Zdrowie

Jedna rzecz, której każdego dnia jemy w nadmiarze, nie zdając sobie sprawy, że zdaniem eksperta jest tak samo szkodliwa jak alkohol

  • 23 maja, 2024
  • 5 min read
Jedna rzecz, której każdego dnia jemy w nadmiarze, nie zdając sobie sprawy, że zdaniem eksperta jest tak samo szkodliwa jak alkohol


Każdy wie, że nadmiar alkoholu może być katastrofalny dla wątroby. Każdego roku w Wielkiej Brytanii odnotowuje się ponad 10 000 zgonów związanych z chorobami wątroby.

Jednak według jednego z ekspertów jest jedna rzecz, którą jemy każdego dnia – a większość z nas spożywa podwójną, a nawet trzykrotną zalecaną ilość – która może wyrządzić równie duże szkody wątrobie i innym częściom ciała. Pasja Roberta Lustifa do wpływu cukru na nasze zdrowie wynika z jego roli profesora endokrynologii dziecięcej.




I mówi, że wszyscy jemy za dużo cukru, nie zdając sobie z tego sprawy, a to jest tak samo szkodliwe dla naszego zdrowia jak alkohol. „Jeśli spożywasz jeden napój słodzony dziennie, ryzyko cukrzycy wzrasta o 29%” – powiedział podcastowi Diary należącego do dyrektora generalnego. W rozmowie z gospodarzem Stephenem Bartlettem powiedział: „Wiemy również, że duże spożycie cukru będzie miało wiele szkodliwych skutków dla zdrowia, takich jak problemy psychiczne, pogorszenie funkcji poznawczych i przedwczesna śmierć”.

CZYTAJ WIĘCEJ: „Od lat żyję z chronicznym bólem, ale jedna dieta zmieniła wszystko”

CZYTAJ WIĘCEJ: Wskazówki profesora Tima Spectora, jak poprawić swoje zdrowie i dzień przepisów przyjaznych jelitom, aby to osiągnąć

Warto przeczytać!  Badania pokazują, że wysokie koszty bieżące mogą stanowić przeszkodę w realizacji recept na nalokson

Opisał cukier jako „porwany przez nas” i powiedział, że jego zdaniem jest to największy problem zdrowotny. Mówiąc o wpływie cukru na nasze zdrowie, powiedział: „Cukier jest jak alkohol. Czy alkohol jest trucizną? Zależy od dawki. Dawka określa truciznę. Mamy wrodzoną zdolność do metabolizowania alkoholu i jeśli pozostaniemy na jej niższym poziomie, nie będzie to możliwe. nie wyrządzimy większych szkód. Jeśli przekroczymy tę granicę, to inna historia. To samo z cukrem. Aby otrzymywać najświeższe informacje na temat zdrowia i Covid, zapisz się do naszego newslettera tutaj.


Wyjaśnił, że problem dotyczy złożonej fruktozy, która stanowi połowę tego, co znamy jako cukier, podczas gdy drugą połowę stanowi sacharoza, która nie jest taka zła. Mówiąc o fruktozie powiedział: „Nie tylko jej nie potrzebujesz [but] w dużych dawkach jest toksyczny. Twoja wątroba ma wrodzoną zdolność do metabolizowania niewielkich ilości, rzędu około sześciu do dziewięciu łyżeczek dziennie. Twoja wątroba może strawić około 12 g fruktozy dziennie w taki sam sposób, w jaki może metabolizować około 12 g alkoholu dziennie, nie wykazując żadnych oznak zaburzeń metabolicznych. Jeśli teraz przekroczysz tę kwotę, pojawią się problemy.”

Warto przeczytać!  Coraz popularniejsza choroba COVID-19: nowe warianty FLiRT

Ile zatem oznacza za dużo cukru? Według profesora Lustifa większość ludzi spożywa około 50 g fruktozy, co oznacza 100 g cukru dziennie, podczas gdy powinniśmy spożywać 25 g cukru. Wyjaśnił, że „górny limit” dziennego spożycia cukru „wynosi około sześciu łyżeczek dodatku cukru dziennie”, podczas gdy zalecane spożycie jest niższe.

Profesor Lustif powiedział, że większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy, że spożywamy tak dużo cukru i fruktozy, ponieważ są one ukryte w prawie całej przetworzonej żywności. Powiedział Bartlettowi, że 73% żywności w supermarketach w USA zawiera dodatek cukru. Wyjaśnił, że na wielu opakowaniach żywności widnieje informacja „bez dodatku cukru”, ale zamiast tego będą zawierać takie produkty, jak przecier jabłkowy lub bananowy z dodatkiem cukru.

Jedzenie zawierające cukier, które może Cię zaskoczyć

  • Jogurty o niskiej zawartości tłuszczu – zwracaj uwagę na wartość odżywczą, ponieważ niektóre jogurty smakowe mogą mieć niską zawartość tłuszczu, ale wysoką zawartość cukru i mogą zawierać do 22 g cukru, z czego większość prawdopodobnie dodaje się dla smaku.
  • Sok owocowy – szklanka świeżego soku zawiera około 40 g fruktozy.
  • Dania gotowe – może nawet nie są to posiłki słodkie, ale dania gotowe mogą zawierać zaskakująco dużo cukrów.
  • Sos – z przypraw takich jak ketchup lub słoiki z sosem barbecue i makaronem. Wiele z nich zawiera naturalne cukry, ale wiele z nich zawiera również dodatek cukru.
  • Granola – większość ludzi wie, że dużo płatków śniadaniowych jest wypełnionych cukrem, a niektórzy mogą nawet zdecydować się na granolę, chcąc być zdrowszą, ale wiele granoli kupowanych w sklepach łączy się z miodem lub innymi substancjami słodzącymi. Jedna 100-gramowa miska granoli może odpowiadać od pięciu do siedmiu łyżeczek cukru.
  • Gotowa zupa – nie jest to coś, o czym można by pomyśleć, że zawiera cukier, i oczywiście wiele zup warzywnych zawiera naturalnie występujące cukry, ale wiele z nich zawiera dodatek cukru, w tym syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Inne składniki cukru, na które należy zwrócić uwagę w zupie, to sacharoza, słód jęczmienny, dekstroza i maltoza.
Warto przeczytać!  Nowe, przełomowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Edynburgu pokazuje, że ogrodnictwo utrzymuje mózg w zdrowiu na starość


Źródło