Ile powinien wynosić poziom cholesterolu HDL i LDL? Eksperci mają wytyczne do badań

-
Każdy z nas ma cholesterol — jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu -
„Fabryką” cholesterolu jest wątroba, która dziennie syntetyzuje średnio 800 mg tej substancji -
Aby sprawdzić, jak wygląda u nas obecność dobrego i złego cholesterolu, warto zrobić profil lipidowy -
Ile powinien wynosić prawidłowy wynik? Lekarze przekonują, że zależy to od kilku czynników -
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej Onet.
Cholesterol to substancja tłuszczowa, która występuje we krwi oraz wszystkich komórkach i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. W praktyce tylko niewielka jego część jest dostarczana do organizmu poprzez jedzenie. Ok. 70 — 80 proc. cholesterolu pochodzi z wewnątrzustrojowej „produkcji”.
„Fabryką” cholesterolu jest dla nas wątroba, która dziennie syntetyzuje średnio 800 mg tej substancji. Ponieważ jest to związek nierozpuszczalny we krwi, dla umożliwienia transportu wewnątrz organizmu przyjmuje on postać lipoproteiny – czyli połączenia białka i tłuszczu. Występują dwa rodzaje lipoprotein: HDL i LDL.
– Lipoproteiny o niskiej gęstości LDL transportują cholesterol z wątroby do tkanek, natomiast lipoproteiny o dużej gęstości HDL – odpowiadają za dotarcie cholesterolu do wątroby, gdzie podlega on przemianom. Cholesterol frakcji LDL i HDL określany jest potocznie mianem „złego” i „dobrego”. Wysoki poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów sprzyja występowaniu chorób układu krążenia, natomiast HDL wykazuje działanie ochronne – wyjaśnia Alicja Widera, dietetyk z Grupy American Heart of Poland.
Dalsza część tekstu pod materiałem wideo.
Prawidłowy profil lipidowy
Profil lipidowy oceniamy na podstawie czterech głównych badań tj.:
-
cholesterol całkowity (Chol-TC), -
trójglicerydy (TG), -
cholesterol HDL (HDL-c), -
cholesterol LDL (LDL-c).
Do powyższych badań, zgodnie z wytycznymi m.in. Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, powinniśmy dodatkowo określać cholesterol-nieHDL (non-HDL-c), który jest matematycznym wzorem sumy tzw. złego cholesterolu. Nową cząsteczką, którą warto dodać do badań profilu lipidowego jest badanie lipoproteiny-a (Lp-a), którą, według obecnej wiedzy, powinniśmy oznaczyć u każdej dorosłej osoby raz w życiu.
– Normy dla powyższych substancji są obecnie dość skomplikowane i dostosowane przez lekarza, w zależności od obecnego stanu chorego np. zdrowe osoby mają zalecane mniej rygorystyczne zakresy w stosunku do osób po zawale serca – wyjaśnia Artur Gabrysiak, specjalista medycyny laboratoryjnej z Grupy American Heart of Poland.
— Ogólne wartości dla osób zdrowych to mniej niż 190 mg/dl dla cholesterolu całkowitego, poniżej 150 mg/dl dla trójglicerydów (przy badaniu na czczo), poniżej 130 mg/dl przy cholesterolu nieHDL oraz mniej niż 115 mg/dl dla cholesterolu LDL. Z kolei normy dla cholesterolu HDL wynoszą powyżej 40 mg/dl dla mężczyzn i powyżej 45 mg dla kobiet. Prawidłowy zakres lipoproteiny-a powinien się mieścić poniżej 30 mg/dl – tłumaczy.
Co warto włączyć do diety?
Kluczowym elementem pozwalającym utrzymać odpowiedni profil lipidowy jest zdrowa, zbilansowana dieta.
– Fundament codziennego jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce – ich dzienne spożycie powinno się utrzymywać na poziomie 400 – 500 g. Flawonoidy, czyli antyoksydanty, zawarte w warzywach i owocach, wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe i odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce zaburzeń lipidowych – wyjaśnia dietetyk z Grupy American Heart of Poland.
Warzywa i owoce są istotne dla obniżenia poziomu złego cholesterolu – również za sprawą wysokiej zawartości błonnika, który ogranicza jego wchłanianie. Drugim istotnym źródłem tej cennej substancji są pełnoziarniste produkty zbożowe. Zalecane są produkty takie jak: ciemne pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, płatki i otręby owsiane lub jęczmienne, ryż brązowy, makarony z mąki pełnoziarnistej.
– Na szczególną uwagę zasługuje rozpuszczalna frakcja błonnika, w tym beta-glukan, którego źródłem są płatki owsiane czy jęczmienne. Beta-glukan charakteryzuje się zdolnością wiązania cholesterolu, przez co zwiększa jego wydalanie, przyczyniając się do zmniejszenia poziomu frakcji LDL – podkreśla Alicja Widera.
Doskonałą przekąskę dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu mogą stanowić też orzechy (włoskie, pistacje, laskowe) i pestki (słonecznika, dyni), przez wgląd na zawartość steroli roślinnych. Wykazują one działanie obniżające poziom cholesterolu. Warto również wzbogacić dietę w nasiona lnu, sezamu i czarnuszki oraz produkty mleczne z niską zawartością tłuszczu. Wśród tych ostatnich szczególnie korzystne działanie wykazują produkty mleczne fermentowane, które wzmacniają barierę jelitową i szczelność błony śluzowej jelit.
