Jak wygląda idealna dieta według nowych wytycznych żywieniowych ICMR?
![Jak wygląda idealna dieta według nowych wytycznych żywieniowych ICMR?](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/1716023669_hqdefault.jpg)
Hindusi w swoich codziennych posiłkach powinni czerpać makro i mikroelementy z co najmniej ośmiu grup żywności
Indie są świadkami szybko zmieniającego się krajobrazu żywnościowego w kontekście zmian stylu życia, nawyków żywieniowych i odkryć naukowych. Nowe szacunki pokazują, że 56,4 procent całkowitego obciążenia chorobami w kraju wynika z niezdrowej diety. Systemy żywnościowe są również odpowiedzialne za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych.
Zatem zrównoważone odżywianie pomaga rozwiązać problemy naszych systemów żywnościowych poprzez spożywanie żywności wyprodukowanej w sposób odpowiedzialny ekonomicznie, społecznie i środowiskowo.
Wbrew temu Indyjska Rada ds. Badań Medycznych i Narodowy Instytut Żywienia (ICMR-NIN) wydały 17 wytycznych dietetycznych mających na celu spełnienie zapotrzebowania na niezbędne składniki odżywcze i zapobieganie chorobom niezakaźnym, takim jak otyłość i cukrzyca. Wytyczne zalecają również zdrowe nawyki żywieniowe i styl życia oraz unikanie żywności ultraprzetworzonej i pakowanej. Te kompleksowe rekomendacje zostały stworzone przez zróżnicowany zespół specjalistów pod kierunkiem Hemalathy R, dyrektora ICMR-NIN.
Jak więc wygląda idealna dieta? Według broszury dietetycznej ICMR, Hindusi powinni w swoich codziennych posiłkach czerpać makro i mikroelementy z co najmniej ośmiu grup żywności. Zaleca się, aby warzywa, owoce, korzenie i bulwy stanowiły około połowy dziennego spożycia żywności, a pozostała część składała się ze zbóż, prosa, roślin strączkowych, pokarmów mięsnych, jaj, orzechów, nasion oleistych oraz mleka lub twarogu. Podobnie wegetarianie powinni jeść produkty takie jak nasiona lnu, nasiona chia itp., ponieważ dostarczenie wystarczającej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych B12 i n-3 stanowi dla nich wyzwanie.
Według ICMR Światowa Organizacja Zdrowia rozważa zmianę swoich zaleceń i ograniczenie kalorii pochodzących z cukru do mniej niż pięciu procent kilokalorii dziennie. Hemalatha R powiedziała Down to Earth (DTE), że jeśli spożywasz cukier, przynajmniej spróbuj ograniczyć go do około 30 gramów dziennie. Powiedziała, że należy w miarę możliwości unikać cukru, zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej drugiego roku życia. Autorzy ICMR-NIN stwierdzili, że spożywane przez dłuższy czas substytuty cukru, takie jak środki słodzące, takie jak aspartam i sacharyna, mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i innych chorób niezakaźnych.
Naukowcy, którzy opracowali wytyczne żywieniowe, odradzali również spożywanie dużych ilości białka, szczególnie w postaci odżywek białkowych w proszku, ze względu na różne zagrożenia, takie jak uszkodzenie nerek, odwodnienie i brak równowagi składników odżywczych. Według Hemalathy R wytyczne „ułatwiłyby osiągnięcie celów określonych w Narodowej Polityce Żywieniowej, a wytyczne są spójne z celami określonymi w Krajowej Polityce Rolnictwa i Zdrowia”.
Jesteśmy dla Was głosem; byliście dla nas wsparciem. Razem budujemy dziennikarstwo niezależne, wiarygodne i nieustraszone. Możesz nam jeszcze bardziej pomóc przekazując darowiznę. Będzie to miało ogromne znaczenie dla naszej zdolności do dostarczania Państwu wiadomości, perspektyw i analiz z terenu, abyśmy mogli wspólnie wprowadzać zmiany.