Zdrowie

Ile słodzika jest dopuszczalne dziennie? Poznaj skutki uboczne nadmiernej konsumpcji

  • 9 maja, 2024
  • 4 min read
Ile słodzika jest dopuszczalne dziennie?  Poznaj skutki uboczne nadmiernej konsumpcji


Kilka dni temu w Pendżabie miał miejsce tragiczny wypadek, kiedy 10-letnia dziewczynka Manvi zmarła z powodu podejrzenia zatrucia pokarmowego po zjedzeniu ciasta podczas obchodów swoich urodzin. Według doniesień cała rodzina, w tym jej młodsza siostra, zachorowała po zjedzeniu ciasta zamówionego przez Internet w lokalnej piekarni w Patiala. Jak wynika z raportu India Today, okręgowy urzędnik ds. zdrowia dr Vijay Jindal powiedział, że z piekarni pobrano cztery próbki ciasta, z których w dwóch stwierdzono wysoki poziom sacharyny, która jest sztucznym słodzikiem. Chociaż sacharyna jest powszechnie stosowana jako substytut cukru, duże ilości tej substancji mogą powodować rozstrój żołądka.

Czy sztuczny słodzik w żywności może powodować różne problemy zdrowotne?

Sacharyna to jedna z najwcześniejszych sztucznych substancji słodzących na rynku, służąca do słodzenia żywności i napojów od ponad wieku. Jednak jego powszechne przyjęcie jako substytutu cukru nastąpiło dopiero w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Niektórzy twierdzą, że zastąpienie cukru sacharyną może pomóc w utracie wagi, leczeniu cukrzycy i zdrowiu zębów, podczas gdy inni pozostają sceptyczni co do bezpieczeństwa wszystkich sztucznych słodzików, w tym sacharyny.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że szczepionka odchudzająca może zmniejszyć ryzyko zawału serca

Doktor Sarbajit Ray, lekarz-konsultant w szpitalu ILS w Salt Lake, powiedział: „Sztuczne słodziki spożywcze lub substytuty cukru są technicznie znane jako słodziki nieodżywcze, z których najczęściej spotykanymi są sacharyna i aspartam. Wielu z nas używa substytutów cukru jako substytutów cukru. sposób na ograniczenie spożycia kalorii, ale te sztuczne słodziki mają swoje nieodłączne wady.

„Sztuczne słodziki stwarzają zagrożenia dla zdrowia, od przyrostu masy ciała po raka. Są wysoce szkodliwe dla osób cierpiących na fenyloketonurię (PKU). Wiadomo również, że powodują przyrost masy ciała, zaostrzenie migreny oraz zwiększone ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Te sztuczne środki są również znane z zakłócania prawidłowego mikrobiomu jelitowego, co skutkuje wzdęciami, chorobami autoimmunologicznymi, ścieńczeniem ścian jelit, zespołem jelita drażliwego (IBS) itp. Epilepsja również przyspiesza, ponieważ wiadomo, że obniżają próg drgawkowy.

Oprócz tego dr MS Purakait, kierownik medyczny szpitala Techno India Dama wspomniał o innych skutkach ubocznych spowodowanych nadmiernym spożyciem sztucznych słodzików.

Powiedział: „Może powodować wymioty, ból brzucha, biegunkę, gorączkę i zmęczenie, prowadzące do nagłej zapaści i szoku. Może również powodować poważne konsekwencje u pacjentów cierpiących na pewne niedobory genetyczne. Długotrwałe stosowanie sztucznych słodzików może prowadzić do insulinooporności, zespół metaboliczny i jego powikłania.”

Warto przeczytać!  Jak kwas acetylosalicylowy i warfaryna wchodzą w interakcję z różnymi składnikami odżywczymi?

Opowiadając o przypadku dziewczynki w Pendżabie, dr Sarbajit Ray powiedział: „Przy wszystkich tych znanych skutkach ubocznych dziecko może paść ofiarą jakiejkolwiek ostrej reakcji, zwłaszcza jeśli sztuczny słodzik zostanie użyty w ilości przekraczającej maksymalny dzienny dopuszczalny limit”.

Jaka ilość sztucznego słodzika może być spożywana dziennie i przez kogo:

Sztuczne słodziki odzwierciedlają słodycz cukru, ale nie zawierają kalorii ani węglowodanów.

Doktor Debarghya Dey, lekarz ogólny i diabetolog, powiedziała: „Przeprowadzono kilka badań dotyczących bezpieczeństwa nieodżywczych słodzików, które wykazały, że NNS może przyjmować każda osoba powyżej pierwszego roku życia, w tym dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Aspartam powinien należy unikać u pacjentów z fenyloketonurią (PKU).”

„Średnie dzienne spożycie (ADI) to szacunkowa ilość dodatku do żywności, którą można spożyć w ciągu całego życia bez odczuwalnego ryzyka dla zdrowia. W przypadku aspartamu jest to 40 mg/kg/dzień, w przypadku sukralozy jest to 15 mg/kg/dzień. NNS potrzebuje znacznie więcej badań naukowych i ocen, aby zrozumieć indywidualne informacje, ryzyko chorób naczyń mózgowych, chorób układu krążenia i raka” – dodał.

Warto przeczytać!  Jak zmodyfikować ścieżkę diagnostyczną, aby poradzić sobie z rosnącą liczbą zachorowań na raka prostaty w Afryce?

[Disclaimer: The information provided in the article, including treatment suggestions shared by doctors, is intended for general informational purposes only. It is not a substitute for professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always seek the advice of your physician or other qualified healthcare provider with any questions you may have regarding a medical condition.]


Źródło