Indyjscy piloci uziemili się wśród zamieszania związanego z niebezpieczną przerwą na kawę
Aktualności
17 marca 2023 | 13:20
Dwóch pilotów indyjskich linii lotniczych SpiceJet znalazło się w trudnej sytuacji, ponieważ niepewnie balansowali odkrytą filiżanką kawy w pobliżu dźwigni ciągu samolotu po tym, jak obraz uczty javy i ciasta w kokpicie stał się wirusowy.
Zbulwersowani eksperci lotnictwa zauważyli, że gdyby kawa się rozlała, mogłoby to wpłynąć na sterowanie samolotu.
„Centralny cokół nie jest stołem. Nawet najmniejsze turbulencje i kawa/rozlanie się na elektronikę zanieczyszczą układy. Jest to (a) czyn KRYMINALNY”, tweetował Mohan Ranganathan, ekspert ds. bezpieczeństwa lotniczego, który udostępnił zdjęcie.
Twarze kapitana i pierwszego oficera nie są przedstawione na zdjęciu, które pokazuje papierowy kubek z logo SpiceJet siedzący na konsoli, gdy trzymają smażone wypieki zwane gujiyas.
Słodycze są podstawą podczas hinduskiego festiwalu Holi, który odbył się 8 marca.
Piloci najwyraźniej świętowali święto podczas lotu krajowego z Delhi do północno-wschodniego miasta Guwahati, gdy lecieli na wysokości 37 000 stóp, donosi Times of India.
We wtorek dyrekcja generalna lotnictwa cywilnego Indii zwróciła się do linii lotniczej o zidentyfikowanie pilotów i podjęcie wobec nich działań dyscyplinarnych.
„Obaj piloci zostali usunięci z listy oczekujących na dochodzenie. SpiceJet ma surową politykę dotyczącą spożywania żywności w kokpicie, której przestrzega cała załoga lotnicza” – powiedział rzecznik linii lotniczej.
„Po zakończeniu dochodzenia zostaną podjęte odpowiednie działania dyscyplinarne” – dodał przedstawiciel.
Emerytowany pilot Shakti Lumba, były szef operacyjny indyjskiego przewoźnika IndiGo, powiedział CNN, że „dobre zdjęcie w mediach społecznościowych” pilotów było „niedojrzałe” i „niepożądane”.
„To było całkowicie niewytłumaczalne zachowanie. Wszyscy piloci są świadomi niebezpieczeństw związanych z rozlanymi płynami w kokpicie” – powiedział, dodając, że większość przepisów firmowych i lotniczych zabrania umieszczania w tym miejscu jakiejkolwiek żywności i płynów.
Indyjskie przepisy lotnicze zezwalają pilotom na jedzenie i picie w kokpicie, ale zgodnie z surowymi wytycznymi, w tym koniecznością posiadania pokrywek i umieszczania ich na tackach, aby uniknąć rozlania, podała BBC.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}