Zdrowie

Jak żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko

  • 25 maja, 2024
  • 6 min read
Jak żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko


Rząd pięciu hot dogów z różnymi przyprawamiUdostępnij na Pintereście
Hot dogi należą do ultraprzetworzonej żywności, której zdaniem ekspertów należy ograniczać w diecie człowieka. Anastazja Dobrusina/Getty Images
  • Nowe badania sugerują możliwy związek między ultraprzetworzoną żywnością, udarem i pogorszeniem funkcji poznawczych.
  • Do żywności ultraprzetworzonej zaliczają się chipsy i wiele mrożonek.
  • Eksperci twierdzą, że kolejnym krokiem będą dalsze badania mające na celu głębsze wyjaśnienie tego związku i określenie, która żywność stwarza największe ryzyko.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Neurologia donosi o związku pomiędzy regularnym spożywaniem ultraprzetworzonej żywności a ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych, a także udaru mózgu.

Badanie przeprowadzono na danych pochodzących z dwóch kohort: 14 175 osób z zaburzeniami funkcji poznawczych i 20 243 osób z udarem mózgu. Wszyscy uczestnicy badania mieli 45 lat lub więcej.

Doktor Gary Small, kierownik psychiatrii w Hackensack Meridian Health i były wieloletni pracownik naukowy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, stwierdził, że badanie nie jest zaskakujące z punktu widzenia zdrowia mózgu.

„Wiemy, że niektóre rodzaje żywności, zwłaszcza żywność przetworzona, a zwłaszcza żywność ultra przetworzona, nie są dobre dla twojego serca. Ale nie są też dobre dla mózgu” – powiedział Healthline Small, który nie brał udziału w badaniu.

Po określeniu roli, jaką odgrywają inne czynniki, takie jak wiek i ciśnienie krwi, badacze stwierdzili, że wzrost o 10% ilości ultraprzetworzonej żywności zgłaszanej przez uczestników może wiązać się z o 16% większym ryzykiem zaburzeń poznawczych.

Warto przeczytać!  Osłabienie ramienia i inne wczesne oznaki udaru

Jeśli chodzi o udar, ryzyko udaru było o 8% wyższe u osób, które jadły więcej ultraprzetworzonej żywności. Ryzyko to spadło o 9% w przypadku osób, które spożywały więcej nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności. Niektóre przykłady żywności minimalnie przetworzonej obejmują owoce i fasolę. W tego typu badaniach żywność dzieli się na cztery grupy przy użyciu systemu zwanego NOVA.

Jeden z badaczy zaangażowanych w projekt, dr W. Taylor Kimberly, stwierdziła, że ​​odkrycia te mają ważne implikacje dla dalszych badań.

„Chociaż zdrowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia mózgu osób starszych, najważniejsze wybory żywieniowe dla mózgu pozostają niejasne” – stwierdziła Kimberly w oświadczeniu. „Odkryliśmy, że zwiększone spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z większym ryzykiem zarówno udaru, jak i zaburzeń funkcji poznawczych, a związek między ultraprzetworzoną żywnością a udarem był większy wśród osób rasy czarnej”.

Wzrost ryzyka udaru mózgu u osób rasy czarnej wyniósł 15%.

W badaniu wykorzystano ocenę pamięci wielokrotnej, a niektórzy uczestnicy wzięli udział w wywiadzie domowym. Z badania wykluczono osoby, które same zgłosiły występowanie demencji, a także osoby, które miały objawy demencji, depresji lub miały doświadczenie z urazami głowy.

W ciągu 11 lat obserwacji zgłoszono 1108 udarów i 768 przypadków zaburzeń funkcji poznawczych.

Oceniając spożycie żywności przez uczestników, badacze wykorzystali kwestionariusz dotyczący żywności. Obliczono również wynik, który powiązał nawyki żywieniowe uczestników z szeregiem diet ukierunkowanych na udar i funkcje neurologiczne. Obejmowały one dietę śródziemnomorską, dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia (DASH) i interwencję śródziemnomorską DASH w leczeniu opóźnienia neurodegeneracyjnego.

Warto przeczytać!  Dlaczego w Indiach gwałtownie rośnie liczba przypadków raka? | Wyjaśnione wiadomości

Doktor Clifford Segil, neurolog z Providence Saint John’s Health Center w Kalifornii, który nie był zaangażowany w badanie, wyraził nadzieję, że badania te pozwolą lepiej zrozumieć, w jaki sposób dieta bogata w ultraprzetworzoną żywność może wpływać na osoby o różnych formy demencji.

„Chciałbym, aby ta grupa badaczy nawiązała współpracę z neurologiem poznawczo-behawioralnym lub neurologiem specjalizującym się w diagnozowaniu i leczeniu pacjentów z utratą pamięci, aby przebadała grupę pacjentów po udarze i zaburzeniach poznawczych, aby ustalić, czy spożywanie ultraprzetworzonej żywności jest szkodliwe. wiąże się ze wzrostem częstości występowania otępienia naczyniowego lub otępienia wielozawałowego” – Segil powiedział Healthline.

Sami badacze, w tym Kimberly, wskazują na potrzebę dalszych badań, aby połączyć fakty.

„Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę w ogólnym zdrowiu mózgu” – stwierdziła Kimberly. „Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które składniki żywności lub przetwarzania w największym stopniu przyczyniają się do tych efektów”.

Small zgadza się z badaczami, że badanie możliwego związku między wyborami żywieniowymi, udarem i zaburzeniami funkcji poznawczych może okazać się trudne, szczególnie w przypadku takich schorzeń jak choroba Alzheimera.

Warto przeczytać!  Eksperci ujawniają korzyści płynące ze zwiększenia spożycia flawonoidów w codziennej diecie | Wiadomości zdrowotne

„Jeśli podążasz za ludźmi na sekcję zwłok i patrzysz na ich mózgi, to najczęściej nie chodzi tylko o chorobę Alzheimera” – powiedział. „Mają te mini udary w mózgu. Mogą mieć ślady urazu głowy. Zatem wiele rzeczy może pójść nie tak z mózgiem, a pozytywną stroną udaru jest to, że można wiele zrobić, aby temu zaradzić”.

The Amerykańskie Biuro ds. Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia stwierdza, że ​​te środki ograniczające ryzyko mogą obejmować elementy diety – takie jak ilość spożywanej soli – ale mogą również obejmować regularne ćwiczenia i przyjmowanie leków.

Small twierdzi, że w związku z tym badaniem niosą ze sobą dobre wieści, które ludzie mogą zastosować w oczekiwaniu na wyniki przyszłych badań.

„Słuchaj, jeśli prowadzisz tryb życia zdrowy dla mózgu, pomoże to twojemu sercu i pomoże w wielu aspektach twojego zdrowia” – powiedział. „Nie będę czekać 20 lat na ostateczne badanie, ponieważ jest tak wiele dowodów sugerujących, że jest to dobre dla zdrowia i dobrego nastroju. Mogę bez przerwy opowiadać o tym, jak ważne jest to dla jakości życia. Teraz poczujesz się lepiej ze sobą. I żyj lepiej dłużej.”


Źródło