Nauka i technika

Jak nawyki żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko genetyczne

  • 11 lipca, 2023
  • 6 min read
Jak nawyki żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko genetyczne


Cztery talerze zdrowej żywności na stoleUdostępnij na Pintereście
Zdrowa żywność i kontrola porcji to według ekspertów dwa sposoby, dzięki którym można schudnąć. Jan Michałko/Stocksy
  • Naukowcy twierdzą, że sposób, w jaki się odżywiasz, może pomóc zmniejszyć skutki genetycznego ryzyka otyłości.
  • Mówią, że kontrola porcji i liczenie kalorii to dwie strategie, które mogą pomóc w walce z problemami, takimi jak emocjonalne jedzenie.
  • Eksperci twierdzą, że różne plany dietetyczne działają inaczej dla każdej osoby, dlatego zaleca się konsultację z lekarzem.

Techniki dietetyczne mogą zmniejszyć wpływ genów związanych z otyłością, które przyczyniają się do głodu i przejadania się.

Tak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Międzynarodowy Dziennik Epidemiologii.

W swoich odkryciach naukowcy donoszą, że osoby z wyższym genetycznym ryzykiem otyłości mogą zmniejszyć wpływ tych genów, stosując techniki ograniczające dietę, takie jak liczenie kalorii, a także pamiętając o kontroli porcji.

„W czasach, gdy agresywnie reklamuje się nam wysokokaloryczne produkty spożywcze, ważniejsze niż kiedykolwiek jest zrozumienie, w jaki sposób geny wpływają na BMI [body mass index]. Wiemy już, że te geny wpływają na cechy i zachowania, takie jak głód i emocjonalne jedzenie, ale tym, co wyróżnia to badanie, jest to, że przetestowaliśmy wpływ dwóch rodzajów ograniczeń dietetycznych – sztywnych i elastycznych – na wpływ tych zachowań”, Shahina Begum , doktorant psychologii na University of Exeter w Anglii i główny autor badania, powiedział w oświadczeniu prasowym.

„Po raz pierwszy odkryliśmy, że zwiększenie obu rodzajów przymusu może potencjalnie poprawić BMI u osób genetycznie zagrożonych, co oznacza, że ​​interwencje oparte na przymusie mogą być przydatne w zwalczaniu problemu” – dodał Begum.

Więcej niż 900 genów związane z otyłością zostały zidentyfikowane przez naukowców. Te geny mogą zwiększać BMI danej osoby.

Warto przeczytać!  Jak sztuczna inteligencja zmienia dziedzinę badań genetycznych

Badania wskazuje że geny ryzyka otyłości mogą wpływać na uczucie głodu, a także na niekontrolowane jedzenie, w tym jedzenie emocjonalne.

Aby zbadać wpływ technik ograniczania diety na genetyczne ryzyko otyłości, naukowcy przebadali 3780 osób w wieku od 22 do 92 lat mieszkających w Wielkiej Brytanii.

Uczestnikom zmierzono wagę i wzrost oraz pobrano próbkę krwi. Następnie naukowcy wykorzystali te informacje, aby dać każdemu uczestnikowi ogólny wynik genetycznego ryzyka otyłości.

Następnie uczestnicy wypełnili quiz, który mierzył 13 różnych rodzajów zachowań żywieniowych. Obejmuje to pytania dotyczące objadania się, jedzenia emocjonalnego i przejadania się z powodu głodu.

Naukowcy stwierdzili, że ci, którzy mieli wyższe genetyczne ryzyko otyłości, mieli wyższy BMI. Zostało to częściowo wyjaśnione wzrostem objadania się lub emocjonalnego jedzenia, a także głodu.

Naukowcy poinformowali również, że ci, którzy zaangażowali się w strategie ograniczania diety, takie jak liczenie kalorii, byli w stanie zmniejszyć wpływ głodu o jedną trzecią i objadania się lub emocjonalnego jedzenia o prawie połowę.

Powiedzieli, że sugeruje to, że takie strategie mogą być w stanie przeciwdziałać niektórym skutkom genetycznego ryzyka otyłości.

W badaniu zbadano zarówno elastyczne, jak i sztywne ograniczenia dietetyczne. Sztywne ograniczenie dietetyczne polegało na liczeniu kalorii, a elastyczne ograniczenie dietetyczne polegało na zwracaniu uwagi na wielkość porcji.