Nie każdy tłuszcz jest szkodliwy
Wysoki poziom cholesterolu w powszechnej opinii kojarzony jest z dietą o wysokiej zawartości tłuszczu. Faktycznie, nadmiar spożywanych tłuszczów nasyconych i trans może skutkować jego podwyższonym poziomem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy dążyć do eliminacji tego składnika z naszej diety – zamiast tego warto po prostu stawiać na nienasycone kwasy tłuszczowe.
– Częścią prawidłowo zbilansowanej diety są odpowiednie tłuszcze oraz ich źródła. Ważnym składnikiem, pozwalającym utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu, są kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są m.in. tłuste ryby morskie, oleje roślinne, orzechy i nasiona – tłumaczy dietetyk.
– Korzystne znaczenie dla poprawy parametrów profilu lipidowego mają także: oliwa z oliwek, oleje z wiesiołka i czarnuszki, olej lniany oraz sezamowy. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli korzystnie wpływają one na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi. Zawierają również liczne związki o działaniu przeciwzapalnym, przez co wykazują działanie ochronne przed chorobami układu krążenia – mówi.
Jakich produktów lepiej unikać?
Produkty spożywcze, które wpływają negatywnie na gospodarkę lipidową to przede wszystkim kwasy tłuszczowe typu trans, kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukier.
– Cukier nie zawiera żadnych niezbędnych składników odżywczych. Słodkie przekąski powinno się ograniczać nie tylko w przypadku otyłości czy cukrzycy, ale również przy zaburzeniach lipidowych. Duże ilości cukrów prostych w diecie – czyli spożywanie słodyczy, ciastek, napojów słodzonych, batoników, żelków – podnosi poziom trójglicerydów we krwi. Zwiększa również ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, sprzyja stłuszczeniu wątroby oraz niekorzystnie wpływa na stan skóry – wyjaśnia Alicja Widera.
Istotnym elementem zdrowego stylu życia jest również zaprzestanie palenia tytoniu oraz unikanie wysoko przetworzonych produktów i dań typu fast food.

Hipercholesterolemia
|
Novartis
-
Mdleją i mają halucynacje. Syndrom florencki może zaatakować na wakacjach
Choć wydaje się to nieprawdopodobne, wakacyjne zwiedzanie może zakończyć się… wizytą u psychiatry. Wszystko to za sprawą silnej reakcji organizmu, zwanej…
Aleksandra Kokot
-
Iris z Filipin: polscy lekarze mają poważne twarze. Nawet pielęgniarki się nie uśmiechają [LIST]
„Lekarze w Polsce zawsze przyjmują z poważną miną, nie uśmiechają się, nawet pielęgniarki. To trochę onieśmielające, ale może są zmęczeni? Filipińscy lekarze,…
Joanna Rokicka
-
„Pamiątką” po chorobie są zniszczone płuca. Pulmonolog: mam pacjentów, którzy uczą się żyć na nowo
Lekarze jeszcze nigdy nie widzieli, by choroba wirusowa tak bardzo i tak szybko wyniszczała płuca. Nawet po wyzdrowieniu i rekonwalescencji, ich stan pozostawia…
Karolina Świdrak
-
Co spotyka osoby LGBT+ w gabinetach lekarskich? „Profesor kazał mi wyjść, bo w sali mają być tylko kobiety”
– Istnieje mocno utrwalony stereotyp, że lesbijki nie mają częstego i intensywnego seksu, więc powstaje stosunkowo mało publikacji poświęconych ich zdrowiu…
Karolina Świdrak
-
Jedzą ogromne ilości soli, mają gen cukrzycy… Dlaczego Japończycy żyją tak długo? [FRAGMENT KSIĄŻKI]
O tym, że w Japonii żyją stulatkowie nie trzeba nikomu mówić – to jeden ze stereotypów, z którymi zetknął się już chyba każdy. Zresztą, nie jest to wcale mit, bo…
Grupa Wydawnicza Foksal
-
Polka ze Szkocji: leki są tu za darmo dla każdego, a kobiety korzystają z dodatkowych ułatwień
– Dużo się mówi o tym, że już niedługo leki w Polsce mogą być darmowe – dla wybranych grup. W Szkocji, gdzie mieszkam od 2007 roku, wszystkie leki są za darmo –…
Joanna Rokicka
-
Jakie miejsca na ciele najczęściej atakują kleszcze? Mają cztery ulubione
Jeśli właśnie wróciłeś ze spaceru po lesie czy pracowałeś w ogrodzie, sprawdź starannie swoje ciało w poszukiwaniu kleszczy. Podpowiemy ci, które rejony i…
Joanna Rokicka
-
W tych krajach ludzie nie mają zawałów serca. Oto ich sekrety
Zawał mięśnia serca dotyczy coraz młodszych osób, zwłaszcza w Polsce, gdzie wciąż notuje się wysoki odsetek nowych przypadków. Są jednak kraje na świecie, w…
Tatiana Naklicka
-
Te choroby nie mają żadnych objawów, aż jest za późno. Po cichu niszczą organizm
Choroby rozwijające się bezobjawowo to jedno z większych zagrożeń dla naszego zdrowia. Jeśli nie doświadczamy objawów lub są one na tyle łagodne, że wydają się…
Marlena Kostyńska
-
Czy suplementy z berberyną mają skutki uboczne? Farmaceutka odpowiada
Berberyna jest suplementem, po który często sięgają osoby chcące zmniejszyć poziom cukru we krwi. Czy berberyna może mieć skutki uboczne? Jak suplementować takie…
Dr n. farm. Sara Janowska