Gotowanie

Jak przyrumienić masło | Krytyk receptury

  • 7 lipca, 2023
  • 7 min read
Jak przyrumienić masło |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Nauczenie się brązowienia masła będzie Twoją tajną bronią w kuchni! Łatwe do zrobienia na kuchence masło powoli się topi i uwalnia orzechowy smak tostów, który poprawi każdy słodki lub pikantny przepis.

Brązowe masło jest magicznym składnikiem wielu pysznych przepisów. To ciasto maślane z pekanami to pierwszy przepis, który polecam! Absolutnie UWIELBIAM piec z brązowym masłem i używać go w lukrach. Niesamowicie smakuje również w daniach na słono, takich jak smażone Gnocci czy te pieczone marchewki. Nie mogę się doczekać, aż ich spróbujesz!

Widok z góry brązowego masła na białej patelni.  Na patelni znajduje się złota trzepaczka, a obok niej ręcznik w niebiesko-białe paski.

Co to jest brązowe masło?

Brązowe masło to zwykłe masło, które zostało powoli stopione i zrumienione nad piecem. Gotowanie masła nieco powyżej jego temperatury topnienia powoduje opiekanie stałych składników mleka w maśle. Karmelizacja masła tworzy aromatyczny orzechowy smak, który jest idealny do sosów, pieczenia, smażenia i wielu innych!

Uwielbiam uczyć się, jak przygotowywać podstawowe składniki i przepisy w kuchni. Nauka brązowienia masła była dość wysoko na mojej liście, ponieważ wiem, że jest to konieczne do tworzenia niesamowicie pysznych przepisów. Niektóre inne przepisy, które są pomocne w kuchni, to jak zrobić maślankę i jajecznicę. A dla zabawy nauczenie się, jak zrobić najbardziej niesamowity stek, podbije serca wszystkich Twoich bliskich!

Co jest potrzebne do brązowego masła?

Brązowienie masła wymaga tylko jednego składnika… masła. To brzmi zbyt łatwo, aby było prawdziwe. Wszystko czego potrzebujesz to niesolone masło, patelnia i drewniana łyżka, gumowa szpatułka lub trzepaczka. Upewnij się, że otrzymujesz niesolone masło, ponieważ wpłynie to na smak i wynik. Wszystko wyjaśniam w poniższych wskazówkach!

  • Masło niesolone: Używaj dobrej jakości masła. W tym przepisie użyłem 1 szklanki niesolonego masła, ale możesz użyć dowolnej ilości. Pamiętaj tylko, że mniej masła szybciej się zrumieni, a więcej zajmie więcej czasu.
Warto przeczytać!  Przepis na dip z serem chili | Krytyk receptury

Jak zrobić brązowe masło?

Brązowienie masła jest bardzo łatwe i przeprowadzę Cię przez wszystkie kroki! Nie bój się tego, ponieważ gdy już to zrobisz, zobaczysz, jakie to proste. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość, gdy topi się i wiedzieć, że zacznie się brązowieć. A kiedy to nastąpi, jesteś na najlepszej drodze do najbardziej niesamowitego pieczenia i gotowania w swoim życiu!

  1. Umieść masło w średniej wielkości rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się rozpuści.
  2. Gdy masło się roztopi, zacznie się pienić. Zwiększ ogień nieco powyżej średniego i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, gdy wyskakuje i skwierczy.
  3. Gdy trzaskanie zwolni, masło zacznie brązowieć i nabrać orzechowego aromatu (około 6-8 minut). Zdjąć z ognia i przelać do małej żaroodpornej miski. Pozostaw do ostygnięcia na 10-15 minut.
  4. W zależności od tego, jak planujesz użyć masła, jest ono gotowe do natychmiastowego użycia lub możesz całkowicie ostygnąć i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Pierwsze zdjęcie dwóch kostek masła na białej patelni.  Drugie zdjęcie masła roztopionego na patelni.  Trzecie zdjęcie masła brązowiejącego i mieszanego gumową szpatułką.

