Zdrowie

Jedzenie ograniczone w czasie do 8 godzin wiąże się z o 91% wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych

  • 18 marca, 2024
  • 10 min read
Jedzenie ograniczone w czasie do 8 godzin wiąże się z o 91% wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych


Najważniejsze badania:

  • Badanie przeprowadzone na ponad 20 000 dorosłych wykazało, że u osób, które przestrzegały 8-godzinnego harmonogramu posiłków ograniczonego czasowo, będącego rodzajem postu przerywanego, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91% wyższe.
  • Ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych było również zwiększone u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory.
  • W porównaniu ze standardowym harmonogramem jedzenia obejmującym 12–16 godzin dziennie, ograniczenie spożycia pokarmu do mniej niż 8 godzin dziennie nie wiązało się z dłuższym życiem.

Embargo do 15:00 czasu polskiego/16:00 ETPoniedziałek, 18 marca 2024 r

CHICAGO, 18 marca 2024 r. — Analiza ponad 20 000 dorosłych Amerykanów wykazała, że ​​osoby, które ograniczyły jedzenie do mniej niż 8 godzin dziennie (w ramach planu żywieniowego ograniczonego czasowo), były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które jadły ponad 8 godzin dziennie. Według wstępnych badań przedstawionych podczas sesji Epidemiologia i profilaktyka American Heart Association│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024, odbywających się w dniach 18–21 marca w Chicago, przez 12–16 godzin dziennie. Spotkanie przedstawia najnowsze osiągnięcia nauki na temat zdrowia i dobrego samopoczucia populacji oraz implikacji dla stylu życia.

Jedzenie ograniczone w czasie, rodzaj postu przerywanego, polega na ograniczeniu godzin jedzenia do określonej liczby godzin każdego dnia, która może wynosić od 4 do 12 godzin w ciągu 24 godzin. Naukowcy zauważyli, że wiele osób przestrzegających diety ograniczonej czasowo przestrzega schematu odżywiania 16:8, zgodnie z którym jedzą wszystkie produkty w ciągu 8 godzin i poszczą przez pozostałe 16 godzin każdego dnia. Poprzednie badania wykazały, że jedzenie ograniczone w czasie poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

„Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. 8 godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca” – powiedział starszy autor badania, doktor Victor Wenze Zhong, profesor oraz kierownik katedry epidemiologii i biostatystyki w Szanghajskiej Szkole Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju w Chinach. „Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub chorób układu krążenia, są nieznane”.

W tym badaniu naukowcy zbadali potencjalny długoterminowy wpływ na zdrowie przestrzegania 8-godzinnego planu żywieniowego ograniczonego czasowo. Dokonali przeglądu informacji na temat wzorców żywieniowych uczestników corocznych badań National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) w latach 2003–2018 w porównaniu z danymi dotyczącymi osób, które zmarły w USA od 2003 r. do grudnia 2019 r., pochodzącymi z Krajowego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Baza danych Indeksu Śmierci.

Analiza wykazała:

  • U osób, które spożywały cały posiłek przez mniej niż 8 godzin dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91% wyższe.
  • Zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory.
  • Wśród osób z istniejącą chorobą układu krążenia czas jedzenia nie krótszy niż 8, ale krótszy niż 10 godzin dziennie był również powiązany z 66% większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu.
  • Jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejszyło ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
  • Jedzenie trwające dłużej niż 16 godzin dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworu wśród osób chorych na nowotwór.

„Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że osoby, które przestrzegały 8-godzinnego, ograniczonego czasowo harmonogramu posiłków, były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Chociaż ten rodzaj diety stał się popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazują, że w porównaniu z typowym zakresem czasu jedzenia wynoszącym 12–16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem, – powiedział Zhong.

