Zdrowie

Jak ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko

  • 14 czerwca, 2024
  • 9 min read
Jak ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko


Mini fałszywy burger wegetariański trzymany w rękachUdostępnij na Pintereście
Nowe badanie sugeruje, że spożycie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci.
  • Żywność ultraprzetworzona stanowi znaczną część przeciętnej zachodniej diety.
  • Ostatnie badania powiązały większe spożycie ultraprzetworzonej żywności ze zwiększonym ryzykiem problemów zdrowotnych, w tym zaburzeń funkcji poznawczych, depresji i raka.
  • Nowe badanie sugeruje, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia i śmiertelności.

O 58% typowej zachodniej diety zawiera żywność ultraprzetworzona — żywność wyprodukowana w całości w procesach przemysłowych. Przykładami żywności ultraprzetworzonej są lody, napoje dla sportowców, masowo produkowane pieczywo pakowane i margaryna.

Ostatnie badania powiązały większe spożycie ultraprzetworzonej żywności ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich schorzeń jak: spadek funkcji poznawczych, depresjaI rak.

Na przykład, badania opublikowane w lutym odkryli, że większe spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się ze zwiększonym ryzykiem 32 niekorzystnych skutków zdrowotnych, w tym problemów z sercem, problemów ze snem, cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości oraz problemów ze zdrowiem psychicznym.

Badanie opublikowane niedawno w The Lancet Regional Health — Europa sugeruje, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może być również szkodliwe dla zdrowia, potencjalnie prowadząc do zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia i śmiertelności.

Pomimo tych implikacji jest to badanie obserwacyjne, co oznacza, że ​​nie ustala związku przyczynowego. Konieczne są dalsze badania nad długoterminowym wpływem ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego na zdrowie.

W tym badaniu naukowcy skupili się na ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego ze względu na brak kompleksowych badań dotyczących wpływu tych produktów na zdrowie, zwłaszcza na choroby układu krążenia.

Główna autorka badania Fernanda Rauber, badaczka w Centrum Badań Epidemiologicznych w Żywieniu i Zdrowiu (NUPENS) oraz na Wydziale Medycyny Prewencyjnej w Szkole Medycznej Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii, powiedziała Wiadomości medyczne dzisiaj:

„Żywność pochodzenia roślinnego jest zalecana w wielu wytycznych dietetycznych, a obszar ten został zbadany przez przemysł spożywczy, który promując swoje produkty, wykorzystuje oświadczenia zdrowotne – wegetariańskie, wegańskie, pochodzenia roślinnego. W obliczu rosnącej populacji stosującej diety roślinne zbadanie roli przetwarzania żywności w roślinnych wzorcach żywieniowych i jego związku z chorobami układu krążenia może pomóc w udoskonaleniu wytycznych w celu uwzględnienia w ich zaleceniach rozważań na temat przetwarzania żywności.

Rauber wyjaśnił, że główna różnica między ultraprzetworzoną żywnością pochodzenia zwierzęcego a roślinną polega na tym, że żywność roślinna zawiera głównie składniki pochodzenia roślinnego, więc nie obejmuje mięsa, nabiału, jajek czy sera.

Warto przeczytać!  Starsze kobiety są zagrożone ze względu na ich małą reprezentację w badaniach

„Wraz ze wzrostem zainteresowania społeczeństwa stosowaniem diet roślinnych i zaleceniami dietetycznymi promującymi odżywianie się roślinami, przemysł spożywczy często wykorzystuje te zalecenia w celach marketingowych” – kontynuował Rauber.

„Może to prowadzić do mylnego przekonania, że ​​ich produkty są zdrowe lub korzystne dla planety, co nie zawsze ma miejsce”.

Rauber i jej zespół przeanalizowali dane od prawie 127 000 uczestników brytyjskiego Biobanku, którzy przekazali informacje na temat diety w latach 2009–2012, a okres obserwacji trwał średnio dziewięć lat.

Naukowcy odkryli, że każde 10% wzrostu spożycia kalorii z ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego powodowało u uczestników zwiększone o 5% ryzyko chorób układu krążenia i o 12% większe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

„Postawiliśmy hipotezę, że przemysłowe przetwarzanie żywności będzie miało wpływ na związek między spożyciem żywności pochodzenia roślinnego a chorobami układu krążenia, ale nie wiedzieliśmy, w jakim stopniu” – powiedział Rauber.

„Byliśmy zaskoczeni, jak konsekwentnie wyniki wykazały, że spożywanie nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego wiązało się z niższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, podczas gdy spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego wiązało się z większym ryzykiem. Jednak spożycie jakiejkolwiek żywności pochodzenia roślinnego nie wykazało związku z ryzykiem chorób układu krążenia” – kontynuował Rauber.

Ponadto podczas badania naukowcy odkryli, że każde 10 punktów procentowych wzrost kalorii pochodzących ze spożywanej nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego wiązał się z niższym o 7% ryzykiem chorób układu krążenia i o 13% niższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.

„Im większe spożycie nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego, tym mniejsze ryzyko wystąpienia tych chorób” – wyjaśnił Rauber.

„Podkreśla to, jak ważne jest nie tylko spożywanie żywności pochodzenia roślinnego, ale w szczególności wybieranie tej, która jest minimalnie przetworzona, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne. Nasze odkrycia podkreślają znaczenie nie tylko skupiania się na dietach roślinnych, ale także uwzględnienia poziomu przetwarzania tej żywności” – kontynuowała.

