Izraelscy naukowcy opracowują pomidory odporne na suszę w odpowiedzi na zmiany klimatu
![Izraelscy naukowcy opracowują pomidory odporne na suszę w odpowiedzi na zmiany klimatu](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/Shai-Torgeman-scaled-e1675765325859-770x470.jpg)
Nowa odmiana może rosnąć przy użyciu o połowę mniejszej ilości wody; badanie pojawia się, gdy oczekuje się wzrostu cen pomidorów
Izraelscy naukowcy opracowali nową odmianę pomidora, która jest bardziej odporna na warunki suszy i może pomóc rolnikom w radzeniu sobie z destrukcyjnym wpływem zmian klimatycznych.
Dogłębna analiza genetyczna przeprowadzona przez Shai Torgeman z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i profesora Dani Zamir zidentyfikowała interakcje między dwoma obszarami genomu pomidora, które prowadzą do zwiększenia plonów i odporności na suche warunki.
Powstała w ten sposób nowa odmiana pomidora, której nazwa nie została jeszcze nazwana, jest w stanie poradzić sobie z ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Wyniki badania zostały opublikowane w poniedziałek w recenzowanym czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
„Komercyjne odmiany pomidorów uprawiane na otwartym polu, które można znaleźć w supermarketach, wymagają średnio 317 000 galonów na akr w każdym sezonie” – powiedział The Media Line Shai Torgeman, doktorant na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie. „W naszym badaniu zmniejszyliśmy tę ilość wody o połowę i uzyskaliśmy świetne wyniki”.
Aby to osiągnąć, naukowcy skrzyżowali dwa gatunki pomidorów – dziką odmianę, która pochodzi aż z pustyń zachodniego Peru, z powszechnie dostępną komercyjną odmianą.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/Izraelscy-naukowcy-opracowuja-pomidory-odporne-na-susze-w-odpowiedzi-na.jpg)
Nowa odmiana pomidora opracowana przez naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego jest odporna na suszę. (Maya Margit/The Media Line)
Celem było dokładne określenie, które części genomu rośliny wpływają na jej plony i inne ważne cechy rolnicze.
„Mamy 1500 akcesji, a każda z nich zawiera fragment genomu dzikiego pomidora” – powiedział The Media Line Michael Zilberberg, asystent naukowy współpracujący z Torgemanem.
„To pozwala nam zobaczyć, jak każda część genomu wpływa na owoc, wzrost rośliny, jej wielkość, a także jej odporność na suszę i patogeny” – kontynuował. „Dzięki tym różnym wynikom możemy znaleźć cechy, które są dla nas ważne i odkryć, skąd te cechy pochodzą w genomie dzikiego pomidora”.
Badanie wykazało, że dwa określone obszary w genomie rośliny prowadzą do 20-50% wzrostu ogólnej wydajności zarówno w normalnych, jak i suchych warunkach. Poprawiono również ogólną wielkość zakładu.
Zdaniem naukowców odkrycia pokazują skuteczność wykorzystywania dzikich gatunków do zwiększania produkcji rolnej. W przyszłości mogą one również znaleźć szerokie zastosowanie w innych roślinach.
„Następuje globalne ocieplenie i rolnicy potrzebują pomidorów, które poradzą sobie z tymi zmieniającymi się warunkami pogodowymi” – wyjaśnił Torgeman. „Globalne ocieplenie powoduje nie tylko wyższe temperatury, ale także ekstremalne warunki pogodowe, takie jak nagłe ulewy lub susze. Potrzebujemy więc zakładów o ulepszonych możliwościach”.
Kalifornia, która produkuje około 30% światowych pomidorów i 95% przetworzonych pomidorów w Ameryce, od lat cierpi z powodu suszy, co utrudnia rolnikom osiąganie zysków.
Brak deszczu jest tak dotkliwy, że oczekuje się, że ceny pomidorów wzrosną o 25% w nadchodzącym roku, powiedział Reuterowi Don Cameron, prezes California State Board of Food and Agriculture.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/1680033308_558_Izraelscy-naukowcy-opracowuja-pomidory-odporne-na-susze-w-odpowiedzi-na.jpg)
Michael Zilberberg, asystent naukowy współpracujący z Shai Torgemanem z Uniwersytetu Hebrajskiego, bada niektóre nowe pomidory badane przez naukowców. (Maya Margit/The Media Line)
Ale pomidory nie są jedyną uprawą zagrożoną zmianami klimatycznymi; cebula, czosnek i wiele innych owoców i warzyw również ucierpiało w wyniku ciągłych złych warunków. Według ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym Nature, lata 2000-2021 to najbardziej suchy okres od ponad tysiąclecia, co jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do szybkiego wzrostu cen żywności na całym świecie.
Nowa odmiana pomidorów opracowywana w Izraelu może pomóc złagodzić cios. Oczekuje się, że w najbliższej przyszłości trafi na półki supermarketów i prawdopodobnie będzie używany jako pomidor do przetwórstwa w produkcji keczupów i sosów, powiedział Torgeman.
„Jesteśmy teraz na etapie hodowli pierwszego mieszańca do celów komercyjnych i wierzę, że będzie on dostępny na rynku w ciągu najbliższych 2-3 lat” – zaznaczył.