„Ważne jest, aby pacjenci, zwłaszcza ci z istniejącymi chorobami serca lub rakiem, byli świadomi związku pomiędzy 8-godzinnym oknem żywieniowym a zwiększonym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych. Wyniki naszego badania zachęcają do bardziej ostrożnego i spersonalizowanego podejścia do zaleceń dietetycznych, dbając o to, aby były one zgodne ze stanem zdrowia danej osoby i najnowszymi dowodami naukowymi” – kontynuował. „Chociaż w badaniu zidentyfikowano związek między 8-godzinnym oknem żywieniowym a śmiercią z przyczyn sercowo-naczyniowych, nie oznacza to, że jedzenie ograniczone czasowo spowodowało śmierć z przyczyn sercowo-naczyniowych”.
Szczegóły i tło badania:

  • W badaniu wzięło udział około 20 000 dorosłych w USA, których średni wiek wynosił 49 lat.
  • Uczestników badania obserwowano przez medianę długości 8 lat i maksymalną długość 17 lat.
  • Badanie obejmowało dane dotyczące uczestników NHANES, którzy w chwili włączenia do badania mieli co najmniej 20 lat, w latach 2003–2018 i którzy w pierwszym roku od włączenia wypełnili dwa 24-godzinne kwestionariusze przypominające o diecie.
  • Około połowa uczestników określiła się jako mężczyźni, a połowa jako kobiety. 73,3% uczestników określiło się jako dorośli rasy białej niebędącej Latynosami, 11% samodzielnie zidentyfikowało się jako dorośli pochodzenia latynoskiego, 8% określiło się jako dorośli rasy czarnej niebędącej Latynosami i 6,9% dorosłych określiło się jako osoby należące do innej kategorii rasowej, w tym osoby mieszane -dorośli rasy i dorośli innych ras nielatynoskich.

Ograniczenia badania obejmowały poleganie na samodzielnie zgłaszanych informacjach na temat diety, na które może mieć wpływ pamięć lub wspomnienia uczestnika i które mogą niedokładnie oceniać typowe wzorce żywieniowe. W analizie nie uwzględniono czynników, które mogą mieć również wpływ na zdrowie, poza codziennym czasem spożywania posiłków i przyczyną śmierci.

Autorzy zauważyli, że przyszłe badania mogą zbadać mechanizmy biologiczne leżące u podstaw powiązań między ograniczonym czasowo harmonogramem posiłków a niekorzystnymi skutkami sercowo-naczyniowymi oraz czy wyniki te są podobne w przypadku osób mieszkających w innych częściach świata.

„Ogólnie rzecz biorąc, to badanie sugeruje, że jedzenie ograniczone w czasie może przynosić krótkoterminowe korzyści, ale długoterminowe niekorzystne skutki. Kiedy badanie zostanie zaprezentowane w całości, poznanie szczegółów analizy będzie interesujące i pomocne” – powiedział dr Christopher D. Gardner, FAHA, profesor medycyny Rehnborg Farquhar na Uniwersytecie Stanforda w Stanford w Kalifornii oraz przewodniczący komitetu redakcyjnego oświadczenia naukowego stowarzyszenia na rok 2023 pt. Popular Dietary Patterns: Alignment with American Heart Association 2021 Dietary Guidance.

„Jeden z tych szczegółów dotyczy jakości składników odżywczych w dietach typowych dla różnych podgrup uczestników. Bez tych informacji nie można określić, czy gęstość składników odżywczych może być alternatywnym wyjaśnieniem ustaleń, które obecnie koncentrują się na przedziale czasowym na jedzenie. Po drugie, należy podkreślić, że kategoryzacja według różnych okien jedzenia ograniczonego czasowo została ustalona na podstawie zaledwie dwóch dni przyjmowania diety” – powiedział.

„Kluczowe będzie również porównanie danych demograficznych i charakterystyki wyjściowej w grupach, które zostały sklasyfikowane w ramach różnych okien żywieniowych z ograniczeniem czasowym – na przykład, czy grupa z najkrótszym oknem żywieniowym z ograniczeniem czasowym była wyjątkowa w porównaniu z osobami, które przestrzegały tych zasad inne harmonogramy posiłków pod względem masy ciała, stresu, tradycyjnych kardiometabolicznych czynników ryzyka lub innych czynników związanych z niekorzystnymi wynikami sercowo-naczyniowymi? Te dodatkowe informacje pomogą lepiej zrozumieć potencjalny niezależny wpływ krótkotrwałego wzorca odżywiania się, opisanego w tym interesującym i prowokacyjnym abstrakcie”.

