Zdrowie

Jedzenie ciastek, ciast z emulgatorami może zwiększać ryzyko cukrzycy; badanie odkrywa zagrożenia związane z tym dodatkiem do żywności | Zdrowie

  • 18 maja, 2024
  • 5 min read
Jedzenie ciastek, ciast z emulgatorami może zwiększać ryzyko cukrzycy;  badanie odkrywa zagrożenia związane z tym dodatkiem do żywności |  Zdrowie


Jak wynika z nowego badania opublikowanego w The Lancet Diabetes and Endocrinology, spożywanie pakowanej żywności zawierającej emulgatory w dodatkach do żywności po cichu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Emulgatory to dodatki, które pomagają stabilizować produkt i są powszechnie stosowane do przetworzonej żywności, takiej jak ciasta, herbatniki, jogurty, lody, czekoladki, aby poprawić ich wygląd i przedłużyć okres przydatności do spożycia. Pektyny, skrobie modyfikowane, lecytyny, fosforany, celulozy, gumy i diglicerydy kwasów tłuszczowych to tylko niektóre z typowych przykładów tych emulgatorów. (Przeczytaj także: Praca na nocne zmiany może narazić Cię na cukrzycę i depresję; poznaj 6 działań niepożądanych od eksperta)

Chociaż w momencie przeglądu oceniano bezpieczeństwo emulgatorów, ostatnie badania wskazują, że emulgatory mogą zaburzać florę jelitową i zwiększać ryzyko zapalenia i zaburzeń metabolicznych, co może skutkować insulinoopornością i pojawieniem się cukrzycy.(Unsplash)

Naukowcy wzięli pod uwagę dane 104 139 dorosłych włączonych do francuskiego prospektywnego badania kohortowego NutriNet-Santé od maja 2009 r. do kwietnia 2023 r., których oceniano przez 24 godziny przez 3 nie następujące po sobie dni w momencie włączenia, a następnie co 6 miesięcy, aby określić ryzyko wystąpienia cukrzyca typu 2. Po 6,8 roku obserwacji u 1065 uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2.

Odblokuj wyłączny dostęp do najświeższych wiadomości na temat wyborów powszechnych w Indiach, tylko w aplikacji HT. Pobierz teraz! Pobierz teraz!

Jak wynika z badania, emulgatory, takie jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, karageny, skrobie modyfikowane, lecytyny, fosforany, celulozy, gumy i pektyny, powiązano ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Warto przeczytać!  Jak rozpocząć dietę zdrową dla mózgu

Jaki jest związek między emulgatorami a cukrzycą?

„Chociaż w momencie przeglądu bezpieczeństwo emulgatorów zostało ocenione pod kątem ich bezpieczeństwa, ostatnie badania wskazują, że emulgatory mogą zaburzać florę jelitową i zwiększać ryzyko zapalenia i zaburzeń metabolicznych, co może skutkować insulinoopornością i pojawieniem się cukrzycy” – mówi Dr Sandeep Kharb, starszy konsultant – endokrynologia, szpital azjatycki, Faridabad.

Naukowcy zbadali możliwe powiązania pomiędzy spożyciem w diecie emulgatorów dodatków do żywności a wystąpieniem cukrzycy typu 2. Odkrycia sugerują związek między przewlekłym spożywaniem niektórych dodatków emulgujących a większym ryzykiem cukrzycy. Wyniki wskazują na możliwy związek pomiędzy większym ryzykiem cukrzycy a długotrwałym stosowaniem niektórych dodatków emulgujących.

Jak diabetycy mogą dokonywać zdrowszych wyborów

Wskazówki dla diabetyków dotyczące wyboru zdrowej żywności i unikania emulgatorów autorstwa dr Kharb:

Należy pamiętać, że cukrzyca jest endokrynną chorobą metaboliczną, którą można leczyć poprzez zmianę stylu życia. Tak więc, jeśli masz cukrzycę, zacznij stosować te sugestie dotyczące zdrowej diety, aby kontrolować swój stan i zarządzać nim we właściwy sposób.

Warto przeczytać!  Szczepionki na późnym etapie rozwoju są obiecujące w zakresie ograniczenia obciążenia gruźlicą: GlobalData, ET HealthWorld

• Wybieranie zdrowszych opcji, takich jak produkty pełnoziarniste w tym proso, ragi i nachni, owoce i warzywa, pokarmy bogate w białko, takie jak ciecierzyca i soczewica oraz mleko roślinne, takie jak mleko migdałowe zamiast nabiału, sprawią, że poczujesz się pełniejszy, co zmniejszy głód. Dieta bogata w błonnik, np. płatki owsiane i sałatki, jest koniecznością dla zdrowych jelit.

• Zmniejsz ilość soli jesz, ponieważ podnosi to ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Co więcej, w przypadku cukrzycy ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych podwaja się. Nie należy przyjmować więcej niż 6 g dziennie. Unikaj pakowanych posiłków o dużej zawartości soli.

• Unikaj przetworzonego mięsa ponieważ jest dość trudny do strawienia dla żołądka. Ponieważ przetworzone mięso natychmiast wpływa na poziom cukru we krwi, jest to bezpośrednio powiązane z chorobami serca. Wybieraj owoce morza, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą w dłuższej perspektywie pomóc w zapobieganiu zawałom serca.

• Ogranicz spożycie cukru poprzez powolne zmniejszanie spożycia cukru poprzez przejście na bardziej zdrowe napoje, takie jak woda kokosowa lub soki owocowe. Poziom glukozy we krwi można odpowiednio kontrolować, unikając napojów z dodatkiem cukru.

Warto przeczytać!  Letnie potrawy pomagające kontrolować poziom cukru we krwi

• Dla diabetyków jedzenie o odpowiednich porach ma kluczowe znaczenie. Kiedy masz ochotę na przekąskę, niezwykle ważne jest, aby wybrać odpowiednią przekąskę. Zamiast wafelków, ciastek i czekoladek miej pod ręką pożywne przekąski, takie jak niesolone suszone owoce, orzeszki ziemne, nasiona i migdały.

• Pokonanie uzależnień jest niezwykle istotne do palenia i picia. Ponieważ alkohol zawiera dużo kalorii, po jego spożyciu poziom cukru we krwi natychmiast wzrasta.

  • Częste ćwiczenia pomagają zwiększyć metabolizm w sposób, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zamieniać żywność w energię, którą organizm może wykorzystać.
Złap każdy wielki hit, każdą bramkę dzięki Crick-it, kompleksowemu miejscu, w którym znajdziesz wyniki na żywo, statystyki meczów, quizy, ankiety i wiele więcej. Odkryj teraz!.

Złap swoją dzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.


Źródło