Podróże

Jedzenie w Fortune Centre: 14 najlepszych miejsc do jedzenia

  • 29 sierpnia, 2024
  • 9 min read
Jedzenie w Fortune Centre: 14 najlepszych miejsc do jedzenia


Starsze centra handlowe w Singapurze mogą być o wiele bardziej ekscytujące pod względem oferty gastronomicznej. Jednym z nich jest Fortune Centre, a to najlepsze miejsca na jedzenie.

Znajdujące się na skrzyżowaniu Middle Road i Bencoolen Street, Fortune Centre to komercyjny kompleks ukończony w 1980 roku. W pobliżu znajdują się takie zabytki jak Sri Krishnan Temple i Kwan Im Thong Hood Cho Buddhist Temple, a także Stamford Arts Centre i Nanyang Academy of Fine Arts. Centrum handlowe znajduje się około dziesięciu minut spacerem od stacji metra Bugis.

Fortune Centre (Źródło zdjęcia: City Developments Limited)

Ze względu na bliskość miejsc kultu religijnego, Fortune Centre znane jest jako miejsce oferujące wegetariańskie jedzenie, a miejsca takie jak Herbivore, Little Nyonya’s Cuisine i Tracy Juice Culture oferują bezmięsne wersje kuchni japońskiej, peranakańskiej i lokalnej. W ostatnich latach inne restauracje przyciągają do centrum handlowego młodszą publiczność. Jest tam zawsze popularny Yat Ka Yan i Duke Dessert, oba serwujące tradycyjne desery, takie jak chendol i słodkie zupy. Crescent Waffles & Sandwich Shop nostalgicznie wspomina gofry pandanowe.

Jeśli chodzi o japońskie jedzenie w Fortune Centre, poszukaj izakaya Nobu-ya i Hikari. Pasta & Co produkuje świeżo robiony makaron o niekonwencjonalnych smakach, a Piu M patrzy na włoskie jedzenie przez japońską soczewkę. W kącie drugiego piętra A9 przygotowuje te same makarony i pierożki, które można znaleźć w całych Chinach kontynentalnych. Ukochane lokalne dania, w tym nasi lemak, zupę rybną i lala bee hoon, można znaleźć odpowiednio w Those Days, Diner’s Shack i Wawa. Dowiedz się więcej poniżej.

Fortune Centre mieści się pod adresem 190 Middle Rd, Singapur 188979.

14 najlepszych miejsc na jedzenie w Fortune Centre

A9 Kluski z makaronem

Ukryty w kącie drugiego piętra, A9 serwuje kwintesencję pierogów i dań z makaronem, które można znaleźć w każdej części Chin. Najlepsze w tym wszystkim są ceny: 4 S$ za 15 pierogów, a makarony zaczynają się od 3 S$. W lokalu sprzedawane są również mrożone pierożki do gotowania w domu.

Co zamówić

Pierożki z wieprzowiną i szczypiorkiem (4 S$), makaron dandan (4 S$), makaron zha jiang (4 S$)

Codziennie, 10:00 – 20:30

(Źródło zdjęcia: @stopemzfromeating / Instagram)

2
/14

Sklep z goframi i kanapkami Crescent

Sklep z goframi i kanapkami Crescent

Crescent należy do matki i córki, które zainspirowały się sąsiedzką gofrownią, aby otworzyć piekarnię. Używają świeżego ekstraktu z pandanu w cieście do swoich charakterystycznych gofrów pandanowych, a inne smaki gofrów wahają się od sera po czarny sezam. Dostępne są również kanapki croissant z wędzonym łososiem i sałatki Cezar z kurczakiem, a także mrożona kawa Crescent: latte zwieńczone grubą warstwą świeżej bitej śmietany.

Warto przeczytać!  25 najlepszych krajów na siedzibę korporacji

Co zamówić

Gofry z pandanem (2 SGD), gofry z czarnym sezamem (2,80 SGD), mrożona kawa Crescent (6,50 SGD)

Wtorek – Sobota, 8:00 – 15:30
Zamknięte w poniedziałki i niedziele

(Źródło zdjęcia: @crescent.waffles / Instagram)

Bar szybkiej obsługi

W Diner’s Shack można zjeść zarówno domowe dania zachodnie, jak i azjatyckie, ale główną atrakcją jest zupa rybna, podawana z grubymi plastrami batangu i opcją dodania pikantnej ikry rybnej. Innym hitem jest bogaty i kremowy kurczak curry.

