Rozrywka

James Beard Awards 2023: Finaliści restauracji i szefów kuchni

  • 29 marca, 2023
  • 7 min read
James Beard Awards 2023: Finaliści restauracji i szefów kuchni


Dzisiaj Fundacja Jamesa Bearda ogłosiła listę finalistów nagród dla restauracji i szefów kuchni w 2023 roku. Oprócz ujawnienia, kto awansował z puli półfinalistów ujawnionej w zeszłym miesiącu, Fundacja ogłosiła również sześciu odbiorców nagrody Leadership Award organizacji; że Olivia Watkins i Karen Washington, współzałożyciele Black Farmer Fund, otrzymają Nagrodę Humanitarną; a autor książki kucharskiej Madhur Jaffrey zostanie uhonorowany tegoroczną nagrodą za całokształt twórczości. Dołączają do zwycięzców America’s Classics na rok 2023, ogłoszonych w lutym.

To już drugi sezon nagród odzwierciedlający zmiany wprowadzone w następstwie szeroko zakrojonego audytu w 2021 r. mającego na celu wyeliminowanie długotrwałych uprzedzeń w procesie przyznawania nagród. Nowe kategorie nagród obejmują wschodzącą nagrodę szefa kuchni bez ograniczeń wiekowych, a także regionalne kategorie najlepszych szefów kuchni, które teraz obejmują osobne nagrody dla Kalifornii, Teksasu i Nowego Jorku w nadziei na uznanie szerszego zasięgu geograficznego zwycięzców. Głosowanie jest również inne niż przed przerwą w 2020 r., A poprzedni zwycięzcy (grupa, która przekrzywia biel i mężczyzna) nie są już automatycznie uwzględniani w organie głosującym, który określał, kto przeszedł z półfinalisty na listę finalistów poniżej (i stamtąd , kto wygrywa). Ciało głosujące rozszerzyło się również poza tradycyjne media żywnościowe. Deklarowanym celem audytu w 2021 r. było również, aby co najmniej 50 procent członków komisji i sędziów było osobami kolorowymi na nagrody w 2023 r.

Nominacje medialne – w tym wszystko, od książek kucharskich po podcasty i programy telewizyjne – zostaną ujawnione 26 kwietnia (Eater odpowiednio zaktualizuje poniższą listę). Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 5 czerwca w Chicago.

Znakomita restauracja

  • Copine, Seattle, Waszyngton
  • Coracora, West Hartford, Connecticut
  • Piątek Sobota Niedziela, Filadelfia, Pensylwania
  • Lucia, Dallas, Teksas
  • Mita’s, Cincinnati, Ohio

Wybitny restaurator

  • Brandon Chrostowski, EDWINS Leadership and Restaurant Institute (EDWINS Leadership and Restaurant Institute, edwins too, EDWINS Bakery i inni), Cleveland, OH
  • Greg Dulan, Dulan’s Soul Food Kitchen, Dulan’s on Crenshaw i Dulanville, Los Angeles, CC
  • Aaron Hoskins, Sarah Simmons i Elie Yigo, City Grit Hospitality Group (SmallSUGAR, CITY GRIT i Il Focolare Pizzeria), Columbia, SC
  • Yuka Ioroi i Kris Toliao, Cassava, San Francisco, Kalifornia
  • Yenvy and Quynh Pham, Phở Bắc Sup Shop, Phởcific Standard Time, and the Boat, Seattle, WA
  • Ellen Yin, High Street Hospitality Group (Fork, a.kitchen + bar, High Street Philly i inne), Filadelfia, Pensylwania
Warto przeczytać!  Jinger Duggar Book: Dorastanie w przekonaniach „kultowych”.

Wybitny szef kuchni

  • Rachel Miller, bar z makaronem Nightshade, Lynn, MA
  • Niki Nakayama, n/naka, Los Angeles, Kalifornia
  • Erik Ramirez, Llama Inn, Brooklyn, NY
  • Rob Rubba, Oyster Oyster, Waszyngton, DC
  • Hajime Sato, Sozai, Clawson, MI

Wschodzący szef kuchni

  • Damarr Brown, Cnota, Chicago, IL
  • Rashida Holmes, Bridgetown Roti, Los Angeles, CA
  • Serigne Mbaye, Dakar NOLA, Nowy Orlean, Luizjana
  • Charlie Mitchell, Clover Hill, Nowy Jork, NY
  • Amanda Shulman, Her Place Supper Club, Filadelfia, Pensylwania

