Nauka i technika

Jak rośliny wyczuwają zapach | Wyższa Szkoła Nauk Biologicznych

  • 25 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Jak rośliny wyczuwają zapach |  Wyższa Szkoła Nauk Biologicznych


Rośliny muszą być w stanie komunikować się ze sobą — wysyłając sygnały z liści, korzeni i kwiatów — aby mogły koordynować wzrost i optymalizować wykorzystanie zasobów. Muszą także komunikować się z innymi roślinami i organizmami, co osiągają poprzez uwalnianie lotnych związków organicznych (LZO), maleńkich cząsteczek, które często kojarzą się z wyraźnymi zapachami. Naukowcy wiedzą dużo o tym, jak rośliny emitują te sygnały zapachowe, jednak niewiele wiadomo o tym, jak je odbierają i interpretują.

Badanie, którego współautorem są naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, Davis dostarcza wglądu w to, jak rośliny „pachną”. Wykorzystując połączenie genetyki, biochemii i biologii strukturalnej, naukowcy wykazali, że rośliny petunii odbierają sygnały molekularne emitowane przez pączkujące kwiaty za pośrednictwem receptorów KAI2. Bez tych receptorów rośliny nie były w stanie odbierać sygnałów wysyłanych przez pąki kwiatowe, w wyniku czego ich rozwój był zahamowany i wytwarzały mniej nasion. Praca ukazała się 21 marca w Nauka.

Nitzan Shabek (z prawej) ze współautorami z UC Davis, byłym doktorem. kandydatka Angelica Guercio (po lewej) i stypendysta podoktorski Fuai Sun (w środku). Korzystając z połączenia genetyki, biochemii i biologii strukturalnej, wykazali, że rośliny petunii odbierają sygnały molekularne emitowane przez pączkujące kwiaty za pośrednictwem receptorów KAI2. (Sasha Bakhter / UC Davis)

„Wiemy, że rośliny kwitnące wytwarzają pewne LZO w celu obrony lub przyciągnięcia zapylaczy” – powiedział współautor Nitzan Shabek, profesor nadzwyczajny w Zakładzie Biologii Roślin. „Ale interesujące jest to, że cząsteczki te są również powiązane z wewnętrzną komunikacją roślin”.

Warto przeczytać!  Spożycie napojów energetycznych powiązane z nagłymi zdarzeniami sercowymi u pacjentów z chorobami genetycznymi serca

Badanie było efektem współpracy laboratorium biologii strukturalnej i biochemii roślin Shabeka oraz badaczy roślin z Uniwersytetu Purdue. Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis Shabek współpracował ze studentką Angeliką Guercio i stażystą podoktorskim Fuai Sun.

Kolejna rola roślinnych czujników dymu

Współpracownicy Shabeka z Purdue odkryli wcześniej, że petunie podczas kwitnienia „samoczynnie fumigują” LZO zwanymi terpenami i że fumigacja ta jest powiązana z liczbą nasion, które następnie produkują. Nie wiedzieli jednak, w jaki sposób petunie postrzegają te terpeny na poziomie molekularnym ani jak to postrzeganie prowadzi do zmian w produkcji nasion.

Receptory KAI2 pozwalają petuniom odbierać sygnały wysyłane przez rozwijające się pąki kwiatowe. Dostrzeganie tych molekularnych komunikatów uruchamia kaskadę zdarzeń, których kulminacją jest normalny rozwój narządów rozrodczych petunii, pokazany na zdjęciu. (Benôit Boachon / Uniwersytet Purdue)

W nowym badaniu zespół wykorzystał metody testów genetycznych, aby wykazać, że reakcja petunii na terpeny była powiązana ze zmianami w produkcji białka, które zwykle są związane z ekspozycją na związki zawarte w dymie zwane „karrikinami”. To skłoniło ich do zbadania receptorów KAI2 postrzegających karrikinę, które Shabek Lab badało na poziomie molekularnym. Ponieważ receptory KAI2 występują we wszystkich roślinach lądowych – także tych, które nie żyją w strefach pożarów – badacze spekulują, że muszą one odgrywać jakąś inną rolę, ale do tej pory nie była ona znana.

Warto przeczytać!  Chińscy naukowcy odkryli gen chroniący mieszkańców południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej przed otyłością

Analiza strukturalna i biochemiczna Shabeka ujawniła, że ​​petunie są nosicielami dwóch klas receptorów KAI2 i ta jest ważniejsza dla percepcji terpenów.

„Nasze badanie dostarcza kolejnej warstwy naszego zrozumienia sygnalizacji KAI2” – powiedział Shabek. „Odkryliśmy, że jeden z receptorów KAI2 petunii jest ważny dla postrzegania tych hormonopodobnych lotnych związków”.

Od sygnalizacji do nasion

Korzystając z inżynierii genetycznej, naukowcy wykazali, że rośliny potrzebowały zarówno KAI2, jak i środków do produkcji określonego terpenu (germakrenu-D), aby wytworzyć znamiona i słupki (struktury reprodukcyjne roślin), które są niezbędne do produkcji nasion. Bez funkcjonalnych receptorów KAI2 rośliny wytwarzały tylko o około jedną trzecią do połowy mniej nasion na kwiat.

„Kiedy KAI2 dostrzega te cząsteczki, następuje kaskada zdarzeń, które ostatecznie zmieniają całą architekturę genetyczną rośliny” – powiedział Shabek. „Jedna z tych zmian architektonicznych jest związana z rozwojem słupków i piętna i można ją prześledzić aż do nasion”.

Współautorka Angelica Guercio (w środku), która pracowała nad projektem jako doktorantka. kandydat w laboratorium Shabeka wstrzykuje próbkę białka do aparatu do „szybkiej chromatografii cieczowej białek” w celu oczyszczenia próbki do dalszej analizy. (Sasha Bakhter / UC Davis)

W przyszłych badaniach Shabek planuje w dalszym ciągu badać rolę receptorów KAI2 w sygnalizacji roślin i innych funkcjach molekularnych, takich jak mechanizmy wykrywania korzeni, które przyciągają symbiotyczne grzyby glebowe.

Warto przeczytać!  Nadchodzące forum przybliża naukę stosowaną do zagadnień dobrostanu psów i hodowli psów

„Będziemy kontynuować badanie tej ścieżki i próbować zbadać różne warstwy, od poziomu molekularnego po poziom roślinny” – powiedział Shabek.

Praca jest częścią ciągłej współpracy z Natalią Dudarevą z Purdue University. Dodatkowymi autorami badania są: Shannon Stirling, Ryan Patrick, Xing-Qi Huang, Matthew Bergman, Varun Dwivedi, Ruy Kortbeek, Yi-Kai Liu, W. Andy Tao, Ying Li i Benoît Boachon z Purdue University.

Prace były wspierane przez National Science Foundation i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.


Źródło