Jedzenie w Fortune Centre: 14 najlepszych miejsc do jedzenia
Starsze centra handlowe w Singapurze mogą być o wiele bardziej ekscytujące pod względem oferty gastronomicznej. Jednym z nich jest Fortune Centre, a to najlepsze miejsca na jedzenie.
Znajdujące się na skrzyżowaniu Middle Road i Bencoolen Street, Fortune Centre to komercyjny kompleks ukończony w 1980 roku. W pobliżu znajdują się takie zabytki jak Sri Krishnan Temple i Kwan Im Thong Hood Cho Buddhist Temple, a także Stamford Arts Centre i Nanyang Academy of Fine Arts. Centrum handlowe znajduje się około dziesięciu minut spacerem od stacji metra Bugis.
Ze względu na bliskość miejsc kultu religijnego, Fortune Centre znane jest jako miejsce oferujące wegetariańskie jedzenie, a miejsca takie jak Herbivore, Little Nyonya’s Cuisine i Tracy Juice Culture oferują bezmięsne wersje kuchni japońskiej, peranakańskiej i lokalnej. W ostatnich latach inne restauracje przyciągają do centrum handlowego młodszą publiczność. Jest tam zawsze popularny Yat Ka Yan i Duke Dessert, oba serwujące tradycyjne desery, takie jak chendol i słodkie zupy. Crescent Waffles & Sandwich Shop nostalgicznie wspomina gofry pandanowe.
Jeśli chodzi o japońskie jedzenie w Fortune Centre, poszukaj izakaya Nobu-ya i Hikari. Pasta & Co produkuje świeżo robiony makaron o niekonwencjonalnych smakach, a Piu M patrzy na włoskie jedzenie przez japońską soczewkę. W kącie drugiego piętra A9 przygotowuje te same makarony i pierożki, które można znaleźć w całych Chinach kontynentalnych. Ukochane lokalne dania, w tym nasi lemak, zupę rybną i lala bee hoon, można znaleźć odpowiednio w Those Days, Diner’s Shack i Wawa. Dowiedz się więcej poniżej.
Fortune Centre mieści się pod adresem 190 Middle Rd, Singapur 188979.
14 najlepszych miejsc na jedzenie w Fortune Centre
Ukryty w kącie drugiego piętra, A9 serwuje kwintesencję pierogów i dań z makaronem, które można znaleźć w każdej części Chin. Najlepsze w tym wszystkim są ceny: 4 S$ za 15 pierogów, a makarony zaczynają się od 3 S$. W lokalu sprzedawane są również mrożone pierożki do gotowania w domu.
Co zamówić
Pierożki z wieprzowiną i szczypiorkiem (4 S$), makaron dandan (4 S$), makaron zha jiang (4 S$)
Codziennie, 10:00 – 20:30
(Źródło zdjęcia: @stopemzfromeating / Instagram)
2
/14
Sklep z goframi i kanapkami Crescent
Crescent należy do matki i córki, które zainspirowały się sąsiedzką gofrownią, aby otworzyć piekarnię. Używają świeżego ekstraktu z pandanu w cieście do swoich charakterystycznych gofrów pandanowych, a inne smaki gofrów wahają się od sera po czarny sezam. Dostępne są również kanapki croissant z wędzonym łososiem i sałatki Cezar z kurczakiem, a także mrożona kawa Crescent: latte zwieńczone grubą warstwą świeżej bitej śmietany.
Co zamówić
Gofry z pandanem (2 SGD), gofry z czarnym sezamem (2,80 SGD), mrożona kawa Crescent (6,50 SGD)
Wtorek – Sobota, 8:00 – 15:30
Zamknięte w poniedziałki i niedziele
(Źródło zdjęcia: @crescent.waffles / Instagram)
W Diner’s Shack można zjeść zarówno domowe dania zachodnie, jak i azjatyckie, ale główną atrakcją jest zupa rybna, podawana z grubymi plastrami batangu i opcją dodania pikantnej ikry rybnej. Innym hitem jest bogaty i kremowy kurczak curry.
