ponieważ nie dodaje on do żywności żadnej wartości odżywczej poza kaloriami.

„Dodawanie cukru ponad cukier naturalnie występujący w żywności zwiększa całkowite spożycie kalorii, ale nie dodaje żadnej wartości odżywczej” – mówi ICMR. (Unsplash)

„Spożycie cukru w ​​ilościach, które stanowią ponad 5% całkowitego dziennego spożycia energii lub 25 g dziennie (przy średnim spożyciu 2000 kcal/dzień) definiuje się jako „wysokie spożycie cukru”” – mówią wytyczne ICMR. (Przeczytaj także | ICMR twierdzi, że etykiety mogą wprowadzać w błąd: „Żywność bez cukru może zawierać ukryte cukry”)

Bądź świadkiem ostatniego rozdziału wyborów do Lok Sabha na HT, obserwując na żywo liczbę głosów i wyniki. Przeglądaj teraz! Przeglądaj teraz!

Według najwyższego organu badawczego WHO rozważa zmianę swoich zaleceń i ograniczenie kalorii pochodzących z cukru do mniej niż 5% Kcal dziennie.

„Ograniczenie cukru do 25 g dziennie jest lepsze dla zdrowia. Jeśli to możliwe, dodatek cukru można całkowicie wyeliminować z diety, ponieważ nie dodaje on żadnej wartości odżywczej poza kaloriami” – czytamy w wytycznych ICMR. (Przeczytaj także | ICMR twierdzi, że rozgotowanie impulsów może obniżyć jakość białka, w nowych wytycznych sugeruje, ile wody należy użyć)

Warto przeczytać!  Czy picie zimnej wody podczas upałów jest niebezpieczne?

Cukry dodane a naturalnie występujące cukry proste: jaka jest różnica?

Dodany cukier odnosi się do cukru i syropów cukrowych dodawanych do żywności i napojów podczas przetwarzania i przygotowania i obejmuje sacharozę (cukier stołowy), jaggery, miód, glukozę, fruktozę, dekstrozę itp.

Cukry naturalnie występujące to te, które są naturalnie obecne w produkcie spożywczym. Na przykład monosacharydy to cukry proste zawierające pojedyncze cząsteczki cukru, takie jak glukoza lub fruktoza w owocach. Disacharydy to dwie proste cząsteczki cukru, takie jak sacharoza (cukier) lub laktoza w mleku.

ICMR twierdzi, że rafinowane cukry nie zawierają witamin ani minerałów.

„Dodawanie cukru ponad to, co jest naturalnie/nieodłącznie obecne w żywności, zwiększa całkowite spożycie kalorii, ale nie dodaje żadnej wartości odżywczej” – twierdzi apex medyczny organ badawczy.

Dieta bogata w dodane cukry może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca, nowotwory, a nawet demencja. Z drugiej strony wysokie spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.

„Kalorie są zdrowe tylko wtedy, gdy towarzyszą im witaminy, minerały i błonnik” – czytamy w wytycznych.

Przygotuj się na Puchar Świata z Crick-it! Od wyników na żywo po statystyki meczów – tutaj możesz śledzić całą akcję. Odkryj teraz!.

Warto przeczytać!  Badania sugerują, że substancje chemiczne występujące w popularnych produktach gospodarstwa domowego mogą być potencjalnie powiązane z autyzmem i stwardnieniem rozsianym

Złap swoją dzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.


Źródło