Porady

Oto moje porady i wskazówki, jak przyrumienić masło. Przeczytaj wszystkie moje wskazówki przed rozpoczęciem, ponieważ będzie to BARDZO pomocne. Gdy zbrązowisz masło, staniesz się zawodowcem. A kiedy użyjesz go w swoich przepisach, będziesz chciał używać brązowego masła przez cały czas.

  • Użyj niesolonego masła: W przypadku używania solonego masła ilość wody i soli w maśle różni się w zależności od marki. Sól ostatecznie koncentruje się w zrumienionych częściach stałych mleka, co może negatywnie wpłynąć na smak. Aby tego uniknąć, użyj niesolonego masła i dodaj sól do smaku.
  • Bądź cierpliwy: Masło trochę się rumieni, ale kiedy jest gotowe do brązowienia, robi to szybko.
  • Obejrzyj to uważnie: Uważnie obserwuj masło, nawet jeśli myślisz, że nic nie robi.
  • Temperatura: Lubię przyrumieniać masło nisko i powoli. Jeśli zauważysz, że masło brązowieje dłużej niż 10 minut, prawdopodobnie temperatura Twojego palnika jest zbyt niska. Spróbuj zwiększyć ogień tylko o jeden stopień i zobacz, czy masło brązowieje szybciej. Obserwuj to uważnie.
Warto przeczytać!  Kruche Ciasto Truskawkowe | Krytyk receptury

Widok z góry brązowego masła na białej patelni.  Patelnia stoi na szarym blacie stylizowanym na ręcznik w niebiesko-białe paski obok patelni.

Przechowywanie brązowego masła

Po stopieniu masło stwardnieje, gdy wróci do temperatury pokojowej. Przechowywanie brązowego masła jest łatwe i można je ponownie wykorzystać w wielu przepisach. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami dotyczącymi przechowywania i ponownego wykorzystania resztek.

  • W lodówce: Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
  • W zamrażarce: Przechowywać w zamrażarce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy. Zrumienione masło można wlać do pojemnika na kostki lodu i zamrozić. Po zamrożeniu wyjmij i włóż do zamrażarki. W ten sposób możesz wyciągnąć kostkę lub dwie i łatwo dodać je do sosu, zupy lub deseru, aby uzyskać dodatkowy smak.
  • Do ponownego użycia: Podgrzej ponownie w kuchence mikrofalowej lub na kuchence w niskiej temperaturze, aż się rozpuści.

Zbliżenie na łyżkę podnoszącą brązowe masło z białej patelni.  Obok patelni leży ręcznik w niebiesko-białe paski.


  • Umieść masło w średniej wielkości rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się rozpuści.

  • Po stopieniu zwiększ ciepło nieco powyżej średniego i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, gdy wyskakuje i skwierczy.

  • Gdy trzaskanie zwolni, a masło zacznie brązowieć i pachnieć (około 6-8 minut), zdejmij z ognia i wlej do małej żaroodpornej miski. Pozostaw do ostygnięcia na 10-15 minut.

  • W zależności od tego, jak planujesz użyć masła, jest ono gotowe do natychmiastowego użycia lub możesz całkowicie ostygnąć i przechowywać w lodówce do 5 dni.



Serwuje: 8

Porcja2łyżka stołowaKalorie203kcal (10%)Węglowodany0,02GBiałko0,2GTłuszcz23G (35%)Tłuszcz nasycony15G (75%)Tłuszcz wielonienasycony1GTłuszcze jednonienasycone6GTłuszcze trans1Gcholesterol61mg (20%)Sód3mgPotas7mgCukier0,02GWitamina A709j.m (14%)Wapń7mg (1%)Żelazo0,01mg

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs podstawa spiżarni

Słowo kluczowe jak zarumienić masło


Źródło