Jak zdrowa dieta może pomóc osobom z chorobą Parkinsona
![Jak zdrowa dieta może pomóc osobom z chorobą Parkinsona](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/11/daijiSquareLogo.png)
New Delhi, 11 kwietnia (IANS): Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu choroby Parkinsona, ponieważ może zwiększać ryzyko utraty wagi i niedożywienia, stwierdzili eksperci podczas Światowego Dnia Parkinsona w czwartek.
Światowy Dzień Parkinsona obchodzony jest co roku 11 kwietnia w celu podniesienia świadomości na temat choroby neurologicznej prowadzącej do postępującego upośledzenia funkcji motorycznych, obejmującej drżenie, bolesne skurcze mięśni oraz trudności w mówieniu, jedzeniu i spaniu.
Chociaż nie ma superżywności, dobrze zbilansowana dieta z dużą ilością pełnowartościowych produktów spożywczych, takich jak owoce i warzywa, chude białko, fasola i rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste, z odpowiednim nawodnieniem, nie tylko poprawia ogólne samopoczucie, ale także poprawia stan pacjentów umiejętność radzenia sobie z objawami choroby.
„Chorobę Parkinsona definiuje się jako zaburzenie neurodegeneracyjne, które wpływa na jakość życia i pogarsza stan odżywienia. Odżywianie może modyfikować czynniki ryzyka, ale jak wynika z badań, nie ma profilaktycznej terapii leczniczej. Żaden pojedynczy składnik odżywczy nie działa jak superpożywienie, ale jest to połączenie żywność funkcjonalna i wzorce żywieniowe, które wpływają na ryzyko chorób” – powiedział IANS Sweedal Trinidade, główny dietetyk w szpitalu PD Hinduja Hospital i MRC w Mahim.
„Regularne monitorowanie stanu odżywienia jest niezbędne dla osób chorych na chorobę Parkinsona, ponieważ niewłaściwe odżywianie może znacząco wpłynąć na ich wyniki zdrowotne. Pacjenci z chorobą Parkinsona często doświadczają znacznej utraty wagi, co zwiększa ryzyko niedożywienia i zaostrza ciężkość choroby. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie zbilansowanej diety spożywaj posiłki w krótszych odstępach czasu i dbaj o odpowiednie nawodnienie” – dodała Charu Dua, główna dietetyczka kliniczna w szpitalu Amrita w Faridabadzie.
Eksperci zauważyli, że włączenie zdrowych tłuszczów i rozłożenie spożycia białka w ciągu dnia może zoptymalizować skuteczność leków i wspierać zdrowie mięśni.
Sweedal podkreśliła potrzebę spożywania diety bogatej w przeciwutleniacze – znane z tego, że spowalniają tempo procesu starzenia – aby uzyskać efekt neuroprotekcyjny.
„Dieta bogata w owoce i warzywa zapewnia nam odpowiednią dawkę przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A, B, C i E, o których wiadomo, że zmniejszają niewydolność metaboliczną w mechanizmach antyoksydacyjnych, które mogą nasilać procesy chemiczne, które mogą prowadzić do peroksydacji lipidów i objawy parkinsonowskie” – powiedziała.
Zalecała spożywanie świeżych owoców i warzyw bogatych w likopen, beta-karotenoidy, ryboflawinę, pomidory, ziemniaki, paprykę, kalafior, kapustę i brokuły, ale przestrzegała przed produktami mlecznymi.
„Badania wykazały, że duże spożycie produktów mlecznych może często skutkować niskim poziomem kwasu moczowego w surowicy. Poziom kwasu moczowego w surowicy jest odwrotnie proporcjonalny do ryzyka choroby Parkinsona. Jednak potrzeba więcej dowodów, aby potwierdzić to samo u mężczyzn i kobiet” – stwierdził Sweedal. .
Tymczasem Charu podkreśliła dietę bogatą w błonnik, która może pomóc w zapobieganiu zaparciom – częstemu problemowi u pacjentów z chorobą Parkinsona.
„Włączenie flawonoidów pochodzących np. z soi, znanych ze swoich właściwości osteogennych, może zapewniać korzyści neuroprotekcyjne. Podobnie żywność bogata w polifenole, taka jak jagody, orzechy, brokuły i oliwa z oliwek, posiada właściwości przeciwutleniające, które mogą potencjalnie chronić przed neurodegeneracją” – stwierdził ekspert. .