Zdrowie

Jak żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

  • 22 lipca, 2024
  • 4 min read
Jak żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych


Hajdarabad: Ultraprzetworzona żywność lub śmieciowe jedzenie są uważane za główne przyczyny otyłości wśród ludzi w Indiach. Takie produkty spożywcze zawierają cukier, sól, tłuszcz oraz sztuczne barwniki lub konserwanty.

Oprócz niskiej wartości odżywczej i dużej ilości dodatków, żywność wysoko przetworzona może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia, udaru, cukrzycy typu 2 i przyspieszonego starzenia.

Ponieważ śmieciowe jedzenie jest łatwo dostępne nawet na obszarach wiejskich, otyłość, będąca przypadłością ekonomicznie i społecznie zaawansowanych grup społecznych, stała się przeszłością. Mężczyźni, kobiety i dzieci ze wszystkich przekrojów populacji, niezależnie od ich zawodu i statusu społeczno-ekonomicznego, stają się otyli.

Żywność wysoko przetworzona jest główną przyczyną otyłości

Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) zaliczyła chleb, masło, napoje zdrowotne na bazie mleka oraz olej do gotowania do żywności wysoko przetworzonej zgodnie z wytycznymi żywieniowymi.

Do najpopularniejszych produktów wysoko przetworzonych zalicza się: pakowane ciasteczka, słodkie napoje, płatki śniadaniowe, gotowe do spożycia posiłki, rafinowaną mąkę, mrożonki, chipsy, herbatniki, majonez, produkowane komercyjnie lody i sery, frytki oraz pakowane przekąski.

„Ultraprzetworzona żywność jest główną przyczyną otyłości w Indiach i na całym świecie. Modernizacja i westernizacja nawyków żywieniowych wraz z siedzącym trybem życia zwiększają otyłość”, powiedział dr Kavya Dendukuri, główny konsultant, hepatolog i gastroenterolog w Kamineni Hospitals w Hajdarabadzie.

Warto przeczytać!  Przyszłość testowania narkotyków: technologie unaczynionych narządów na chipie

Ekspozycja na rynek międzynarodowy

Przybycie międzynarodowych marek żywności do Indii i sprzedaż artykułów spożywczych w ogólnych punktach sprzedaży odegrały rolę w zwiększaniu otyłości. Spożywanie żywności poziomu C, która ma wysoką zawartość cukru i soli, nadmierne rafinowanie mąki i wystawianie artykułów spożywczych na działanie wysokich temperatur i ciśnienia.

„Rynki indyjskie są narażone i powiązane z globalnymi rynkami gastronomicznymi sprzedającymi przetworzoną żywność z tłuszczami nasyconymi, czerwonym mięsem, żywnością bogatą we fruktozę i żywnością pakowaną. Wszystkie te rzeczy wraz z niezdrowym stylem życia przyczyniają się do wzrostu otyłości”, powiedział dr Kavya.

Przystępność cenowa i dostępność UPF

Jeszcze kilka lat temu żywność ultraprzetworzona była dostępna w miastach metropolitalnych i kosmopolitycznych. Dzięki szybkiej urbanizacji takie produkty spożywcze dotarły nawet do najbardziej odległych części kraju.

„Ultraprzetworzona żywność jest dostępna we wsiach. Każdy, w tym ludzie z niższej i niższej klasy średniej, ma do niej dostęp. Jest ona również dostępna po stosunkowo niższej cenie”, powiedziała dr Leenatha Reddy J, konsultantka endokrynolog pediatryczna w Rainbow Children’s Hospital w Hajdarabadzie.

Stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia

Pojawiły się doniesienia o rosnącym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych z powodu większego spożycia żywności ultraprzetworzonej. Ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych wzrasta o 50%, a także odnotowano 32% wzrost zachorowań na raka, problemy żołądkowo-jelitowe i oddechowe.

Warto przeczytać!  Wybory dotyczące diety i stylu życia przyszłych matek w Indiach ze skłonnością do raka

„Spożywanie słodkich napojów, smażenie potraw na głębokim tłuszczu w używanych olejach, stosowanie wysoko rafinowanego oleju z tłuszczami trans oraz spożywanie dużych ilości jedzenia w towarzystwie przyczyniają się do problemów zdrowotnych” – powiedziała dr Kavya.

Brak kontroli poshan

Wzrost otyłości wzrasta również wśród dzieci, około 12 milionów dzieci jest otyłych. Brak kontroli poshan i zwiększony czas spędzany przed ekranem są podawane jako główne przyczyny otyłości.

„Wcześniej mieliśmy harmonogram konsumpcji żywności. Teraz sytuacja się zmieniła, ponieważ ludzie spożywają żywność w dogodnych dla siebie porach. Nawet rocznemu dziecku daje się telefon komórkowy, aby szybciej spożywać żywność. Takie warunki wraz z brakiem aktywności fizycznej zwiększają otyłość”, powiedziała dr Leenatha.

Produkty ultraprzetworzone są wysokokaloryczne, ale zawierają bardzo mało niezbędnych składników odżywczych. Ponieważ są sprzedawane w opakowaniach, które są łatwe w obsłudze, ludzie sięgają po nie częściej, mimo wyższej zawartości dodatków.

Ponieważ otyłość uważa się za epidemię, apel o kontrolowanie poziomu cukru, tłuszczu i soli w żywności wysoko przetworzonej, jej etykietowanie i ujawnianie zagrożeń, jakie ze sobą niosą, przyciągnął uwagę.

Warto przeczytać!  Wampirzy zabieg na twarz: Kobiety zarażają się wirusem HIV po wykonaniu „wampirycznego zabiegu na twarz”: Wszystko na ten temat |


Źródło