Zdrowie

Jedzenie czekolady naprawdę może być dla ciebie dobre – oto, co mówią badania

  • 28 marca, 2024
  • 5 min read
Jedzenie czekolady naprawdę może być dla ciebie dobre – oto, co mówią badania


Choć zawsze lekko drwię, gdy pod koniec grudnia po raz pierwszy w supermarketach pojawiają się pisanki, niewiele jest osób, które nie byłyby zachwycone otrzymaniem co roku odrobiny czekolady.

To logiczne, że zbyt dużo czekolady będzie dla ciebie szkodliwe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i cukru w ​​większości produktów. Ale co powinniśmy zrobić z powszechnym twierdzeniem, że zjedzenie czekolady jest dla nas dobre?

Na szczęście istnieje sporo dowodów wskazujących, że w odpowiednich okolicznościach czekolada może być zarówno korzystna dla serca, jak i dobrego stanu psychicznego.

W rzeczywistości czekolada – a dokładniej kakao, surowe, nierafinowane ziarno – jest cudem leczniczym. Zawiera wiele różnych związków aktywnych, które mogą wywoływać w organizmie skutki farmakologiczne, takie jak leki lub narkotyki.

Związki wywołujące skutki neurologiczne w mózgu muszą być w stanie przekroczyć barierę krew-mózg, tarczę ochronną, która zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji – takich jak toksyny i bakterie – do delikatnej tkanki nerwowej.

Jednym z nich jest związek teobromina, który występuje również w herbacie i nadaje jej gorzki smak. Herbata i czekolada zawierają również kofeinę, z którą teobromina należy do rodziny substancji chemicznych purynowych.

Warto przeczytać!  Wiadomości zdrowotne | Czy wiesz, że immunoterapia pooperacyjna poprawia całkowite przeżycie w przypadku raka nerki? Wyniki badań

Te chemikalia między innymi przyczyniają się do uzależniającego charakteru czekolady. Mają zdolność przekraczania bariery krew-mózg, gdzie mogą oddziaływać na układ nerwowy. Dlatego nazywa się je substancjami psychoaktywnymi.

Jaki wpływ może mieć czekolada na nastrój? Cóż, przegląd systematyczny dotyczył grupy badań, które badały uczucia i emocje związane ze spożywaniem czekolady. Większość wykazała poprawę nastroju, niepokoju, energii i stanów pobudzenia.

Niektórzy zauważyli poczucie winy, które być może wszyscy odczuwamy po spożyciu o jeden za dużo mleka mlecznego.

Właściwości zdrowotne kakao

Oprócz mózgu istnieją inne narządy, które mogą skorzystać z leczniczego działania kakao. Od wieków czekolada była stosowana jako lek w leczeniu długiej listy chorób, w tym anemii, gruźlicy, dny moczanowej, a nawet niskiego libido.

Mogą to być fałszywe twierdzenia, ale istnieją dowody sugerujące, że jedzenie kakao ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Po pierwsze, może zapobiegać dysfunkcji śródbłonka. Jest to proces, w wyniku którego tętnice twardnieją i zostają obciążone blaszkami tłuszczowymi, co z kolei może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Warto przeczytać!  Uczenie maszynowe ujawnia różnice między płciami w diagnostyce chorób serca

Jedzenie ciemnej czekolady może również obniżyć ciśnienie krwi, które jest kolejnym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby tętniczej, i zapobiec tworzeniu się skrzepów blokujących naczynia krwionośne.

Niektóre badania sugerują, że gorzka czekolada może być przydatna w dostosowywaniu proporcji cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości, co może pomóc chronić serce.

Inni badali insulinooporność, zjawisko związane z cukrzycą typu 2 i przyrostem masy ciała. Sugerują, że polifenole – związki chemiczne obecne w roślinach – występujące w artykułach spożywczych, takich jak czekolada, mogą również prowadzić do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.

Toksyczność czekolady

O ile dla jednych czekolada może być uważana za lekarstwo, dla innych może być trucizną.

Dobrze udokumentowano, że spożycie kofeiny i teobrominy jest wysoce toksyczne dla zwierząt domowych. Psy są szczególnie dotknięte tą chorobą ze względu na ich często żarłoczny apetyt i ogólnie niewybredny charakter.

Winowajcą jest często gorzka czekolada, która może wywołać objawy pobudzenia, sztywność mięśni, a nawet drgawki. W niektórych przypadkach spożyty w wystarczająco dużych ilościach może prowadzić do śpiączki i nieprawidłowych, a nawet śmiertelnych rytmów serca.

Warto przeczytać!  Nowa aplikacja VEGANScreener monitoruje potrzeby żywieniowe rosnącej populacji wegan w Europie - wegetarianin

Stwierdzono również, że niektóre związki występujące w czekoladzie mają potencjalnie negatywny wpływ na ludzi. Czekolada jest źródłem szczawianu, który obok wapnia jest jednym z głównych składników kamieni nerkowych.

Niektóre grupy kliniczne odradzają spożywanie pokarmów bogatych w szczawiany, takich jak szpinak i rabarbar oraz czekolada, osobom cierpiącym na nawracającą kamicę nerkową.

Co to wszystko powinno oznaczać dla naszych nawyków konsumpcyjnych czekolady? Nauka wskazuje na czekoladę o jak największej zawartości kakao i minimalnej zawartości dodatków. Potencjalnie szkodliwe skutki czekolady są bardziej związane z tłuszczem i cukrem i mogą przeciwdziałać wszelkim możliwym korzyściom.

Dzienna dawka 20–30 g zwykłej lub ciemnej czekolady o zawartości masy kakaowej powyżej 70% – zamiast czekolady mlecznej, która zawiera mniej składników stałych i białej czekolady, która nie zawiera żadnej – może prowadzić do większych korzyści zdrowotnych, a także większego haju. .

Ale niezależnie od tego, na jaką czekoladę się zdecydujesz, nie dziel się nią z psem.

Dan Baumgardt, starszy wykładowca, Szkoła Fizjologii, Farmakologii i Neuronauki, Uniwersytet w Bristolu

Ten artykuł został ponownie opublikowany w The Conversation na licencji Creative Commons. Przeczytaj oryginalny artykuł.


Źródło