Zdrowie

Jedzenie większej ilości owoców i warzyw może wydłużyć czas trwania choroby

  • 6 czerwca, 2024
  • 8 min read
Jedzenie większej ilości owoców i warzyw może wydłużyć czas trwania choroby


Osoba trzymająca torbę świeżych owoców i warzyw idzie chodnikiemUdostępnij na Pintereście
Wyniki nowych badań pokazują, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw może wpływać na długość snu. Niebieskie Kolekcje/Stocky
  • Naukowcy z Finlandii przeprowadzili niedawno badanie mające na celu sprawdzenie związku między czasem snu a spożyciem owoców i warzyw.
  • Kiedy ludzie nie śpią wystarczająco dużo, może to wpływać na organizm na wiele sposobów, w tym na funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie psychiczne i zdrowie układu krążenia.
  • Badanie wykazało, że osoby, które spożywały mniej owoców i warzyw dziennie, albo spały krócej, albo spały za dużo.

Zapewnienie sobie dobrego snu nie zawsze jest tak proste, jak się wydaje. Podczas Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) zaleca, aby dorośli w wieku od 18 do 60 lat spali co najmniej 7 godzin na dobę, co stanowi około 30% dorosłych dostać mniej niż zalecana ilość snu.

Na wzorce snu może wpływać wiele czynników, w tym higiena snu i problemy ze zdrowiem psychicznym. Naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Helsińskiego, Narodowego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Turku zbadali niedawno, jak całkowity czas snu może wpływać na wybory żywieniowe.

Ich badanie, które pojawia się w Granice w żywieniuodkryli, że osoby, które jedzą około 460 gramów owoców i warzyw dziennie, mają większe szanse na idealną ilość odpoczynku niż osoby, które jedzą mniej tych pokarmów.

Naukowcy zaobserwowali, że mniejsze spożycie tych pokarmów było powiązane ze snem przez niewystarczającą lub nadmierną ilość czasu, co miało negatywne konsekwencje.

Kiedy ludzie śpią, ich ciała podlegają naprawie komórek, regulacji hormonów i przechowywać nowe wspomnienia. Brak wystarczającej ilości snu może zakłócić te naturalne procesy.

jako Narodowy Instytut Zdrowia wyjaśnia: „Podczas snu organizm pracuje nad wspieraniem prawidłowego funkcjonowania mózgu i utrzymaniem zdrowia fizycznego”.

Podczas gdy niektórzy ludzie nie mają problemów ze snem, inni mają problemy ze snem z powodu złej higieny snu, bezdechu sennego i bezsenności. Ponadto niektórzy ludzie śpią nadmiernie – ponad 9 godzin na dobę, co według fundacji Sleep Foundation może przyczyniać się do problemów ze zdrowiem psychicznym i sercem.

Warto przeczytać!  Jak witamina D, nawodnienie i regularne kontrole mogą zapobiec udarowi cieplnemu

W bieżącym badaniu zbadano nawyki związane ze snem i odżywianiem 5043 dorosłych w Finlandii. W trakcie różnych kwestionariuszy uczestnicy udzielali informacji na temat długości snu i spożycia pokarmu.

Uczestnicy przekazali także informacje na temat swojego statusu społeczno-ekonomicznego, wskaźnika masy ciała, aktywności fizycznej i problemów zdrowotnych.

Ponieważ Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennielub 400 gramów, badacze chcieli zobaczyć, które osoby są bliskie realizacji tego zalecenia.

Naukowcy przeanalizowali także chronotypy uczestników, m.in wcześniejsze badania nie odkryli wpływu chronotypów (pory snu) na spożycie owoców i warzyw następnego dnia. Według naukowców chronotyp „odzwierciedla preferencje danej osoby dotyczące pory wykonywania czynności w ciągu dnia (preferencje poranne lub wieczorne)”.

Po przeanalizowaniu kwestionariuszy własnych badacze podzielili ludzi na grupy na podstawie tego, jak długo spali każdej nocy:

  • Osoby śpiące krótko (21% uczestników) spały średnio 6 godzin na dobę.
  • Osoby śpiące normalnie (76,1% uczestników) spały średnio 7,7 godziny na dobę.
  • Osoby długo śpiące (2,9% uczestników) spały średnio 10,1 godziny na dobę.

Naukowcy odkryli, że „normalnie śpiący”, którzy spali od 7 do 9 godzin na dobę, spożywali więcej owoców i warzyw niż pozostałe grupy.

„Normalni śpiący” zjadali średnio 463,1 gramów owoców i warzyw dziennie, czyli więcej niż w grupach śpiących krótko i długo.

Osoby śpiące krótko spożywały średnio o 37 gramów mniej dziennie niż osoby śpiące normalnie. Zarówno osoby śpiące krótko, jak i osoby o normalnym śnie mieściły się w zalecanym dziennym spożyciu WHO, ale spożywały mniej niż zalecenie Nordyckiej Rady Ministrów wynoszące od 500 do 800 gramów dziennie.

