Jak nie przytyć w Święta? Poznaj proste zasady, które ułatwią utrzymanie diety w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Na co zwrócić uwagę?
![Jak nie przytyć w Święta? Poznaj proste zasady, które ułatwią utrzymanie diety w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Na co zwrócić uwagę?](https://oen.pl/wp-content/uploads/2022/12/6390838790fbd_o_original-770x470.jpg)
Okres świąteczny to czas, w którym na stołach goszczą tłuste i ciężkostrawne potrawy, takie jak smażone ryby, sałatki z majonezem czy kutia, a także spore ilości alkoholu. Niestety, nie jest to dobry czas dla osób odchudzających się, ponieważ widząc suto zastawiony stół, mają zdecydowanie ciężej, jeśli chodzi o trzymanie się diety. Sprawdź proste zasady pomagające przetrwać Święta na diecie.
Spis treści
- Dieta a święta – ile trzeba zjeść, aby przytyć 1 kg?
- Co jeść w święta będąc na diecie?
Święta to bardzo magiczny czas w roku, kiedy spotykamy się z bliskimi na celebrowaniu przy obficie nakrytym stole. Szacuje się, że podczas kolacji wigilijnej spożywa się średnio 3000 kcal, a w dni świąteczne nawet dwa razy tyle! Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez smażonej ryby, makowca, kutii z makiem i bakaliami lub sękacza. Tradycyjne świąteczne potrawy należą do kalorycznych i ciężkostrawnych.
Dowiedz się więcej: Przepis na tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie
Warto pamiętać, że w święta najważniejsze jest skupianie się na rodzinie, a nie na skrupulatnym liczeniu kalorii. Jeśli nie chcemy obudzić się po świętach z kilkoma nadprogramowymi kilogramami warto wybierać zdrowsze i lżejsze potrawy.
Szacuje się, że kilogram tkanki tłuszczowej to 7000 kcal. W praktyce oznacza to, że aby przytyć 1 kg tkanki tłuszczowej, należy zjeść ponad 2,5 kg makowca lub prawie 3 kg kutii z makiem.
Święta to nie czas na ścisłe trzymanie się diety, jednak nie oznacza to, że powinniśmy zatracić się obżarstwie. Warto zatem wprowadzić kilka prostych zasad:
- Pij odpowiednią ilość wody – gdy nasz organizm jest odpowiednio nawodniony zdecydowanie rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Uczucie pragnienia często mylone jest z głodem.
- Przed spożywaniem kolacji wigilijnej warto wypić napary wspomagające trawienie – z mięty, kopru włoskiego lub herbatę z imbirem.
- Przed jedzeniem kolacji wigilijnej zjedz mały posiłek, dzięki temu zmniejszysz uczucie głodu i spożyjesz zdecydowanie mniejszą porcję jedzenia.
- Potrawy nakładaj na mały talerzyk – udowodniono, że osoby jedzące z małego talerza, taką samą porcję co osoby z dużego, zdecydowanie szybciej się najadają.
- Postaraj się przygotowywać potrawy z jak najmniejszą ilością tłuszczu i cukru, ponieważ pozwoli to zmniejszyć kaloryczność potrawy.
- Do przygotowania ciast zamiast cukru możesz użyć zamienników, takich jak erytrytol czy ksylitol.
- Wybierając barszcz czerwony postaw na czysty i klarowny, bez uszek lub pasztecików. Zjedzenie zupy bez dodatków pozwoli zaoszczędzić nawet 300 kcal.
- Po jedzeniu warto pójść na krótki spacer, aby poprawić trawienie i wyeliminować ewentualne objawy przejedzenia.
- Staraj się kończyć posiłki najpóźniej o godzinie 20 – nadmierne spożycie jedzenia wieczorem może pogorszyć trawienie oraz spowodować problemy z zasypianiem.
- W Sylwestra staraj się spożywać lekkostrawne przekąski i pamiętaj, aby nie pić alkoholu na pusty żołądek, ponieważ zwiększa to ryzyko powstania kaca.
[companies]620151;autopromocja[/companies]
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Materiały promocyjne partnera