Co zamówić

Zupa rybna z pokrojoną makrelą (batang) (5,50 SGD), specjalne curry z kurczakiem i ryżem (7,20 SGD)

Poniedziałek – piątek, 11.30 – 20.30
Sobota i niedziela, 12.30 – 20.30

(Źródło zdjęcia: @my_foodiets / Instagram)

Deser Duke'a

Podobnie jak sąsiedni Yat Ka Yan (patrz poniżej), Duke koncentruje się na tradycyjnych deserach, w tym chendol, słodkich zupach i galaretce z trawy, które pochodzą z przepisów przekazanych przez jedną z babć założyciela. Jeśli nie jesteś zadowolony ze swojego zamówienia, Duke zwróci Ci pełną kwotę, o czym świadczy znak przy wejściu.

Co zamówić

Durian chendol (6,80 SGD), desery z kulkami tapioki (od 4,50 SGD), mango sago z lodami (6,90 SGD)

Wtorek – Niedziela, 12:00 – 23:00
Zamknięte w poniedziałek

(Źródło zdjęcia: @dukedessert / Instagram)

Roślinożerca

Kuchnia japońska obecnie kręci się wokół owoców morza i mięsa, ale Herbivore próbuje zmienić to równanie. Założona przez weterana restauracji wegetariańskich, ta restauracja specjalizuje się w bezmięsnych daniach japońskich, w tym shabu-shabu, ramen, sashimi i maki rolls. Herbivore oznacza również dania nabiałem i może oferować alternatywy bezmleczne.

Co zamówić

Bento smażone na patelni unagi (28 S$++), gyoza (10 S$++), maki z awokado (16 S$++)

Codziennie, 11:30 – 15:00, 17:00 – 21:30

(Źródło zdjęcia: @nelanatnat_23 / Instagram)

Izakaya Hikari

Z (sztuczną) sakurą w rozkwicie, Hikari wydaje się nieustającym festiwalem. Izakaya oferuje dużą liczbę dań z grilla, w tym tsukune, szaszłyk z kostki wołowiny Wagyu, płetwę płaszczki i kalmary, a także znane potrawy, takie jak tako wasabi, sashimi z brzucha łososia i miski donburi. Rezerwacje są wysoce zalecane.

Co zamówić

Zestaw Yakimono (22,90 USD++), aburi mentaiko gyoza (8,90 USD++), talerz sashimi (33 USD++)

Warto przeczytać!  Oto 3 najpopularniejsze miasta azjatyckie wśród podróżujących w pojedynkę

Poniedziałek – piątek, 12:00 – 14:30, 17:30 – 22:30
Sobota, 17:00 – 22:30
Zamknięte w niedzielę

(Źródło zdjęcia: @marilyny / Instagram)

7
/14

Ciasteczka małej Nonyi

Ciasteczka małej Nonyi

To stoisko z przekąskami Peranakan rozpoczęło się jako projekt pasji Anthony’ego Tana, gdy był studentem uniwersytetu w 2007 roku. Korzystając z przepisów swojej babci, zaczął od pieczenia tart z ananasem, zanim zajął się kueh, bak zhang i sajgonkami, które są dziś w menu. Stoisko Fortune Centre sprzedaje również wegetariańskie wersje buah keluak i pongteh.

Co zamówić

Nyonya kueh (od 1 SGD za sztukę)

Poniedziałek – Sobota, 10.30 – 18.00

(Źródło zdjęcia: @dorian.goh / Instagram)

Nobu-ja

Zanim pójdziesz do Nobu-ya, zapytaj siebie: czy pijesz dziś alkohol? Izakaya gorąco poleca, żebyś to zrobił, żeby zdobyć miejsce – to sposób, żeby utrzymać się na rynku. Mają piwo Sapporo z beczki, sake i highballe z whisky lub shochu, które można pić razem z typowymi daniami izakaya, w tym oden, karaage, grillowaną rybą i sashimi. Rezerwacja jest wysoce zalecana.

Co zamówić

Oden (15 S$++), małże asari gotowane na parze w sake (10 S$++), filet z flądry grillowany w soli (10 S$++), sashimi mori (36 S$++)

Poniedziałek – piątek, 11:30 – 13:30, 18:00 – 22:30
Sobota, 18:00 – 22:30
Niedziela, 17:30 – 22:00

(Źródło zdjęcia: @miii.iiiiiiia / Instagram)

Makarony i spółka

Pasta & Co produkuje makarony o różnych kształtach i smakach i wykorzystuje je do typowego włoskiego eksportu. Vongole otrzymuje zastrzyk sosu sojowego, mirinu, sake, imbiru i płatków bonito, podczas gdy pasta alla vodka jest wzbogacona papryczką bird’s eye. Jest też laksa, singapursko-włoska mieszanka z krewetkami tygrysimi, taupok i kokosem.

