Gotowanie

Jak ugotować całego kurczaka

  • 27 maja, 2023
  • 7 min read
Jak ugotować całego kurczaka

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Nauka gotowania całego kurczaka to świetna umiejętność, którą warto mieć w tylnej kieszeni, zwłaszcza jeśli próbujesz jeść czysto lub przygotowywać posiłki! Ten gotowany kurczak jest aromatyczny, soczysty i można go łatwo przekształcić w jednogarnkowy posiłek.

Gotowany kurczak jest nie tylko zdrowy, soczysty i pyszny, ale można go używać na wiele różnych sposobów. Wypróbuj go w każdym przepisie, który wymaga rozdrobnionego kurczaka lub kurczaka z rożna. Jeśli szukasz innego świetnego sposobu na przygotowanie kurczaka, spróbuj tego rozdrobnionego kurczaka w garnku błyskawicznym!

Gotowany kurczak w całości podawany z warzywami na białym półmisku.

Najlepszy Gotowany Kurczak

Porozmawiajmy o gotowanym kurczaku. Jeśli myślisz, że wychodzi gumowate i bez smaku, pomyśl jeszcze raz. Gotowanie kurczaka to właściwie jeden z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie! Za każdym razem, gdy używam tego przepisu, kurczak okazuje się soczysty, delikatny i absolutnie pyszny.

Po co więc gotować całego kurczaka zamiast tylko piersi lub udek z kurczaka? Jest kilka powodów. Po pierwsze, kiedy gotujesz całego kurczaka, kości, skóra i tkanki łączne nadają bulionowi niesamowity smak. Rezultatem jest bulion, który pęka od pyszności, a z kolei nadaje warzywom, które gotujesz, z pikantnym akcentem. Po drugie, skóra i kości działają jak naturalna bariera zatrzymująca całą wilgoć, dzięki czemu kurczak jest smaczniejszy i delikatniejszy. I trzy, spójrz tylko na tę prezentację!

Składniki, których będziesz potrzebować

Oprócz całego kurczaka i przypraw, nie krępuj się wrzucić warzyw, które masz w lodówce! Stają się tak pyszne, gdy gotujemy je w naturalnym bulionie z kurczaka. Aby uzyskać dokładne wymiary, sprawdź kartę przepisu poniżej.

  • Kurczak w całości z kością: Kurczak, którego użyłem, ważył około 6 funtów. Być może będziesz musiał nieco dostosować czas gotowania w zależności od wielkości kurczaka, którego używasz.
  • Żółte cebule: Posiekana żółta cebula to obowiązkowy dodatek do każdego obfitego dania.
  • Całe marchewki: Pokrój na 2-calowe kawałki. Czy jest coś lepszego niż posiekana marchewka gotowana w bulionie? Są takie delikatne i aromatyczne!
  • Łodygi selera: Te również stają się ładne i delikatne po ugotowaniu. Gulasze i pieczenie to najlepszy sposób na uzyskanie dziennej dawki warzyw.
  • całe ząbki czosnku: Dla ponczu o pikantnym smaku.
  • Świeże zioła: Dodanie świeżych ziół to nie lada gratka. Dodają najlepszego smaku i aromatu! Użyłam świeżej pietruszki, tymianku i rozmarynu.
  • Sól: Pomóż wzmocnić smaki gotowanego kurczaka.
  • całe ziarna pieprzu: Dodanie ich to kolejny świetny sposób na posmakowanie kurczaka.
Warto przeczytać!  Błyskawiczna zapiekanka na obiad. Wyśmienite przepisy z ziemniakami, makaronem i mięsem

Jak długo gotować całego kurczaka

Gotowanie całego kurczaka jest niezwykle łatwe. Po prostu dodaj wszystkie składniki do dużego garnka i pozwól mu działać! Uwielbiam ten przepis, który nie wymaga użycia rąk. Daje ci mnóstwo czasu na przygotowanie dodatków lub po prostu obejrzenie kilku odcinków ulubionego programu telewizyjnego!

