Zdrowie

Jak dodatek cukru do żywności dla niemowląt popycha dzieci w stronę cukrzycy

  • 21 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Jak dodatek cukru do żywności dla niemowląt popycha dzieci w stronę cukrzycy


Dla menedżerki ds. marketingu Ridhimy Bhatnagar odkrycie w zeszłym roku, że jej 10-letni syn ma stan przedcukrzycowy, było paskudnym szokiem. Bhatnagar (42 l.) z Delhi twierdzi, że jej dziecko od niemowlęctwa miało ochotę na słodycze. Podejrzewaną przyczyną może być to, że w przeciwieństwie do swojego pierwszego dziecka, które ma obecnie 16 lat, Bhatnagar podawała swojemu drugiemu dziecku dużo gotowej żywności dla niemowląt.

„Moja teściowa była w pobliżu, gdy moje pierworodne dziecko było niemowlęciem, i nalegała, aby podawać mu wyłącznie gotowaną w domu owsiankę lub puree warzywne, gdy moje dziecko było na tyle duże, że mogło jeść stałe pokarmy. Ale przy drugim dziecku była tylko niania. W pracy byłem bardzo zajęty, więc zdecydowałem się na wygodę” – mówi Bhatnagar.

Teraz czuje głęboki żal, ponieważ uważa, że ​​to dodatek cukru do gotowej żywności dla dzieci mógł wywołać u chłopca ciągłą ochotę na wszystko, co słodkie. Rzeczywiście, kilka badań medycznych przeprowadzonych na przestrzeni lat wykazało, że zbyt dużo dodatku cukru powoduje uzależnienie. Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutritional Neuroscience w 2005 roku wykazało, że wpływ cukru jest taki sam jak uzależnienie od narkotyków – im więcej go masz, tym więcej chcesz.

Warto przeczytać!  Pielęgnuj te zdrowe poranne nawyki, aby utrzymać poziom cholesterolu pod kontrolą | Zdrowie

W ciągu ostatnich kilku lat endokrynolodzy zauważają niepokojący trend wzrostu liczby przypadków cukrzycy u dzieci w Indiach. W 2015 r. ogólnoindyjskie badanie przeprowadzone na 17 000 dzieci przez Fortis SRL Labs w ciągu trzech lat wykazało, że u 66,11% dzieci występuje nieprawidłowy poziom cukru.

Eksperci twierdzą, że jest to w dużej mierze spowodowane ogromną ilością dodatku cukru w ​​pakowanej żywności podawanej przez rodziców swoim dzieciom. „Organizm potrzebuje glukozy do funkcjonowania. Jednak pompowanie glukozy do organizmu jest szkodliwe. Odkłada się w postaci tłuszczu, co zwiększa ryzyko otyłości. Ponadto stale wysoki poziom cukru we krwi zmniejsza wrażliwość na insulinę i wywiera duży nacisk na trzustkę, co jest krokiem w stronę cukrzycy” – mówi znany diabetolog dr SK Mishra.

Chociaż większość produktów spożywczych zawiera naturalnie występujący cukier, problemem jest cukier wolny lub dodany. I nie tylko biały cukier jest powodem do niepokoju, ponieważ miód, syrop kukurydziany, jaggery, brązowy cukier i inne kaloryczne słodziki mają taki sam wpływ na poziom cukru we krwi w organizmie. „Cukry nierafinowane mają pewne korzyści zdrowotne, ale ostatecznie nadal są cukrem dodanym. Nie można ich jeść w ogromnych ilościach” – mówi Ritika Samaddar, dyrektor regionalna działu żywienia klinicznego i dietetyki w Max Healthcare.

Warto przeczytać!  Czy kąpiele z płatkami magnezu są skutecznym sposobem na redukcję stresu? | Wiadomości zdrowotne

Eksperci ostrzegają, że cukrzyca w dzieciństwie pozostawia bliznę na całe życie, która będzie miała wpływ na ogólną jakość życia. Cukrzyca nie tylko ogranicza rodzaj i ilość spożywanej żywności, ale znacznie zwiększa ryzyko chorób serca oraz problemów z wątrobą, nerkami i trzustką. Wpływa także na wzrok i słuch oraz powoduje problemy skórne. „Im wcześniej się rozwiniesz, tym większe szanse, że w średnim wieku zaczniesz mierzyć się z konsekwencjami” – mówi dr Mishra.

Biorąc pod uwagę zaskakujące źródła dodatku cukru, lekarze twierdzą, że nowi rodzice muszą mieć dużą wiedzę na temat czytania etykiet na opakowaniach. Niedawno Public Eye, szwajcarska organizacja zajmująca się dochodzeniami, rzecznictwem publicznym i kampaniami, opublikowała raport we współpracy z Międzynarodową Siecią Akcji na rzecz Żywności dla Dzieci. Opierało się ono na testach produktów Nestlé i wykazało, że na rynkach azjatyckich zawiera się w nich więcej dodatku cukru niż na rynkach europejskich. W szczególności najpopularniejsza w Indiach marka płatków dla niemowląt Cerelac zawierała średnio prawie 3 gramy dodatku cukru na porcję.

„Wygoda jest dobra, ale gdyby ludzie zdali sobie sprawę, jak pakowana/przetworzona żywność wpływa na dziecko lub jego dobrostan, włożyliby wysiłek w samodzielne przygotowanie takiej żywności. Dodatek cukru nie jest zalecany dla osób poniżej drugiego roku życia, a nawet później należy go podawać w ograniczonych ilościach” – mówi Anita Dhar, dietetyczka dziecięca z Pune.

Warto przeczytać!  Zdrowa dieta zawierająca jedynie 10% żywności ultraprzetworzonej może zwiększać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i udaru mózgu

Chociaż oficjalne wytyczne nie zabraniają dodawania cukru do produktów dla niemowląt i dzieci, niedawne odkrycie obecności wolnych cukrów w żywności dla dzieci otwiera oczy na potrzebę wprowadzenia takich norm.

Prenumeruj magazyn India Today

Opublikowany przez:

Peruka Aditya Mohan

Opublikowano:

21 kwietnia 2024 r


Źródło