Co zamówić

Wódka Pasta alla (23,90 USD++), makaron mentaiko (25,90 USD++), vongole (24,90 USD++)

Wtorek – Sobota, 12:00 – 14:30, 17:30 – 22:00
Niedziela, 12:00 – 14:30
Zamknięte w poniedziałek

(Źródło zdjęcia: Pasta & Co / Facebook)

Piu M

Obok A9 Noodle Dumpling znajduje się Piu M, restauracja o podobnym charakterze. Zamiast Chin, to Japonia i Włochy inspirują dania takie jak makaron uni i bottarga, crostini z dashi, burratą i pomidorami, a także gulasz z języka wołowego. Piu M wymaga od każdego gościa zamówienia alkoholu, a mają oni bogatą listę sake, włoskich win, japońskiej whisky i shochu. WhatApp, aby zarezerwować.

Co zamówić

Krokiety (10 S$++), dashi-crostini (20 S$++), przystawki omakase (od 18 S$++), makaron uni i bottarga (38 S$++), gulasz z języka wołowego (34 S$++), tiramisu (14 S$++)

Warto przeczytać!  5 powodów, dla których to miasto jest obecnie jednym z najmodniejszych miejsc w USA

Poniedziałek – Sobota, 18:00 – północ

(Źródło zdjęcia: @kenkerron / Instagram)

Tamte dni

Those Days nawiązuje do wydarzeń sprzed ośmiu lat, kiedy to byli znani jako Old Street Yong Tau Foo w Bukit Merah Central. Po przystankach na Amoy Street, w Ubi i Hougang, dawny handlarz ulepszył się do restauracji na drugim piętrze Fortune Centre, gdzie nadal sprzedaje swoje popisowe danie, wraz z nasi lemak.

Co zamówić

Laksa yong tau foo (6,40 S$), nasi lemak (od 4,50 S$)

Codziennie, 10.30 – 21.00

(Źródło zdjęcia: @matildalim / Instagram)

12
/14

Kultura soku Tracy

Kultura soku Tracy

W przypadku restauracji sprzedającej soki owocowe gwiazdą Tracy Juice Culture jest wegetariański udon, który podawany jest z gęstym i wytrawnym bulionem z grzybów. Jest też curry z soku owocowego z pitai, a także owocowe koktajle i brzoskwiniowa guma cheng tng na deser.

Co zamówić

Specjalny makaron udon z grzybami Tracy’ego (9,90 SGD)

Codziennie, 9.30 – 18.15

(Źródło zdjęcia: @that.veggielife / Instagram)

13
/14

Wawa Lala Bee Hoon

Wawa Lala Bee Hoon

Sławę Wawa zawdzięcza wykorzystaniu żywych małży w gotowaniu, które są przechowywane w zbiorniku z wodą morską i wrzucane do bulionu na zamówienie, aby zapewnić świeżość i głębię smaku. Charakterystyczną cechą jest aromatyczne chińskie wino ryżowe, a restauracja serwuje również inne dania, od małży sambal z ryżem po spaghetti vongole.

Co zamówić

Oryginalne kluski z małżami z chińskim winem (9,50 SGD)

Codziennie, 11:30 – 21:30

(Źródło zdjęcia: WaWasg / Facebook)

Yat Ka Yan

Ze wszystkich lokali gastronomicznych w Fortune Centre, Yat Ka Yan przyciąga najdłuższą kolejkę. Ta rodzinna sieć specjalizuje się w tradycyjnych deserach od orh nee do chendol, które są świeżo przygotowywane każdego ranka. Yat Ka Yan ma również pikantne przekąski, takie jak chee cheong fun.

Co zamówić

Chendol (4 S$), orh nee (5,80 S$), awokado sago (8 S$), mus z duriana MSW (7,80 S$), tang yuan (od 3,50 S$), świeży mango sago z lodami (7 S$)

Środa – Poniedziałek, 13:00 – 22:00
Zamknięte we wtorek

(Źródło zdjęcia: @notjustavisitor / Instagram)

Zdjęcia główne i główne: dzięki uprzejmości crescent.waffles/Instagram


Notatka:

Informacje zawarte w tym artykule są aktualne na dzień publikacji.




Źródło