Zdrowie

Jedno awokado dziennie może być kluczem do poprawy jakości diety

  • 25 marca, 2024
  • 4 min read
Jedno awokado dziennie może być kluczem do poprawy jakości diety


Nowe badanie wykazało, że jedzenie jednego awokado dziennie może znacząco poprawić jakość diety i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2.

Według nowych badań jedno awokado dziennie może być kluczem do poprawy jakości dietyWedług nowych badań jedno awokado dziennie może być kluczem do poprawy jakości diety

Według zespołu kierowanego przez naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Penn State jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Zła jakość diety jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca, a wielu dorosłych Amerykanów ma złą jakość diety i nie przestrzega kluczowych zaleceń dietetycznych zawartych w Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów.

Badanie to zostało przeprowadzone pod kierunkiem Kristiny Petersen, profesor nadzwyczajnej nauk o żywieniu i Penny Kris-Etherton, emerytowanej profesor nauk o żywieniu na Uniwersytecie Evan Pugh, a badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie „Aktualne osiągnięcia w żywieniu”. Naukowcy sprawdzili, jak interwencja oparta na żywności – jedno awokado dziennie – wpływa na ogólną jakość diety.

„Awokado to pokarm bogaty w składniki odżywcze, zawierający dużo błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Chcieliśmy sprawdzić, czy regularne spożywanie tej żywności doprowadzi do poprawy jakości diety” – powiedział Petersen. „Poprzednie badania obserwacyjne sugerują, że konsumenci awokado mają wyższą jakość diety niż osoby niebędące konsumentami. Dlatego opracowaliśmy to badanie, aby ustalić, czy istnieje związek przyczynowy między spożyciem awokado a ogólną jakością diety”.

Warto przeczytać!  Trzy produkty bogate w składniki odżywcze, które zapewniają „znaczące korzyści przeciwstarzeniowe” i „spowalniają” pojawianie się zmarszczek

Petersen stwierdził, że ponieważ tylko 2% dorosłych Amerykanów regularnie spożywa awokado, badacze chcieli ustalić, czy włączenie awokado do codziennej diety danej osoby może znacząco poprawić jakość jej diety.

Naukowcy przeprowadzili wywiady telefoniczne z uczestnikami przed rozpoczęciem badania i w kilku jego momentach w trakcie, aby ustalić, jak wyglądało ich spożycie w ciągu ostatnich 24 godzin, a także ocenili ich dietę za pomocą Indeksu Zdrowego Odżywiania, aby określić, jak dobrze przestrzegali Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów . Przestrzeganie wytycznych było miarą ogólnej jakości diety.

W badaniu wzięło udział 1008 uczestników, których podzielono na dwie grupy. Jedna grupa kontynuowała swoją zwykłą dietę i ograniczyła spożycie awokado podczas 26-tygodniowego badania, podczas gdy druga grupa włączała do swojej diety jedno awokado dziennie.

„Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy jedli awokado dziennie, znacznie zwiększyli przestrzeganie wytycznych dietetycznych” – powiedział Petersen. „To sugeruje, że strategie takie jak jedzenie jednego awokado dziennie mogą pomóc ludziom przestrzegać wytycznych żywieniowych i poprawić jakość diety”.

Chociaż badacze stwierdzili, że nie byli zaskoczeni, widząc, że codzienne jedzenie awokado poprawia jakość diety, nie przewidzieli, w jaki sposób uczestnicy byli w stanie to osiągnąć.

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i udziałów, Wiadomości ekonomiczne i finansowe, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Live IPO News

„Stwierdziliśmy, że uczestnicy używali awokado jako substytutu niektórych produktów spożywczych zawierających więcej rafinowanych zbóż i sodu” – powiedział Petersen. „W naszym badaniu zaklasyfikowaliśmy awokado jako warzywo i zaobserwowaliśmy wzrost spożycia warzyw w związku ze spożyciem awokado, ale uczestnicy używali także awokado do zastąpienia niektórych niezdrowych produktów”.

Według Petersena zła jakość diety znacznie zwiększa ryzyko chorób takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, choroby nerek i wiele innych chorób, którym można zapobiec.

„Poprawiając przestrzeganie przez ludzi wytycznych żywieniowych, możemy pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób przewlekłych i wydłużyć oczekiwaną długość życia w zdrowiu” – powiedział Petersen.

Petersen przeprowadził również podobne badania, sprawdzając wpływ interwencji opartych na żywności, w tym związek między pistacjami a jakością diety, ale stwierdził, że potrzebne są dalsze badania, aby określić, jakie inne strategie oparte na żywności można zastosować, aby poprawić przestrzeganie przez ludzi wytycznych żywieniowych.

„W badaniach takich jak to jesteśmy w stanie określić oparte na żywności sposoby poprawy jakości diety, ale potrzebne są również strategie behawioralne, które pomogą ludziom przestrzegać wytycznych żywieniowych i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych” – powiedział Petersen.

Warto przeczytać!  Ekstremalne upały związane z wizytami dzieci w szpitalu z powodu astmy

Inni współautorzy badania to Sydney Smith i David M. Reboussin z Wake Forest University School of Medicine; Alice H. Lichtenstein i Nirupa R. Matthan, Uniwersytet Tufts; Zhaoping Li, David Geffen School of Medicine na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles; oraz Joan Sabate, Sujatha Rajaram i Gina Segovia-Siapco z Uniwersytetu Loma Linda.

Centrum Żywienia Awokado wsparło to badanie. Fundator nie miał wpływu na analizę danych, interpretację danych ani na pisanie opublikowanego badania.


Źródło