Fotografia

Jaki jest najlepszy obiektyw do fotografii kulinarnej?

  • 12 stycznia, 2024
  • 4 min read
Jaki jest najlepszy obiektyw do fotografii kulinarnej?


Film z YouTube'a

Określenie, jakiego sprzętu potrzebujesz do pracy, może być trudne, zwłaszcza gdy zaczynasz lub próbujesz nowego gatunku. Fotografia kulinarna jest bardzo popularna i warto ją wypróbować, jeśli zwykle robisz np. portrety. Czy jednak potrzebujesz specjalistycznych soczewek, czy może to, co już masz, spełni swoje zadanie?

W tym filmie fotografka jedzenia Joanie Simon z The Bite Shot przedstawia nam swoje ulubione obiektywy do fotografowania jedzenia.

Wszechstronny punkt wyjścia: obiektyw kitowy 18–55 mm

Obiektyw kitowy 18–55 mm (199 USD) to coś, co większość fotografów będzie miała już na początku. Jeśli dopiero zaczynasz, nie ma powodu, aby w trakcie nauki spieszyć się i kupować nowy, drogi sprzęt. Obiektyw ten to naprawdę świetny wybór do fotografii kulinarnej i choć zwykle nie jest tak ostry jak droższe obiektywy, warto nauczyć się oświetlenia i wypróbowywać różne rzeczy bez popadania w długi.

Kiedy już wiesz, co chcesz robić i poświęciłeś trochę czasu (mówimy tu o latach) na rozwijanie swojej wiedzy i stylu, możesz zainwestować w sprzęt odpowiedni do Twoich potrzeb.

Nifty Fifty (50 mm f/1,8)

Trzymając się opcji budżetowych, jeśli chcesz przejść na obiektyw stałoogniskowy, doskonałym wyborem będzie 50 mm f/1.8 (125 USD). To świetna ogniskowa do fotografowania żywności, szczególnie w aparacie pełnoklatkowym. Minimalna odległość ostrzenia nie jest zbyt mała. Jednak w przypadku fotografii kulinarnej nie zawsze jest to konieczne, zwłaszcza w przypadku krajobrazów stołowych.

Szeroka przysłona pomoże uzyskać piękną, płytką głębię ostrości i, jeśli chcesz, ładnie rozmyć tło. Również pod względem wartości jest to doskonały obiektyw, oferujący znacznie wyższą jakość w stosunku do ceny niż obiektyw kitowy.

Ujawnij szczegóły za pomocą obiektywu makro: obiektywu makro 100 mm lub 105 mm

Następnym obiektywem, w który warto zainwestować, będzie obiektyw makro. Oprócz obiektywu 100 lub 105 mm (669 USD) doskonałym wyborem będzie również obiektyw makro 1:1 90 mm. Obiektywy makro umożliwiają fotografowanie ze znacznie bliższych odległości, dzięki czemu wszystko wydaje się większe niż w rzeczywistości. Mogą doskonale nadawać się do abstrakcyjnych, szczegółowych obrazów żywności i składników.

Wadą jest jednak to, że aby w pełni wykorzystać możliwości tych obiektywów, potrzebny jest dobry statyw i świetne światło. Powiększenie tworzy również bardzo wąską głębię ostrości, dlatego konieczna będzie wiedza na temat układania ostrości.

Koń pociągowy: obiektyw 24–70 mm f/2.8

Na koniec Joanie mówi, że jej „koniem pociągowym” jest prawdopodobnie obiektyw 24–70 mm f/2.8 (2099 USD). Ma ładny szeroki otwór przysłony i dobry zakres ogniskowych, co pozwala na wszechstronność i elastyczność. Zakres zoomu, od szerokokątnego do średniego teleobiektywu, sprawia, że ​​jest to idealna opcja do fotografowania wszystkiego, od całego stołu po szczegółowe ujęcia poszczególnych potraw.

Obiektyw ten nie jest tani, a jego cena idzie w tysiące. Jednak ten obiektyw prawdopodobnie będzie używany w Twoim aparacie przez 80% czasu i posłuży Ci przez cały okres fotografowania. Soczewki te są super ostre i najwyższej jakości. Ostatecznie w przypadku szkła dostajesz to, za co płacisz, chociaż można argumentować, że modernizacja oświetlenia będzie miała większe znaczenie.

Należy pamiętać, że jest to perspektywa tylko jednej osoby. Wybór obiektywu, niezależnie od wszystkiego, zależy w dużej mierze od tego, na co Cię stać i na jakim etapie swojej fotograficznej podróży się znajdujesz. Używaj tego, co masz, dopóki naprawdę Cię to nie powstrzyma. Zawsze możesz wypożyczyć sprzęt i wypróbować go przed zakupem.

Pamiętaj: nowy sprzęt nie równa się lepszym zdjęciom. Ale jest fajnie ?




Źródło

Warto przeczytać!  Luminar Neo stawia czoła Photoshopowi dzięki nowym narzędziom generatywnym AI