Warto przeczytać!  Wysoki wskaźnik hipocynkemii u matek wśród indyjskich kobiet

Osoby śpiące długo spożywały średnio o 73,4 gramy mniej w porównaniu do osób śpiących normalnie.

Po dalszej analizie naukowcy zauważyli pewne różnice w spożyciu poszczególnych rodzajów żywności.

Dzieląc warzywa na podgrupy, zauważyli „znaczące różnice” w ilości zielonych warzyw liściastych, warzyw korzeniowych i warzyw owocowych (takich jak pomidory i ogórki) w podkładach krótkich w porównaniu do podkładów normalnych. Osoby śpiące długo spożywały także mniej zielonych warzyw liściastych i warzyw owocowych niż osoby śpiące normalnie.

W podgrupach owoców naukowcy zaobserwowali również znaczące różnice w jagodach oraz innych odmianach świeżych i konserwowych owoców w podkładach krótkich w porównaniu z podkładami normalnymi. Jabłka były jedyną podgrupą owoców, która wydawała się znacząco różnić między owocami o długim i normalnym śnie.

Naukowcy sprawdzili także, czy chronotypy zgłaszane przez badanych miały wpływ na czas ich snu. Podzielili ludzi na następujące kategorie w oparciu o to, czy uczestnicy uważali się za najbardziej produktywnych rano, wieczorem, czy gdzieś pomiędzy.

  • typ poranny
  • typ pośredni
  • typ wieczorowy

Analiza ta sugeruje, że chronotyp ma niewielki wpływ na związek między wzorcami snu a wyborami żywieniowymi.

„Jego wpływ na specyficzny związek między czasem trwania snu a [fruit and vegetable] zużycie jest minimalne” – piszą autorzy.

Ogólnie rzecz biorąc, wyniki badania podkreślają potrzebę skupienia się na odżywianiu, aby poprawić sen. Dla tych, którzy chcą poprawić jakość swojej diety, pomocne może być prowadzenie dzienniczka żywności, aby ocenić spożycie owoców i warzyw i odpowiednio je dostosować.

Chociaż naukowcy przyznają, że poleganie na danych zgłaszanych przez siebie stanowi ograniczenie badania, zachęcają do prowadzenia badań podłużnych, „aby lepiej zrozumieć te powiązania i ich konsekwencje dla zdrowia publicznego”.

Sudha Tallavajhula, lekarz medycyny, lekarz zajmujący się neurologicznymi zaburzeniami snu w UTHealth Houston, rozmawiała z Wiadomości medyczne dzisiaj o badaniu.

„Wnioski z tego badania należy interpretować w kontekście powiązań, a niekoniecznie związku przyczynowego” – skomentował Tallavajhula.

Warto przeczytać!  5. przypadek w Pune: u 28-letniej kobiety w ciąży wykryto zakażenie wirusem Zika | Wiadomości z Pune

„Złe zachowanie podczas snu wiąże się ze złymi wyborami żywieniowymi” – wyjaśniła Tallavajhula. „Zły sen zwykle przekłada się na niższy poziom energii w ciągu dnia; może to skłonić pacjentów do wybierania „łatwych” produktów spożywczych, takich jak produkty w puszkach i produkty przetworzone, zamiast świeżych składników, które mogą wymagać więcej pracy”.

Tallavajhula skomentowała również znaczenie tego badania z punktu widzenia zdrowia publicznego.

„Główną konsekwencją dla zdrowia publicznego jest to, że wprowadzając interwencje mające na celu poprawę dietetycznego stylu życia, nie możemy ignorować znaczenia snu i innych parametrów stylu życia”.
— Sudha Tallavajhula, lekarz medycyny

Devika Bhushan, lekarz medycyny, pediatra, liderka zdrowia publicznego i dyrektor medyczny Daybreak Health z siedzibą w San Francisco, również rozmawiała z MNT.

„Skojarzenie z nietypowymi wzorcami snu – zarówno mniejszymi, jak i większymi niż to, co jest normatywne lub zdrowe – oraz niższym spożyciem owoców i warzyw ma duży sens” – zauważył Bhushan.

„Ale dla mnie nasuwa się pytanie, co było pierwsze – nietypowość snu czy mniejsze spożycie owoców i warzyw – i czy faktycznie obydwa można powiązać z leżącą u podstaw biologią stresu” – kontynuował Bhushan.

Bhushan wyjaśniła, jak warunki związane ze stresem mogą wpływać na sen i wybory żywieniowe ludzi.

„Wiele schorzeń związanych ze stresem, od depresji po chroniczny ból po choroby serca i płuc, może zaburzać zdrowe nawyki związane ze snem i prowadzić do nietypowej długości snu” – zauważa Bhushan. „Aktywacja szlaku stresu może również zwiększać apetyt na żywność o wyższej kaloryczności, zawartości tłuszczu i węglowodanów, często zmniejszając ogólne spożycie owoców i warzyw”.

„Chociaż te odkrycia mają intuicyjny sens, trudno jest wyciągnąć wnioski przyczynowe i wywnioskować kierunek powiązań na podstawie samych tych ustaleń” – powiedział Bhushan.


Źródło