Najlepsza nowa restauracja

  • Causa, Waszyngton, DC
  • Departament Kultury, Nowy Jork, NY
  • Don Artemio, Fort Worth, Teksas
  • Kann, Portland, Oregon
  • Khmai Cambodian Fine Dining, Chicago, IL
  • Lupi & Iris, Milwaukee, WI
  • Neng Jr., Asheville, Karolina Północna
  • Obélix, Chicago, IL
  • Restauracja Beatrice, Dallas, Teksas
  • Tatemo, Houston, Teksas

Znakomita gościnność

  • Czarny Cyprys, Pullman, WA
  • Bottega, Birmingham, AL
  • Lula Drake, Columbia, Karolina Południowa
  • Kamieniołom, Monson, ME
  • Sepia, Chicago, Illinois

Znakomity program wina i innych napojów

  • Cote, Nowy Jork, NY
  • Leniwy Miś, San Francisco, Kalifornia
  • Nancy’s Hustle, Houston, Teksas
  • Ototo, Los Angeles, Kalifornia
  • Spencer, Ann Arbor, MI

Znakomity bar

  • Barowy skórzany fartuch, Honolulu, Hawaje
  • Drastyczne środki, Shawnee, KS
  • Garagiste, Las Vegas, NV
  • Las Ramblas, Brownsville, Teksas
  • Rob Roy, Seattle, Waszyngton

Wybitny cukiernik lub piekarz

  • Veronika Baukema, cukiernia Veroniki, Billings, MT
  • Elaine Uykimpang Bentz, Café Mochiko, Cincinnati, OH
  • Vince Bugtong, Viridian, Oakland, Kalifornia
  • Margarita Manzke, Republika, Los Angeles, Kalifornia
  • Shawn McKenzie, Café Cerés, Minneapolis, Minnesota

Znakomita piekarnia

  • Angelo Brocato, Nowy Orlean, Luizjana
  • La Casita Bakeshop, Richardson, Teksas
  • Piekarnia Kuluntu, Dallas, Teksas
  • Yoli Tortilleria, Kansas City, MO
  • Zak the Baker, Miami, Floryda

Nagrody Liderów

  • Jim Embry, Sustainable Communities Network, Slow Food USA i Ujamaa Cooperative Farming Alliance
  • Valerie Horn, CANE Kitchen, Cowan Community Centre i City of Whitesburg Farmers Market
  • Savonala „Savi” Horne, projekt zapobiegania utracie gruntów
  • Ira Wallace, Southern Exposure Seed Exchange
  • Rowen White, nasiona Sierra
  • Wschodzące przywództwo: Związek Pracowników Burgerville
Warto przeczytać!  Kubuś Puchatek wkracza do domeny publicznej — i popada w psychozę

Najlepsi szefowie kuchni (według regionu)

Najlepszy szef kuchni: Kalifornia

  • Gilberto Cetina Jr., Holbox, Los Angeles, Kalifornia
  • Kyle i Katina Connaughton, SingleThread, Healdsburg, Kalifornia
  • Brandon Hayato Go, Hayato, Los Angeles, Kalifornia
  • Justin Pichetrungsi, Anajak Thai, Sherman Oaks, Kalifornia
  • Carlos Salgado, Taco María, Costa Mesa, Kalifornia

Najlepszy szef kuchni: Great Lakes (IL, IN, MI, OH)

  • Omar Anani, Saffron De Twah, Detroit, MI
  • Diana Dávila Boldin, Mi Tocaya Antojería, Chicago, IL
  • Tim Flores i Genie Kwon, Kasama, Chicago, IL
  • Andy Hollyday, Selden Standard, Detroit, MI
  • Sarah Welch, szpik, Detroit, MI

Najlepszy szef kuchni: Mid-Atlantic (DC, DE, MD, NJ, PA, VA)

  • Jesse Ito, Royal Sushi, Filadelfia, Pensylwania
  • Dionicio Jiménez, Cantina La Martina, Filadelfia, Pensylwania
  • Kate Lasky i Tomasz Skowroński, Apteka, Pittsburgh, PA
  • Michael Rafidi, Albi, Waszyngton, DC
  • Chutatip „Nok” Suntaranon, Kalaya, Filadelfia, Pensylwania