W streszczeniu wymieniono współautorów, ich ujawnienia i źródła finansowania.

Oświadczenia i wnioski z badań prezentowane na spotkaniach naukowych American Heart Association są wyłącznie oświadczeniami autorów badania i niekoniecznie odzwierciedlają politykę lub stanowisko stowarzyszenia. Stowarzyszenie nie składa żadnych oświadczeń ani gwarancji co do ich dokładności i wiarygodności. Abstrakty prezentowane na spotkaniach naukowych Stowarzyszenia nie są recenzowane; są raczej przygotowywane przez niezależne panele recenzyjne i są rozpatrywane w oparciu o potencjał wniesienia wkładu w różnorodność zagadnień i poglądów naukowych omawianych na spotkaniach. Wyniki uważa się za wstępne do czasu publikacji pełnego manuskryptu w recenzowanym czasopiśmie naukowym.

Stowarzyszenie otrzymuje środki finansowe przede wszystkim od osób fizycznych; fundacje i korporacje (w tym firmy farmaceutyczne, producenci urządzeń i inne) również przekazują datki i finansują określone programy i wydarzenia Stowarzyszenia. Stowarzyszenie ma rygorystyczne zasady zapobiegające wpływowi tych relacji na treści naukowe. Tutaj znajdują się przychody firm farmaceutycznych i biotechnologicznych, producentów urządzeń i ubezpieczycieli zdrowotnych oraz ogólne informacje finansowe Stowarzyszenia.

Dodatkowe zasoby:

Organizowane przez American Heart Association EPI|Lifestyle Scientific Sessions 2024 to najważniejsze na świecie spotkanie poświęcone najnowszym osiągnięciom w nauce populacyjnej. Spotkanie w 2024 r. odbywa się wyłącznie osobiście, Od poniedziałku do czwartku, 18–21 marca, w hotelu Hilton Chicago. Głównym celem spotkania jest promowanie rozwoju i zastosowania nauk translacyjnych i populacyjnych w zapobieganiu chorobom serca i udarom oraz wspieraniu zdrowia układu krążenia. Sesje skupiają się na czynnikach ryzyka, otyłości, odżywianiu, aktywności fizycznej, genetyce, metabolizmie, biomarkerach, chorobach subklinicznych, chorobach klinicznych, zdrowych populacjach, zdrowiu globalnym i badaniach klinicznych zorientowanych na profilaktykę. Rady ds. Epidemiologii i Zapobiegania oraz Stylu Życia i Zdrowia Kardiometabolicznego (styl życia) wspólnie zaplanowały sesje naukowe EPI|Lifestyle 2024. Śledź konferencję na Twitterze pod adresem #EPILifestyle24.

O Amerykańskim Towarzystwie Kardiologicznym

American Heart Association to bezlitosna siła na rzecz dłuższego i zdrowszego życia na świecie. Naszym celem jest zapewnienie równego poziomu zdrowia we wszystkich społecznościach. Dzięki współpracy z wieloma organizacjami i dzięki milionom wolontariuszy finansujemy innowacyjne badania, opowiadamy się za zdrowiem publicznym i dzielimy się zasobami ratującymi życie. Organizacja z siedzibą w Dallas jest od stulecia wiodącym źródłem informacji na temat zdrowia. W roku 2024 – roku naszego stulecia – świętujemy naszą bogatą 100-letnią historię i osiągnięcia. Wkraczając w drugie stulecie odważnych odkryć i wpływu, naszą wizją jest wspieranie zdrowia i nadziei dla wszystkich i wszędzie. Połącz się z nami na heart.org, Facebooku, X lub dzwoniąc pod numer 1-800-AHA-USA1.

W przypadku zapytań ze strony mediów i perspektywy eksperta AHA:

AHA ds. komunikacji i relacji z mediami w Dallas: 214-706-1173; ahakomunikacja@heart.org

John Arnst: John.Arnst@heart.org, 214-706-1060

Zapytania publiczne: 1-800-AHA-USA1 (242-8721)

heart.org i udar.org




Źródło

Warto przeczytać!  Linus Health przejmuje dostawcę analiz mowy Aural Analytics