„Obie te strategie mogą przynieść korzyści. Jednak wolę podejście „uważania na wielkość porcji” niż podejście oparte na kaloriach… w zależności od osoby” – powiedziała dr Dana Hunnes, starszy dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym UCLA w Los Angeles. Wiadomości medyczne dzisiaj.

„Kiedy pamiętasz o wielkości porcji i jesz zdrową żywność, nie musisz tak bardzo liczyć kalorii, ponieważ to, co wkładasz do swojego organizmu, jest zdrowe i zwykle ma niską kaloryczność” – wyjaśniła.

Warto przeczytać!  Składanie na poziomie chromosomów ujawnia niską różnorodność genetyczną kawy Arabica

Naukowcy stwierdzili, że zarówno sztywne, jak i elastyczne strategie mogą potencjalnie poprawić BMI osób z genetycznym ryzykiem otyłości.

Dr Mir Ali, chirurg bariatryczny i dyrektor medyczny MemorialCare Surgical Weight Loss Center w Orange Coast Medical Center w Kalifornii, mówi, że nie ma jednej strategii ograniczania diety, która zadziałałaby dla wszystkich.

„Ktoś, kto potrafi kontrolować swoje porcje, może być tym, czego potrzebuje, aby wejść na właściwą ścieżkę, podczas gdy inni ludzie naprawdę muszą skupić się na całkowitej liczbie kalorii, które otrzymują w ciągu dnia, aby pomóc im osiągnąć zdrową wagę” powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj.

„Otyłość ma tendencję do występowania w rodzinach, w pewnych grupach etnicznych. Tak więc zdecydowanie istnieje znaczący składnik genetyczny otyłości. Ale to nie znaczy, że ktoś nie może tego przezwyciężyć” – dodał.

Częstość występowania otyłości w Stanach Zjednoczonych jest bliska 42%.

Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom częstość występowania otyłości wzrosła 11% od 1999.

W tym samym okresie wskaźniki ciężkiej otyłości wzrosły z ok 4% do 9%.

W raporcie z 2019 roku stwierdzono, że otyłość kosztuje 173 miliardy dolarów rocznie.

Koszty leczenia osób dorosłych, które żyją z otyłością, wynoszą 1861 $ więcej niż koszty leczenia osób o bardziej zdrowej wadze.

Ali twierdzi, że wiele osób nie wie, od czego zacząć, jeśli chodzi o utratę wagi.

Warto przeczytać!  Odkrycie genu pszenicy może prowadzić do wyższych plonów i odporności na zmiany klimatyczne

„Niestety, wiele osób po prostu nie jest świadomych lub wykształconych w zakresie zdrowej diety i jak powinienem jeść, aby uzyskać zdrową wagę i ją utrzymać? Edukacja w tym zakresie jest więc bardzo ważna” – powiedział.

Naukowcy odkryli, że ograniczenia dietetyczne mogą być pomocne w opanowaniu emocjonalnego jedzenia. Hunnes mówi, że jest to coś, z czym zmaga się wiele osób.

„Emocjonalne jedzenie jest absolutnie czymś dla wielu ludzi. Rozmowa o swoich uczuciach, emocjach i znalezienie innych mechanizmów radzenia sobie to dobry sposób na walkę z pragnieniem emocjonalnego jedzenia. Jeśli czujesz, że tracisz kontrolę nad swoimi nawykami żywieniowymi, prowadź dziennik i spróbuj znaleźć przyczynę swoich reakcji żywieniowych/emocjonalnych. Porozmawiaj ze specjalistą ds. zdrowia psychicznego, porozmawiaj z przyjaciółmi, znajdź osoby, które mogą cię wspierać emocjonalnie, a także same zdrowo się odżywiają” – powiedziała.

„Ważne jest, aby mieć na uwadze cel, dlaczego chcesz schudnąć. Czy to tylko ze względu na społeczeństwo, w którym żyjemy, czy ze względów zdrowotnych?” – dodał Hunnes. „Mam nadzieję, że wolę/mam nadzieję, że ludzie chcą żyć zdrowiej dla siebie, w przeciwieństwie do tego, jak społeczeństwo „mówi” im, jak powinni wyglądać. Wiem, że o wiele łatwiej to powiedzieć niż zrobić. Jednak ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że w wielu przypadkach, jeśli masz choroby przewlekłe (cukrzyca, choroby serca), zdrowsza dieta może pomóc w odwróceniu lub poprawie niektórych z tych warunków, jednocześnie tracąc część wagi. Skoncentruj się najpierw na zdrowiu, a waga często będzie podążać.”


Źródło