Zdrowie

Jaki jest bezpieczny poziom spożycia alkoholu według WHO?

  • 5 lipca, 2024
  • 3 min read
Jaki jest bezpieczny poziom spożycia alkoholu według WHO?


Ryzyko związane ze spożyciem alkoholu zawsze było pod lupą. Alkohol jest definiowany jako substancja toksyczna, psychoaktywna i uzależniająca.

Alkohol jest klasyfikowany jako substancja rakotwórcza grupy 1 przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, ponieważ powoduje siedem różnych typów raka. Ryzyko zachorowania na raka znacznie wzrasta wraz ze wzrostem spożycia alkoholu.

Czy lekki napój jest zdrowy? Wpływ alkoholu na zdrowie człowieka jest tak ogromny, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że ​​ryzyko zaczyna się już od pierwszej kropli alkoholu.

„Jeśli chodzi o spożycie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości, która nie wpływałaby na zdrowie” – mówi WHO. „Obecnie dostępne dowody nie mogą wskazać na istnienie progu, przy którym rakotwórcze działanie alkoholu „włącza się” i zaczyna ujawniać się w ludzkim ciele” – mówi agencja zdrowia ONZ.

„Nie możemy mówić o tak zwanym bezpiecznym poziomie spożycia alkoholu. Nie ma znaczenia, ile pijesz – ryzyko dla zdrowia pijącego zaczyna się od pierwszej kropli jakiegokolwiek napoju alkoholowego. Jedyne, co możemy powiedzieć na pewno, to to, że im więcej pijesz, tym bardziej szkodliwe jest to – innymi słowy, im mniej pijesz, tym jest to bezpieczniejsze” – wyjaśnia dr Carina Ferreira-Borges, pełniąca obowiązki kierownika jednostki ds. zarządzania chorobami niezakaźnymi i regionalnego doradcy ds. alkoholu i narkotyków w Biurze Regionalnym WHO dla Europy.

Zagrożenia dla zdrowia związane z alkoholemSpożywanie alkoholu, gdy jest nadmierne lub przewlekłe, stwarza poważne zagrożenia dla zdrowia w różnych układach organizmu. Długotrwałe picie dużych ilości alkoholu może prowadzić do uszkodzenia wątroby, w tym stłuszczenia wątroby, alkoholowego zapalenia wątroby, zwłóknienia i marskości wątroby. Stany te mogą prowadzić do niewydolności wątroby i zwiększać ryzyko raka wątroby.

Nadużywanie alkoholu może osłabić układ odpornościowy, czyniąc organizm bardziej podatnym na infekcje, szczególnie w układzie oddechowym. Przewlekłe spożywanie alkoholu wiąże się również z problemami sercowo-naczyniowymi, takimi jak wysokie ciśnienie krwi, kardiomiopatia (choroba mięśnia sercowego) i zwiększone ryzyko udaru.

Alkohol wpływa na mózg i układ nerwowy, powodując upośledzenie funkcji poznawczych, utratę pamięci, a także potencjalnie prowadząc do zaburzeń neurologicznych, takich jak zespół Wernickego-Korsakowa.

Częste są również problemy żołądkowo-jelitowe, w tym zapalenie żołądka, zapalenie trzustki i zwiększone ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego.

Spożywanie alkoholu wiąże się również z problemami zdrowia psychicznego, takimi jak depresja i zaburzenia lękowe. Ponadto może prowadzić do problemów społecznych i behawioralnych, w tym upośledzonej oceny, zachowań ryzykownych i uzależnienia.

Które kraje powinny poważnie potraktować to ostrzeżenie?Litwa niezmiennie zajmuje czołowe miejsca w światowych rankingach spożycia alkoholu na mieszkańca. Spożycie jest w dużej mierze napędzane przez wódkę i piwo, głęboko zakorzenione w tradycjach kulturowych i społecznych.

Wśród Azjatów, Korea Południowa jest bardzo pijana. Według raportów, Koreańczycy z Południa wypijają średnio 10,9 litra alkoholu rocznie. Wietnam jest drugi po Korei Południowej, a następnie Tajlandia, Mongolia i Chiny.

Przeciętny mieszkaniec Indii wypija 4,5 litra alkoholu rocznie.

Warto przeczytać!  Zmniejsz ryzyko wystąpienia dengi w tym monsunie, stosując się do tych wskazówek ostrożności


Źródło