James Beard Awards 2023: Finaliści restauracji i szefów kuchni
![James Beard Awards 2023: Finaliści restauracji i szefów kuchni](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/Screen_Shot_2022_02_23_at_11.40.01_AM-770x470.png)
Dzisiaj Fundacja Jamesa Bearda ogłosiła listę finalistów nagród dla restauracji i szefów kuchni w 2023 roku. Oprócz ujawnienia, kto awansował z puli półfinalistów ujawnionej w zeszłym miesiącu, Fundacja ogłosiła również sześciu odbiorców nagrody Leadership Award organizacji; że Olivia Watkins i Karen Washington, współzałożyciele Black Farmer Fund, otrzymają Nagrodę Humanitarną; a autor książki kucharskiej Madhur Jaffrey zostanie uhonorowany tegoroczną nagrodą za całokształt twórczości. Dołączają do zwycięzców America’s Classics na rok 2023, ogłoszonych w lutym.
To już drugi sezon nagród odzwierciedlający zmiany wprowadzone w następstwie szeroko zakrojonego audytu w 2021 r. mającego na celu wyeliminowanie długotrwałych uprzedzeń w procesie przyznawania nagród. Nowe kategorie nagród obejmują wschodzącą nagrodę szefa kuchni bez ograniczeń wiekowych, a także regionalne kategorie najlepszych szefów kuchni, które teraz obejmują osobne nagrody dla Kalifornii, Teksasu i Nowego Jorku w nadziei na uznanie szerszego zasięgu geograficznego zwycięzców. Głosowanie jest również inne niż przed przerwą w 2020 r., A poprzedni zwycięzcy (grupa, która przekrzywia biel i mężczyzna) nie są już automatycznie uwzględniani w organie głosującym, który określał, kto przeszedł z półfinalisty na listę finalistów poniżej (i stamtąd , kto wygrywa). Ciało głosujące rozszerzyło się również poza tradycyjne media żywnościowe. Deklarowanym celem audytu w 2021 r. było również, aby co najmniej 50 procent członków komisji i sędziów było osobami kolorowymi na nagrody w 2023 r.
Nominacje medialne – w tym wszystko, od książek kucharskich po podcasty i programy telewizyjne – zostaną ujawnione 26 kwietnia (Eater odpowiednio zaktualizuje poniższą listę). Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 5 czerwca w Chicago.
Znakomita restauracja
- Copine, Seattle, Waszyngton
- Coracora, West Hartford, Connecticut
- Piątek Sobota Niedziela, Filadelfia, Pensylwania
- Lucia, Dallas, Teksas
- Mita’s, Cincinnati, Ohio
Wybitny restaurator
- Brandon Chrostowski, EDWINS Leadership and Restaurant Institute (EDWINS Leadership and Restaurant Institute, edwins too, EDWINS Bakery i inni), Cleveland, OH
- Greg Dulan, Dulan’s Soul Food Kitchen, Dulan’s on Crenshaw i Dulanville, Los Angeles, CC
- Aaron Hoskins, Sarah Simmons i Elie Yigo, City Grit Hospitality Group (SmallSUGAR, CITY GRIT i Il Focolare Pizzeria), Columbia, SC
- Yuka Ioroi i Kris Toliao, Cassava, San Francisco, Kalifornia
- Yenvy and Quynh Pham, Phở Bắc Sup Shop, Phởcific Standard Time, and the Boat, Seattle, WA
- Ellen Yin, High Street Hospitality Group (Fork, a.kitchen + bar, High Street Philly i inne), Filadelfia, Pensylwania
Wybitny szef kuchni
- Rachel Miller, bar z makaronem Nightshade, Lynn, MA
- Niki Nakayama, n/naka, Los Angeles, Kalifornia