Co zamówić
Zupa rybna z pokrojoną makrelą (batang) (5,50 SGD), specjalne curry z kurczakiem i ryżem (7,20 SGD)
Poniedziałek – piątek, 11.30 – 20.30
Sobota i niedziela, 12.30 – 20.30
(Źródło zdjęcia: @my_foodiets / Instagram)
Podobnie jak sąsiedni Yat Ka Yan (patrz poniżej), Duke koncentruje się na tradycyjnych deserach, w tym chendol, słodkich zupach i galaretce z trawy, które pochodzą z przepisów przekazanych przez jedną z babć założyciela. Jeśli nie jesteś zadowolony ze swojego zamówienia, Duke zwróci Ci pełną kwotę, o czym świadczy znak przy wejściu.
Co zamówić
Durian chendol (6,80 SGD), desery z kulkami tapioki (od 4,50 SGD), mango sago z lodami (6,90 SGD)
Wtorek – Niedziela, 12:00 – 23:00
Zamknięte w poniedziałek
(Źródło zdjęcia: @dukedessert / Instagram)
Kuchnia japońska obecnie kręci się wokół owoców morza i mięsa, ale Herbivore próbuje zmienić to równanie. Założona przez weterana restauracji wegetariańskich, ta restauracja specjalizuje się w bezmięsnych daniach japońskich, w tym shabu-shabu, ramen, sashimi i maki rolls. Herbivore oznacza również dania nabiałem i może oferować alternatywy bezmleczne.
Co zamówić
Bento smażone na patelni unagi (28 S$++), gyoza (10 S$++), maki z awokado (16 S$++)
Codziennie, 11:30 – 15:00, 17:00 – 21:30
(Źródło zdjęcia: @nelanatnat_23 / Instagram)
Z (sztuczną) sakurą w rozkwicie, Hikari wydaje się nieustającym festiwalem. Izakaya oferuje dużą liczbę dań z grilla, w tym tsukune, szaszłyk z kostki wołowiny Wagyu, płetwę płaszczki i kalmary, a także znane potrawy, takie jak tako wasabi, sashimi z brzucha łososia i miski donburi. Rezerwacje są wysoce zalecane.
Co zamówić
Zestaw Yakimono (22,90 USD++), aburi mentaiko gyoza (8,90 USD++), talerz sashimi (33 USD++)
Poniedziałek – piątek, 12:00 – 14:30, 17:30 – 22:30
Sobota, 17:00 – 22:30
Zamknięte w niedzielę
(Źródło zdjęcia: @marilyny / Instagram)
7
/14
Ciasteczka małej Nonyi
To stoisko z przekąskami Peranakan rozpoczęło się jako projekt pasji Anthony’ego Tana, gdy był studentem uniwersytetu w 2007 roku. Korzystając z przepisów swojej babci, zaczął od pieczenia tart z ananasem, zanim zajął się kueh, bak zhang i sajgonkami, które są dziś w menu. Stoisko Fortune Centre sprzedaje również wegetariańskie wersje buah keluak i pongteh.
Co zamówić
Nyonya kueh (od 1 SGD za sztukę)
Poniedziałek – Sobota, 10.30 – 18.00
(Źródło zdjęcia: @dorian.goh / Instagram)
Zanim pójdziesz do Nobu-ya, zapytaj siebie: czy pijesz dziś alkohol? Izakaya gorąco poleca, żebyś to zrobił, żeby zdobyć miejsce – to sposób, żeby utrzymać się na rynku. Mają piwo Sapporo z beczki, sake i highballe z whisky lub shochu, które można pić razem z typowymi daniami izakaya, w tym oden, karaage, grillowaną rybą i sashimi. Rezerwacja jest wysoce zalecana.
Co zamówić
Oden (15 S$++), małże asari gotowane na parze w sake (10 S$++), filet z flądry grillowany w soli (10 S$++), sashimi mori (36 S$++)
Poniedziałek – piątek, 11:30 – 13:30, 18:00 – 22:30
Sobota, 18:00 – 22:30
Niedziela, 17:30 – 22:00
(Źródło zdjęcia: @miii.iiiiiiia / Instagram)
Pasta & Co produkuje makarony o różnych kształtach i smakach i wykorzystuje je do typowego włoskiego eksportu. Vongole otrzymuje zastrzyk sosu sojowego, mirinu, sake, imbiru i płatków bonito, podczas gdy pasta alla vodka jest wzbogacona papryczką bird’s eye. Jest też laksa, singapursko-włoska mieszanka z krewetkami tygrysimi, taupok i kokosem.