  1. Dodaj kurczaka do garnka, przykryj ziołami i warzywami: Umieść kurczaka na dnie dużego garnka. Następnie dodaj resztę składników na wierzchu i wokół kurczaka.
  2. Zalać wodą, zagotować: Wszystko całkowicie zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
  3. Dusić: Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średnio-niskiego i gotuj bez przykrycia przez 2-3 godziny. Czas gotowania będzie zależał od wielkości kurczaka. Po zakończeniu wewnętrzna temperatura kurczaka powinna wynosić 165 stopni Fahrenheita.
  4. Podawać: Ostrożnie wyjąć całego kurczaka z garnka. Następnie rozdrobnij i usuń kości z kurczaka i użyj go zgodnie z życzeniem do przepisów.
  5. Zachowaj bulion z kurczaka: Odcedź bulion z kurczaka i zachowaj go na później!
Kolaż składający się z 4 zdjęć warzyw przygotowywanych i dodawanych do dużego garnka z całym kurczakiem i wodą.

Wskazówki kulinarne

Przygotuj się na soczyste i wszechstronne mięso, które świetnie pasuje do różnorodnych potraw. Zebrałem kilka moich ulubionych wskazówek, aby upewnić się, że twój kurczak okaże się idealny!

  • Użyj dużego garnka: Użyj garnka, w którym wygodnie zmieści się cały kurczak i pozostaw miejsce na zagotowanie wody bez przelewania. Dobrym rozwiązaniem jest duży garnek lub holenderski piekarnik.
  • Sprawdź gotowość: Aby upewnić się, że kurczak jest dokładnie ugotowany, możesz użyć termometru do mięsa. Sprawdź, czy wewnętrzna temperatura kurczaka osiąga 165 stopni Fahrenheita (74°C).
  • Używać do: Możesz użyć tego gotowanego kurczaka do praktycznie każdego przepisu na kurczaka. Rozdrobnij go i użyj do tacos, sałatki z kurczakiem, przygotowywania posiłków, misek proteinowych, zupy lub wrapów, pokrój go i użyj do kanapek lub pozostaw kości i użyj go do skrzydełek z kurczaka!
  • Bulion z kurczaka: Zachowaj resztki płynu z gotowania, to najlepszy bulion z kurczaka do wykorzystania we wszystkich twoich ulubionych przepisach!
Warto przeczytać!  Zapiekanka kukurydziana z 5 składnikami | Krytyk przepisów

Kurczak z kością gotowany w bulionie.

Jak długo trwa gotowany kurczak?

W hermetycznym pojemniku kurczak wytrzyma około 4 dni w lodówce. Jeśli chcesz, aby trwał dłużej, przechowuj go w zamrażarce w torbie do zamrażania przez 2 miesiące. Rozmrozić przez noc w lodówce przed ponownym podgrzaniem.

Rozdrabnianie całego gotowanego kurczaka.


  • Umieść kurczaka na dnie dużego garnka. Dodaj pozostałe składniki na wierzchu i wokół kurczaka.

  • Wszystko całkowicie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.

  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średnio-niskiego i gotuj bez przykrycia przez 2-3 godziny. Czas gotowania będzie zależał od wielkości kurczaka. Wewnętrzna temperatura kurczaka powinna wynosić 165 stopni Fahrenheita.

  • Ostrożnie wyjąć całego kurczaka z garnka. Rozdrobnij i usuń kości z kurczaka i użyj go zgodnie z życzeniem w przepisach.

  • Odcedź bulion z kurczaka i zachowaj go na później!

Warto przeczytać!  Tortilla – przekąska na imprezę, pomysł na obiad


Serwuje: 4

Kalorie446kcal (22%)Węglowodany8G (3%)Białko37G (74%)Tłuszcz29G (45%)Tłuszcz nasycony8G (40%)Tłuszcz wielonienasycony6GTłuszcze jednonienasycone12GTłuszcze trans0,2Gcholesterol143mg (48%)Sód3648mg (152%)Potas571mg (16%)Błonnik3G (12%)Cukier3G (3%)Witamina A5571j.m (111%)Witamina C12mg (15%)Wapń68mg (7%)Żelazo3mg (17%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe gotowany kurczak, jak ugotować całego kurczaka, ugotować całego kurczaka


Źródło