- Erik Ramirez, Llama Inn, Brooklyn, NY
- Rob Rubba, Oyster Oyster, Waszyngton, DC
- Hajime Sato, Sozai, Clawson, MI
Wschodzący szef kuchni
- Damarr Brown, Cnota, Chicago, IL
- Rashida Holmes, Bridgetown Roti, Los Angeles, CA
- Serigne Mbaye, Dakar NOLA, Nowy Orlean, Luizjana
- Charlie Mitchell, Clover Hill, Nowy Jork, NY
- Amanda Shulman, Her Place Supper Club, Filadelfia, Pensylwania
Najlepsza nowa restauracja
- Causa, Waszyngton, DC
- Departament Kultury, Nowy Jork, NY
- Don Artemio, Fort Worth, Teksas
- Kann, Portland, Oregon
- Khmai Cambodian Fine Dining, Chicago, IL
- Lupi & Iris, Milwaukee, WI
- Neng Jr., Asheville, Karolina Północna
- Obélix, Chicago, IL
- Restauracja Beatrice, Dallas, Teksas
- Tatemo, Houston, Teksas
Znakomita gościnność
- Czarny Cyprys, Pullman, WA
- Bottega, Birmingham, AL
- Lula Drake, Columbia, Karolina Południowa
- Kamieniołom, Monson, ME
- Sepia, Chicago, Illinois
Znakomity program wina i innych napojów
- Cote, Nowy Jork, NY
- Leniwy Miś, San Francisco, Kalifornia
- Nancy’s Hustle, Houston, Teksas
- Ototo, Los Angeles, Kalifornia
- Spencer, Ann Arbor, MI
Znakomity bar
- Barowy skórzany fartuch, Honolulu, Hawaje
- Drastyczne środki, Shawnee, KS
- Garagiste, Las Vegas, NV
- Las Ramblas, Brownsville, Teksas
- Rob Roy, Seattle, Waszyngton
Wybitny cukiernik lub piekarz
- Veronika Baukema, cukiernia Veroniki, Billings, MT
- Elaine Uykimpang Bentz, Café Mochiko, Cincinnati, OH
- Vince Bugtong, Viridian, Oakland, Kalifornia
- Margarita Manzke, Republika, Los Angeles, Kalifornia
- Shawn McKenzie, Café Cerés, Minneapolis, Minnesota
Znakomita piekarnia
- Angelo Brocato, Nowy Orlean, Luizjana
- La Casita Bakeshop, Richardson, Teksas
- Piekarnia Kuluntu, Dallas, Teksas
- Yoli Tortilleria, Kansas City, MO
- Zak the Baker, Miami, Floryda
Nagrody Liderów
- Jim Embry, Sustainable Communities Network, Slow Food USA i Ujamaa Cooperative Farming Alliance
- Valerie Horn, CANE Kitchen, Cowan Community Centre i City of Whitesburg Farmers Market
- Savonala „Savi” Horne, projekt zapobiegania utracie gruntów
- Ira Wallace, Southern Exposure Seed Exchange
- Rowen White, nasiona Sierra
- Wschodzące przywództwo: Związek Pracowników Burgerville
Najlepsi szefowie kuchni (według regionu)
Najlepszy szef kuchni: Kalifornia
- Gilberto Cetina Jr., Holbox, Los Angeles, Kalifornia
- Kyle i Katina Connaughton, SingleThread, Healdsburg, Kalifornia
- Brandon Hayato Go, Hayato, Los Angeles, Kalifornia
- Justin Pichetrungsi, Anajak Thai, Sherman Oaks, Kalifornia
- Carlos Salgado, Taco María, Costa Mesa, Kalifornia
Najlepszy szef kuchni: Great Lakes (IL, IN, MI, OH)
- Omar Anani, Saffron De Twah, Detroit, MI
- Diana Dávila Boldin, Mi Tocaya Antojería, Chicago, IL
- Tim Flores i Genie Kwon, Kasama, Chicago, IL
- Andy Hollyday, Selden Standard, Detroit, MI
- Sarah Welch, szpik, Detroit, MI
Najlepszy szef kuchni: Mid-Atlantic (DC, DE, MD, NJ, PA, VA)
- Jesse Ito, Royal Sushi, Filadelfia, Pensylwania
- Dionicio Jiménez, Cantina La Martina, Filadelfia, Pensylwania