Co zamówić
Wódka Pasta alla (23,90 USD++), makaron mentaiko (25,90 USD++), vongole (24,90 USD++)
Wtorek – Sobota, 12:00 – 14:30, 17:30 – 22:00
Niedziela, 12:00 – 14:30
Zamknięte w poniedziałek
(Źródło zdjęcia: Pasta & Co / Facebook)
Obok A9 Noodle Dumpling znajduje się Piu M, restauracja o podobnym charakterze. Zamiast Chin, to Japonia i Włochy inspirują dania takie jak makaron uni i bottarga, crostini z dashi, burratą i pomidorami, a także gulasz z języka wołowego. Piu M wymaga od każdego gościa zamówienia alkoholu, a mają oni bogatą listę sake, włoskich win, japońskiej whisky i shochu. WhatApp, aby zarezerwować.
Co zamówić
Krokiety (10 S$++), dashi-crostini (20 S$++), przystawki omakase (od 18 S$++), makaron uni i bottarga (38 S$++), gulasz z języka wołowego (34 S$++), tiramisu (14 S$++)
Poniedziałek – Sobota, 18:00 – północ
(Źródło zdjęcia: @kenkerron / Instagram)
Those Days nawiązuje do wydarzeń sprzed ośmiu lat, kiedy to byli znani jako Old Street Yong Tau Foo w Bukit Merah Central. Po przystankach na Amoy Street, w Ubi i Hougang, dawny handlarz ulepszył się do restauracji na drugim piętrze Fortune Centre, gdzie nadal sprzedaje swoje popisowe danie, wraz z nasi lemak.
Co zamówić
Laksa yong tau foo (6,40 S$), nasi lemak (od 4,50 S$)
Codziennie, 10.30 – 21.00
(Źródło zdjęcia: @matildalim / Instagram)
12
/14
Kultura soku Tracy
W przypadku restauracji sprzedającej soki owocowe gwiazdą Tracy Juice Culture jest wegetariański udon, który podawany jest z gęstym i wytrawnym bulionem z grzybów. Jest też curry z soku owocowego z pitai, a także owocowe koktajle i brzoskwiniowa guma cheng tng na deser.
Co zamówić
Specjalny makaron udon z grzybami Tracy’ego (9,90 SGD)
Codziennie, 9.30 – 18.15
(Źródło zdjęcia: @that.veggielife / Instagram)
13
/14
Wawa Lala Bee Hoon
Sławę Wawa zawdzięcza wykorzystaniu żywych małży w gotowaniu, które są przechowywane w zbiorniku z wodą morską i wrzucane do bulionu na zamówienie, aby zapewnić świeżość i głębię smaku. Charakterystyczną cechą jest aromatyczne chińskie wino ryżowe, a restauracja serwuje również inne dania, od małży sambal z ryżem po spaghetti vongole.
Co zamówić
Oryginalne kluski z małżami z chińskim winem (9,50 SGD)
Codziennie, 11:30 – 21:30
(Źródło zdjęcia: WaWasg / Facebook)
Ze wszystkich lokali gastronomicznych w Fortune Centre, Yat Ka Yan przyciąga najdłuższą kolejkę. Ta rodzinna sieć specjalizuje się w tradycyjnych deserach od orh nee do chendol, które są świeżo przygotowywane każdego ranka. Yat Ka Yan ma również pikantne przekąski, takie jak chee cheong fun.
Co zamówić
Chendol (4 S$), orh nee (5,80 S$), awokado sago (8 S$), mus z duriana MSW (7,80 S$), tang yuan (od 3,50 S$), świeży mango sago z lodami (7 S$)
Środa – Poniedziałek, 13:00 – 22:00
Zamknięte we wtorek
(Źródło zdjęcia: @notjustavisitor / Instagram)
Zdjęcia główne i główne: dzięki uprzejmości crescent.waffles/Instagram
Notatka:
Informacje zawarte w tym artykule są aktualne na dzień publikacji.