„Lekarze mogą wykorzystać te informacje, aby podkreślić pacjentom z chorobami układu krążenia, że ​​chociaż diety roślinne mogą być korzystne, niezwykle istotne jest ograniczenie spożycia wszelkiej ultraprzetworzonej żywności, w tym tej pochodzenia roślinnego. Powinni wyjaśnić, w jaki sposób minimalnie przetworzona żywność pochodzenia roślinnego wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i śmiertelności, pomagając pacjentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych”.

— dr Fernanda Rauber, główna autorka badania

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i udziałów, Wiadomości ekonomiczne i finansowe, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Live IPO News

Po zapoznaniu się z tym badaniem, Jennifer Wong, MD, certyfikowany kardiolog i dyrektor medyczny Oddziału Kardiologii Nieinwazyjnej w MemorialCare Heart and Vascular Institute w Orange Coast Medical Center w Fountain Valley w Kalifornii, powiedziała MNT że wyniki są zgodne z dietami zalecanymi przez Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologicznetakich jak dieta DASH.

„Badania takie jak te przypominają nam, że zachęcając pacjentów do unikania produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone i szukania większej liczby opcji pochodzenia roślinnego, [we should] Podkreśl także znaczenie poszukiwania pełnowartościowej żywności i unikania przetworzonej żywności pakowanej, nawet jeśli jest pochodzenia roślinnego” – kontynuował Wong.

„Byłbym ciekawy, czy istniałaby różnica w wynikach w przypadku różnych rodzajów przetworzonej żywności, np. w przypadku spożywania przetworzonej żywności o niższej zawartości dowolnego rodzaju tłuszczu lub mniejszej ilości soli i cukru, aby uzyskać lepsze wyniki” – powiedział Wong.

MNT rozmawiała także z Monique Richard, dyplomowaną dietetyczką i właścicielką Nutrition-In-Sight, która stwierdziła, że ​​nie są zaskoczone obserwacjami łączącymi osoby spożywające więcej nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i osoby, które spożywały ultraprzetworzoną żywność pochodzenia roślinnego, są obarczone większym ryzykiem.

„Przekazy marketingowe często mogą być mylące dla ogółu społeczeństwa” – wyjaśnił Richard. „Jeśli zrozumieją, że coś jest zbudowane z roślin i zrozumieją, że zachęca się ich do jedzenia więcej, mogą uznać, że jest to zdrowsze niż zwierzęcy odpowiednik”.

„„Oparty na roślinach” nie jest automatycznie równoznaczny z pożywnym. Często, analogi mięsa i ultraprzetworzona żywność zawierała dodatek cukru, soli, tłuszczu, cholesterolu, [and] konserwanty lub [they] są tak przetworzone, że nie zawierają już oryginalnych korzystnych składników, takich jak błonnik lub substancje fitochemiczne i witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C, kwas foliowy czy ryboflawina” – kontynuował Richard.

„W przypadku spożycia w nadmiarze istnieje ryzyko, że składniki te mogą również prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia markerów kardiometabolicznych, takich jak podwyższony LDL i niski HDL, nadciśnienie, miażdżyca i inne markery stanu zapalnego, takie jak białko C-reaktywne lub zaawansowane produkty końcowe glikacji.”

— Monique Richard, dyplomowany dietetyk i dietetyk

Warto przeczytać!  Nadciśnienie: Nadciśnienie tętnicze u młodzieży wzrasta; stres mgmt może pomóc | Wiadomości Patny

Richard powiedział, że jeśli to możliwe, wybieranie całej żywności lub jej składników pozwoli uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych płynących z żywności pochodzenia roślinnego.

„Pomyśl o musie jabłkowym – dosłownie robi się go z puree jabłkowego, ale błonnik jest mechanicznie zmieniany, często dodaje się cukier i często nie zawiera skórki, co jeszcze bardziej obniża jego wartość odżywczą” – wyjaśniła.

„Zalety całego jabłka zostały teraz zredukowane z pełnowartościowego pożywienia do innego produktu. Na każdym etapie przetwarzania i manipulacji integralność całego pakietu jest zagrożona. Czy to oznacza, że ​​mus jabłkowy nie jest dla nas dobry? Nie. To po prostu ilustracja różnych stopni [a] wartość odżywcza żywności może się zmienić” – zauważył Richard.

Tym, którzy szukają zdrowszych opcji w stosunku do ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego, Richard zasugerował następującą zamianę:

  • Zamiana mięsa roślinnego na prawdziwą soję (edamame) lub fasolę (impulsy) to łatwa, niedroga i smaczna alternatywa.
  • Mieszanka tofu z warzywami i brązowym ryżem do smażenia i ulubionego sosu może zastąpić mrożony, wcześniej przygotowany posiłek.
  • Zamiast „nuggetsów” lub panierowanych kotletów podsmażane na patelni tofu lub seitan pokrojone w kostkę z posypką bułki tartej i ulubionym pieczonym warzywem.
  • Soczewica w zupach i chili to łatwy i niedrogi sposób na dodanie białka, błonnika i tekstury bez dużej ilości dodatkowego sodu lub niepożądanych składników.
  • Używanie jackfruit do dań imitujących szarpaną wieprzowinę to świetna zamiana, podobnie jak dodanie komosy ryżowej lub innych pełnych ziaren o wyższej zawartości białka.


Źródło