Nauka i technika

Jedzenie ograniczone czasowo wpływa na ekspresję genów • Earth.com

  • 4 stycznia, 2023
  • 134 min read
Jedzenie ograniczone czasowo wpływa na ekspresję genów • Earth.com


Wiele badań wykazało różne korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia czasowego jedzenia, w tym wydłużenie życia, co sprawia, że ​​praktyki takie jak okresowy post stały się głównym tematem w branży opieki społecznej. Jednak dokładnie, w jaki sposób ograniczone czasowo jedzenie wpływa na organizm na poziomie molekularnym i jak takie zmiany oddziałują na wiele układów narządów, nie zostało jasno zrozumiane.

Teraz zespół naukowców kierowany przez Salk Institute for Biological Research odkrył, że u myszy ograniczenie czasowe jedzenia wpływa na ekspresję genów – proces, w którym geny są aktywowane i reagują na środowisko poprzez tworzenie białek – w ponad 22 regionach ciała i mózgu. Odkrycia te mogą mieć znaczące implikacje dla szerokiego zakresu problemów zdrowotnych, w których jedzenie ograniczone czasowo wykazało potencjalne korzyści, w tym choroby serca, nadciśnienie, cukrzycę lub raka.

„Odkryliśmy, że istnieje ogólnosystemowy, molekularny wpływ ograniczenia czasowego jedzenia na myszy” – powiedział starszy autor badania Satchidananda Panda, ekspert w dziedzinie biologii regulacyjnej w Salk. „Nasze wyniki otwierają drzwi do bliższego przyjrzenia się, w jaki sposób ta interwencja żywieniowa aktywuje geny zaangażowane w określone choroby, takie jak rak”.

Warto przeczytać!  Wielkość rynku badań genetycznych przekracza 44,3 miliarda dolarów

W swoich eksperymentach naukowcy karmili dwie grupy myszy tą samą wysokokaloryczną dietą. Jednak podczas gdy jednej grupie zapewniono swobodny dostęp do żywności, drugiej ograniczono do jedzenia w ciągu dziewięciu godzin dziennie. Po siedmiu tygodniach eksperci pobrali próbki tkanek z 22 grup narządów i mózgu – w tym serca, wątroby, płuc, nadnerczy, podwzgórza i różnych części jelit – o różnych porach dnia i nocy, i przeanalizowali je, aby wykryć możliwe zmiany genetyczne.

Analiza wykazała, że ​​70 proc. genów myszy reagowało na jedzenie ograniczone w czasie, a prawie 40 proc. , czy zaburzenia stresowe – wpływało ograniczenie czasu, w którym zwierzęta mogły jeść. „Zmieniając czas jedzenia, byliśmy w stanie zmienić ekspresję genów nie tylko w jelitach czy wątrobie, ale także w tysiącach genów w mózgu” – poinformował Panda.

Co więcej, wydaje się, że jedzenie ograniczone czasowo odgrywa ważną rolę w wyrównaniu rytmów okołodobowych wielu narządów. „Rytmy okołodobowe są wszędzie w każdej komórce. Odkryliśmy, że jedzenie ograniczone czasowo zsynchronizowało rytmy okołodobowe, tworząc dwie główne fale: jedną podczas postu, a drugą tuż po jedzeniu. Podejrzewamy, że pozwala to ciału koordynować różne procesy” – dodał Panda.

Warto przeczytać!  Ukryty klucz do zagrożenia zdrowia psychicznego w dzieciństwie?

W przyszłych badaniach naukowcy zbadają wpływ jedzenia ograniczonego czasowo na określone schorzenia lub układy, w tym miażdżycę tętnic – stwardnienie tętnic, które często jest prekursorem chorób serca i udaru mózgu – oraz przewlekłą chorobę nerek.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Metabolizm komórkowy.

Autor: Andrei Ionescu, scenarzysta zespołu Earth.com

Sprawdź nas w EarthSnap, bezpłatnej aplikacji stworzonej przez Erica Rallsa i Earth.com.




Źródło