Nauka i technika

Izraelscy naukowcy opracowują pomidory odporne na suszę w odpowiedzi na zmiany klimatu

  • 28 marca, 2023
  • 4 min read
Izraelscy naukowcy opracowują pomidory odporne na suszę w odpowiedzi na zmiany klimatu


Nowa odmiana może rosnąć przy użyciu o połowę mniejszej ilości wody; badanie pojawia się, gdy oczekuje się wzrostu cen pomidorów

Izraelscy naukowcy opracowali nową odmianę pomidora, która jest bardziej odporna na warunki suszy i może pomóc rolnikom w radzeniu sobie z destrukcyjnym wpływem zmian klimatycznych.

Dogłębna analiza genetyczna przeprowadzona przez Shai Torgeman z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i profesora Dani Zamir zidentyfikowała interakcje między dwoma obszarami genomu pomidora, które prowadzą do zwiększenia plonów i odporności na suche warunki.

Powstała w ten sposób nowa odmiana pomidora, której nazwa nie została jeszcze nazwana, jest w stanie poradzić sobie z ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Wyniki badania zostały opublikowane w poniedziałek w recenzowanym czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

„Komercyjne odmiany pomidorów uprawiane na otwartym polu, które można znaleźć w supermarketach, wymagają średnio 317 000 galonów na akr w każdym sezonie” – powiedział The Media Line Shai Torgeman, doktorant na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie. „W naszym badaniu zmniejszyliśmy tę ilość wody o połowę i uzyskaliśmy świetne wyniki”.

Warto przeczytać!  Ocena warunków pogodowych na całym świecie w celu zrozumienia czynników ograniczających tempo dla głównych rodzajów skał

Aby to osiągnąć, naukowcy skrzyżowali dwa gatunki pomidorów – dziką odmianę, która pochodzi aż z pustyń zachodniego Peru, z powszechnie dostępną komercyjną odmianą.

Nowa odmiana pomidora opracowana przez naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego jest odporna na suszę. (Maya Margit/The Media Line)

Celem było dokładne określenie, które części genomu rośliny wpływają na jej plony i inne ważne cechy rolnicze.

„Mamy 1500 akcesji, a każda z nich zawiera fragment genomu dzikiego pomidora” – powiedział The Media Line Michael Zilberberg, asystent naukowy współpracujący z Torgemanem.

„To pozwala nam zobaczyć, jak każda część genomu wpływa na owoc, wzrost rośliny, jej wielkość, a także jej odporność na suszę i patogeny” – kontynuował. „Dzięki tym różnym wynikom możemy znaleźć cechy, które są dla nas ważne i odkryć, skąd te cechy pochodzą w genomie dzikiego pomidora”.

Badanie wykazało, że dwa określone obszary w genomie rośliny prowadzą do 20-50% wzrostu ogólnej wydajności zarówno w normalnych, jak i suchych warunkach. Poprawiono również ogólną wielkość zakładu.

Zdaniem naukowców odkrycia pokazują skuteczność wykorzystywania dzikich gatunków do zwiększania produkcji rolnej. W przyszłości mogą one również znaleźć szerokie zastosowanie w innych roślinach.

Warto przeczytać!  Profilaktyka raka jelita grubego | Moffitta

„Następuje globalne ocieplenie i rolnicy potrzebują pomidorów, które poradzą sobie z tymi zmieniającymi się warunkami pogodowymi” – wyjaśnił Torgeman. „Globalne ocieplenie powoduje nie tylko wyższe temperatury, ale także ekstremalne warunki pogodowe, takie jak nagłe ulewy lub susze. Potrzebujemy więc zakładów o ulepszonych możliwościach”.

Kalifornia, która produkuje około 30% światowych pomidorów i 95% przetworzonych pomidorów w Ameryce, od lat cierpi z powodu suszy, co utrudnia rolnikom osiąganie zysków.

Brak deszczu jest tak dotkliwy, że oczekuje się, że ceny pomidorów wzrosną o 25% w nadchodzącym roku, powiedział Reuterowi Don Cameron, prezes California State Board of Food and Agriculture.

Michael Zilberberg, asystent naukowy współpracujący z Shai Torgemanem z Uniwersytetu Hebrajskiego, bada niektóre nowe pomidory badane przez naukowców. (Maya Margit/The Media Line)

Ale pomidory nie są jedyną uprawą zagrożoną zmianami klimatycznymi; cebula, czosnek i wiele innych owoców i warzyw również ucierpiało w wyniku ciągłych złych warunków. Według ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym Nature, lata 2000-2021 to najbardziej suchy okres od ponad tysiąclecia, co jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do szybkiego wzrostu cen żywności na całym świecie.

Warto przeczytać!  Kolory tego hybrydowego kolibra są genetyczną zagadką

Nowa odmiana pomidorów opracowywana w Izraelu może pomóc złagodzić cios. Oczekuje się, że w najbliższej przyszłości trafi na półki supermarketów i prawdopodobnie będzie używany jako pomidor do przetwórstwa w produkcji keczupów i sosów, powiedział Torgeman.

„Jesteśmy teraz na etapie hodowli pierwszego mieszańca do celów komercyjnych i wierzę, że będzie on dostępny na rynku w ciągu najbliższych 2-3 lat” – zaznaczył.


Źródło