- Kate Lasky i Tomasz Skowroński, Apteka, Pittsburgh, PA
- Michael Rafidi, Albi, Waszyngton, DC
- Chutatip „Nok” Suntaranon, Kalaya, Filadelfia, Pensylwania
Najlepszy szef kuchni: Midwest (IA, KS, MN, MO, NE, ND, SD, WI)
- Sanaa Abourezk, Sanaa’s Gourmet Mediterranean, Sioux Falls, SD
- Gregory Leon, Amilinda, Milwaukee, WI
- Francesco Mangano, Osteria Papavero, Madison, WI
- Itaru Nagano i Andrew Kroeger, Fairchild, Madison, WI
- David Utterback, Yoshitomo, Omaha, NE
Najlepszy szef kuchni: Mountain (CO, ID, MT, UT, WY)
- Salvador Alamilla, Amano, Caldwell, ID
- Michael Diaz de Leon, BRUTØ, Denver, CO
- Suchada Johnson, Teton Thai, Teton Village, WY
- Kris Komori, KIN, Boise, ID
- Ali Sabbah, Mazza, Salt Lake City, UT
Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork
- Nasim Alikhani, Sofreh, Brooklyn, NY
- Mary Attea, The Musket Room, Nowy Jork, NY
- Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork, NY
- Shaina Loew-Banayan, Cafe Mutton, Hudson, NY
- Junghyun Park, Atomix, Nowy Jork, NY
Najlepszy szef kuchni: Northeast (CT, MA, ME, NH, RI, VT)
- Valentine Howell, Krasi, Boston, MA
- Christian Hunter, Community Table, Waszyngton, CT
- Sherry Pocknett, Sly Fox Den Too, Charlestown, RI
- Yisha Siu, Yunnan Kitchen, Boston, MA
- Renee Touponce, port zawinięcia, Mystic, CT
Najlepszy szef kuchni: Northwest and Pacific (AK, HI, OR, WA)
- Joshua Dorcak, MAS, Ashland, OR
- Vince Nguyen, Berlu, Portland, Oregon
- Thomas Pisha-Duffly, Gado Gado, Portland, Oregon
- Beau Schooler, In Bocca Al Lupo, Juneau, AK
- Aaron Verzosa, Archipelag, Seattle, WA
Najlepszy szef kuchni: południowy wschód (GA, KY, NC, SC, TN, WV)
- Sam Fore, Tuk Tuk Sri Lanki Bites, Lexington, KY
- Josh Habiger, Bastion, Nashville, TN
- Sam Hart, Counter-, Charlotte, Karolina Północna
- Terry Koval, Jeleń i gołąb, Decatur, GA
- Paul Smith, 1010 Bridge, Charleston, Wirginia Zachodnia
Najlepszy szef kuchni: południe (AL, AR, FL, LA, MS, PR)
- Ana Castro, Lengua Madre, Nowy Orlean, Luizjana
- Timothy Hontzas, restauracja Johnny’s, Homewood, AL
- Alex Perry i Kumi Omori, Vestige, Ocean Springs, MS
- Henry Moso, Kabooki Sushi, Orlando, Floryda
- Natalia Vallejo, Cocina al Fondo, San Juan, PR
Najlepszy szef kuchni: Southwest (AZ, NM, NV, OK)
- Oscar Amador i Francesco Di Caudo, Anima by EDO, Las Vegas, NV
- Kaoru Azeuchi, KAISEKI YUZU, Las Vegas, NV
- Andrew Black, szary sweter, Oklahoma City, OK
- Jeff Chanchaleune, Ma Der Lao Kitchen, Oklahoma City, OK
- Justin Pioche, Pioche Food Group, Upper Fruitland (Doolkai), Navajo Nation, Nowy Meksyk
Najlepszy szef kuchni: Teksas
- Reyna Duong, Sandwich Hag, Dallas, Teksas
- Benchawan Jabthong Painter, Street to Kitchen, Houston, TX
- Emiliano Marentes, ELEMI, El Paso, Teksas
- John Russ, Clementine, San Antonio, Teksas
- Ernest Servantes i David Kirkland, Burnt Bean Co., Seguin, Teksas
Ujawnienie: Niektórzy pracownicy Vox Media są częścią ciała głosującego w sprawie James Beard Awards. Eater współpracuje z Fundacją Jamesa Bearda, aby transmitować na żywo nagrody w 2023 roku.