Indie domagają się szczegółów od Singapuru i Hongkongu po zakazie stosowania MDH i przypraw Everest: raport | Najnowsze wiadomości Indie
![Indie domagają się szczegółów od Singapuru i Hongkongu po zakazie stosowania MDH i przypraw Everest: raport | Najnowsze wiadomości Indie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/INDIA-SPICES-QUALITY-0_1713864765782_1713864852730-770x470.jpg)
Kilka dni po tym, jak Hongkong i Singapur zakazały sprzedaży dwóch popularnych indyjskich marek przypraw w kraju – MDH i Everest – w związku z obawami dotyczącymi jakości, Centrum zwróciło się o szczegółowe informacje do organów regulacyjnych ds. bezpieczeństwa żywności, podał Reuters, cytując urzędników rządowych.
Według doniesień unijne ministerstwo handlu poleciło ambasadom Indii w Singapurze i Hongkongu przesłanie szczegółów technicznych, raportów analitycznych oraz danych eksporterów, których przesyłki zostały odrzucone. Według urzędników pierwotna przyczyna zakazu i działania naprawcze zostaną ustalone wspólnie z zainteresowanymi eksporterami, podał Reuters.
W poniedziałek indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI) nakazał kontrolę jakości produktów MDH i Everest Group w związku z zarzutami, że zawierają one rakotwórczy pestycyd. Jak wynika z raportu, inspekcje badają na obecność tlenku etylenu – szkodliwego pestycydu, nienadającego się do spożycia przez ludzi, którego długotrwałe narażenie może powodować raka.
Dlaczego Hongkong i Singapur zakazały przypraw MDH i Everest?
Według Centrum Bezpieczeństwa Żywności rządu Specjalnego Regionu Administracyjnego Hongkongu wykryto obecność rakotwórczego pestycydu, tlenku etylenu, w kilku mieszankach przypraw obu marek. W zawiadomieniu wydanym przez władze Hongkongu wspomniano, że krajowy organ regulacyjny ds. żywności pobrał próbki trzech pakowanych produktów przyprawowych MDH – „Madras Curry w proszku”, „Sambhar Masala w proszku” i „Curry w proszku”; oraz „Fish Curry Masala” firmy Everest Group do testów w ramach rutynowego programu nadzoru żywności po wykryciu obecności pestycydu.
Następnie CFS poinstruował zainteresowanych sprzedawców w mieście Tsim Sha Tsui, aby zaprzestali sprzedaży tych produktów i usunęli je z półek.
„Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała tlenek etylenu jako czynnik rakotwórczy grupy 1. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie pozostałości pestycydów w żywności (Cap. 132CM) żywność przeznaczona do spożycia przez ludzi zawierająca pozostałości pestycydów może być sprzedawana tylko wtedy, gdy spożycie tej żywności nie jest niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia. Sprawca podlega karze grzywny w maksymalnej wysokości 50 000 dolarów i pozbawienia wolności na okres sześciu miesięcy” – czytamy w zawiadomieniu.
Wkrótce potem władze Singapuru również nakazały importerowi przypraw wszczęcie wycofania produktów i nałożyły zakaz.
„Osoby, które spożyły powiązane produkty i mają wątpliwości dotyczące swojego zdrowia, powinny zasięgnąć porady lekarza. Konsumenci mogą kontaktować się z punktem zakupu w celu uzyskania informacji” – podała Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA).
Tymczasem Indyjska Rada ds. Przypraw przygląda się temu zakazowi, podaje Reuters.
(przy wsparciu Reutersa)
Otrzymuj aktualne aktualizacje wiadomości z Indii, wyborów 2024, daty wyborów 2024 wraz z najnowszymi wiadomościami i najważniejszymi nagłówkami z Indii i całego świata.