Nauka i technika

Indyk na Święto Dziękczynienia może złagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

  • 22 listopada, 2023
  • 4 min read
Indyk na Święto Dziękczynienia może złagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego


IBD, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Źródło: wildpixel/Getty Images

Chociaż w Święto Dziękczynienia objadanie się jest zbyt powszechne, niektóre osoby cierpiące na nieswoiste zapalenie jelit mogą chcieć zjeść dodatkową porcję indyka, jak wynika z nowych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Thomasa Jeffersona, które wykazały, że jedzenie indyka może złagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Wyniki badania na myszach opublikowane niedawno w czasopiśmie Komunikacja przyrodniczasugeruje, że istnieje związek pomiędzy niektórymi pokarmami bogatymi w tryptofan, takimi jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona, a niższym ryzykiem zaostrzenia zapalenia jelita grubego.

Jeśli to nowe odkrycie zostanie potwierdzone w badaniach na ludziach, może zapewnić nowe podejście interwencyjne w celu poprawy długoterminowego leczenia zapalenia jelita grubego i jego wyników.

„Chociaż istnieją pewne metody leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, nie każdy na nie reaguje” – powiedział starszy autor badania, dr Sangwon Kim, adiunkt immunologii na Uniwersytecie Thomasa Jeffersona. „Choroba ta ma ogromny wpływ na jakość życia i może prowadzić do operacji usunięcia jelita grubego lub raka”.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego charakteryzuje się stanem zapalnym wewnętrznej wyściółki okrężnicy i odbytnicy, co skłoniło Kima i jego współpracownika do poszukiwania metod łagodzenia tego stanu zapalnego. Ich badania skupiły się na komórkach regulatorowych T (T-reg), białych krwinkach, których główna rola polega na tłumieniu lub regulowaniu układu odpornościowego. Ich zamiarem było znalezienie sposobów na dostarczenie większej liczby komórek T-reg do okrężnicy, aby pomóc przerwać cykl zapalny powodujący zapalenie okrężnicy.

Warto przeczytać!  Naukowcy rzucają światło na genetykę zmian twarzy w zespole Downa

W swojej pracy badacze odkryli, że receptor na powierzchni komórek T-reg, znany jako GPR15, działa jak magnes na okrężnicę i że zwiększenie obecności tego receptora może pomóc w skierowaniu komórek T-reg do objętej zapaleniem okrężnicy. W wyniku dalszych badań zespół odkrył, że tryptofan, związek występujący w różnych produktach spożywczych, w tym w indyku, może zwiększać produkcję GPR15 i zapewniać potencjalną ścieżkę zmniejszania stanu zapalnego związanego z zapaleniem jelita grubego.

Aby przetestować swoją hipotezę, naukowcy suplementowali tryptofan w diecie myszy przez dwa tygodnie. Doprowadziło to do podwojenia liczby komórek T-reg tłumiących zapalenie w tkance okrężnicy w porównaniu z myszami bez dodatkowego tryptofanu. Co jeszcze bardziej zachęcające, badacze odkryli, że efekty te utrzymywały się przez co najmniej tydzień po usunięciu tryptofanu z diety myszy.

„W ludzkim czasie może to przełożyć się na około miesiąc korzyści” – zauważył Kim, który jest także badaczem w Sidney Kimmel Cancer Center.

Zespół odkrył jednak również, że dodanie tryptofanu do diety podczas zaostrzenia zapalenia jelita grubego przyniosło niewielką lub żadną korzyść w zmniejszaniu stanu zapalnego, co sugeruje, że może być przydatne jedynie jako zapobiegawcze podejście do leczenia choroby.

Warto przeczytać!  Zwykły sztuczny słodzik może powodować uszkodzenie DNA, raka

W badaniu odnotowano również powiązane przypadkowe odkrycie podczas poszukiwania cząsteczek, które mogłyby zwiększyć GPR15: cząsteczki, która wyjaśnia, dlaczego palacze wydają się być chronieni przed rozwojem zapalenia jelita grubego. Poprzednie badania wykazały, że u osób palących papierosy ryzyko wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest mniejsze w porównaniu z ogółem społeczeństwa. Zespół Kima odkrył, że cząsteczka występująca powszechnie w dymie papierosowym i grillu może również zwiększać poziom GPR15 w komórkach T-reg.

„Chociaż oba mogą pomóc w ochronie przed zapaleniem jelita grubego, tryptofan jest oczywiście znacznie bezpieczniejszą i zdrowszą opcją” – powiedział Kim.

Następnym krokiem badaczy jest ustalenie, czy wyniki zaobserwowane w modelach mysich można odtworzyć u ludzi. Suplement tryptofanu jest uważany za bezpieczny w dawce do 100 miligramów dziennie, czyli poziomu, który według Kim może być wystarczający, aby wywierać działanie ochronne u ludzi przed nawrotami zapalenia jelita grubego.


Źródło