Najlepszy szef kuchni: Midwest (IA, KS, MN, MO, NE, ND, SD, WI)

  • Sanaa Abourezk, Sanaa’s Gourmet Mediterranean, Sioux Falls, SD
  • Gregory Leon, Amilinda, Milwaukee, WI
  • Francesco Mangano, Osteria Papavero, Madison, WI
  • Itaru Nagano i Andrew Kroeger, Fairchild, Madison, WI
  • David Utterback, Yoshitomo, Omaha, NE

Najlepszy szef kuchni: Mountain (CO, ID, MT, UT, WY)

  • Salvador Alamilla, Amano, Caldwell, ID
  • Michael Diaz de Leon, BRUTØ, Denver, CO
  • Suchada Johnson, Teton Thai, Teton Village, WY
  • Kris Komori, KIN, Boise, ID
  • Ali Sabbah, Mazza, Salt Lake City, UT

Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork

  • Nasim Alikhani, Sofreh, Brooklyn, NY
  • Mary Attea, The Musket Room, Nowy Jork, NY
  • Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork, NY
  • Shaina Loew-Banayan, Cafe Mutton, Hudson, NY
  • Junghyun Park, Atomix, Nowy Jork, NY

Najlepszy szef kuchni: Northeast (CT, MA, ME, NH, RI, VT)

  • Valentine Howell, Krasi, Boston, MA
  • Christian Hunter, Community Table, Waszyngton, CT
  • Sherry Pocknett, Sly Fox Den Too, Charlestown, RI
  • Yisha Siu, Yunnan Kitchen, Boston, MA
  • Renee Touponce, port zawinięcia, Mystic, CT
Warto przeczytać!  Czytelnicy z ust ujawniają, co król i królowa powiedzieli sobie na balkonie

Najlepszy szef kuchni: Northwest and Pacific (AK, HI, OR, WA)

  • Joshua Dorcak, MAS, Ashland, OR
  • Vince Nguyen, Berlu, Portland, Oregon
  • Thomas Pisha-Duffly, Gado Gado, Portland, Oregon
  • Beau Schooler, In Bocca Al Lupo, Juneau, AK
  • Aaron Verzosa, Archipelag, Seattle, WA

Najlepszy szef kuchni: południowy wschód (GA, KY, NC, SC, TN, WV)

  • Sam Fore, Tuk Tuk Sri Lanki Bites, Lexington, KY
  • Josh Habiger, Bastion, Nashville, TN
  • Sam Hart, Counter-, Charlotte, Karolina Północna
  • Terry Koval, Jeleń i gołąb, Decatur, GA
  • Paul Smith, 1010 Bridge, Charleston, Wirginia Zachodnia

Najlepszy szef kuchni: południe (AL, AR, FL, LA, MS, PR)

  • Ana Castro, Lengua Madre, Nowy Orlean, Luizjana
  • Timothy Hontzas, restauracja Johnny’s, Homewood, AL
  • Alex Perry i Kumi Omori, Vestige, Ocean Springs, MS
  • Henry Moso, Kabooki Sushi, Orlando, Floryda
  • Natalia Vallejo, Cocina al Fondo, San Juan, PR

Najlepszy szef kuchni: Southwest (AZ, NM, NV, OK)

  • Oscar Amador i Francesco Di Caudo, Anima by EDO, Las Vegas, NV
  • Kaoru Azeuchi, KAISEKI YUZU, Las Vegas, NV
  • Andrew Black, szary sweter, Oklahoma City, OK
  • Jeff Chanchaleune, Ma Der Lao Kitchen, Oklahoma City, OK
  • Justin Pioche, Pioche Food Group, Upper Fruitland (Doolkai), Navajo Nation, Nowy Meksyk

Najlepszy szef kuchni: Teksas

  • Reyna Duong, Sandwich Hag, Dallas, Teksas
  • Benchawan Jabthong Painter, Street to Kitchen, Houston, TX
  • Emiliano Marentes, ELEMI, El Paso, Teksas
  • John Russ, Clementine, San Antonio, Teksas
  • Ernest Servantes i David Kirkland, Burnt Bean Co., Seguin, Teksas

Ujawnienie: Niektórzy pracownicy Vox Media są częścią ciała głosującego w sprawie James Beard Awards. Eater współpracuje z Fundacją Jamesa Bearda, aby transmitować na żywo nagrody w 2023 roku.


Źródło