Zdrowie

Jelita, mikrobiom i proso: sposób na stan zapalny

  • 9 lipca, 2024
  • 5 min read
Jelita, mikrobiom i proso: sposób na stan zapalny


Celiac Society of India we współpracy z Illness to Wellness zorganizowało rewolucyjne seminarium na temat roli prosa w zapobieganiu zapaleniom jelit

Celiac Society of India i Indian Coalition for the Control of Iodine Deficiency Disorders we współpracy z Illness to Wellness zorganizowały transformacyjne seminarium zatytułowane „Jelita, mikrobiom i proso: naprawa stanu zapalnego”. Seminarium podkreśliło kluczową rolę zdrowia jelit w walce z powszechnymi niedoborami żywieniowymi i chorobami przewlekłymi, opowiadając się za praktycznymi zmianami w diecie w celu poprawy wyników w zakresie zdrowia publicznego.

Szanowni goście, w tym dr Vinod Paul, członek NITI AAYOG, Meenakshi Lekhi, była minister związku zawodowego i dr Chandrakant S. Pandav, laureat nagrody Padma Shri oraz były profesor i kierownik medycyny społecznej w AIIMS, podkreślili znaczenie zrównoważonej diety dla poprawy zdrowia jelit, a także wagę włączenia prosa do diety.

Anil Rajput, przewodniczący National CSR Council w ASSOCHAM, zauważył: „Wspólne wysiłki Celiac Society i Illness to Wellness w organizacji tych seminariów w celu podniesienia świadomości na temat zdrowia jelit są zarówno inspirujące, jak i godne pochwały. Zdrowie jelit jest podstawą naszego ogólnego dobrego samopoczucia, a ponieważ wiele problemów zdrowotnych ma swoje źródło w jelitach, zdrowe jelita są podstawą dobrego zdrowia. Wydarzenia takie jak te są rzeczywiście kluczowe w podkreślaniu potrzeby zrównoważonej diety i wynikającego z niej zdrowego życia”.

Warto przeczytać!  Bycie „nocnym markiem” może wyostrzyć twój mózg | Zdrowie

Seminarium dotyczyło epidemii niedoborów żywieniowych i przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, takich jak otyłość, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, nowotwory, choroby autoimmunologiczne i problemy ze zdrowiem psychicznym. „Dobre samopoczucie obejmuje dziewięć powiązanych ze sobą komponentów: fizyczny, emocjonalny, społeczny, kreatywny, duchowy, finansowy, środowiskowy i zawodowy. Każdy z tych elementów jest niezbędny do osiągnięcia ogólnego dobrostanu” — stwierdził dr Chandrakant Pandav. Podkreślił potrzebę przyspieszonych działań w celu osiągnięcia globalnych celów, odnosząc się do raportu ONZ z czerwca 2024 r., w którym podkreślono powolny postęp w osiąganiu Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDGs).

Dr Vinod Kumar Paul, członek NITI Aayog, podkreślił potrzebę zmiany zachowań, stwierdzając: „Musimy zająć się kryzysem żywieniowym poprzez zmianę zachowań, przechodząc na odżywcze pokarmy, takie jak proso, zamiast przetworzonych. Nasi przodkowie wiedzieli, że dieta wpływa na zachowanie, a nasz premier promował to, świętując Międzynarodowy Rok Prosa i przewodnictwo G20. Proso przynosi korzyści zarówno zdrowiu, jak i środowisku”.

Podkreślając ukrytą naturę celiakii i rosnące trendy otyłości, dr Paul namawiał rodziców i opiekunów, aby skupili się na diecie dzieci i ogólnym stylu życia. Wezwał do opartych na dowodach zmian w celu zmniejszenia otyłości i anemii na dużą skalę, podkreślając opiekę przedpoczęciową dla kobiet i właściwe uzupełniające żywienie niemowląt.

Meenakshi Lekhi, była minister Unii, podzieliła się swoimi osobistymi doświadczeniami, stwierdzając: „Potrzebujemy rewolucji prosa, podobnie jak zielonej rewolucji. Starożytne teksty z okresu neolitu oraz cywilizacji Harappa i doliny Indusu odnoszą się do prosa, podkreślając jego historyczne znaczenie. Indie obecnie produkują 20% światowej produkcji prosa i 80% produkcji Azji. Czas odzyskać proso jako nasze najlepsze pożywienie, szczególnie dla niedożywionych dzieci, i promować je jako produkt dla zdrowia jelit, aby rozwiązać wiele problemów zdrowotnych. Pamiętaj, że „jedzenie samo w sobie jest lekarstwem”.

Warto przeczytać!  Jak dużo czasu przed ekranem jest zdrowe dla dzieci? Ekspert ujawnia

Dr Arjun Dang, CEO Dr. Dangs Lab, podkreślił znaczenie diety i wskazał na potrójny ciężar niedożywienia: niedożywienie, przekarmienie i niedobory mikroelementów. Zaproponował strategie, takie jak poprawa odżywiania matek, kampanie odrobaczające, urozmaicenie diety o proso i rośliny strączkowe oraz promowanie edukacji zdrowotnej.

Dr Kapil Yadav, członek wydziału AIIMS New Delhi, zauważył, że anemia ma swoje korzenie w odżywianiu i podkreślił rolę jelit jako kluczowego strażnika. Powiązał rosnącą liczbę przypadków anemii ze zmianami stylu życia i skróconym czasem spędzanym w kuchni, opowiadając się za powrotem do zróżnicowanych, odżywczych diet.

Dr Meena Mishra, konsultantka radioonkologiczna i przewodnicząca Brain Behavior Research Foundation of India, podkreśliła znaczenie mikroelementów w rozwoju mózgu. „Żywienie we wczesnym dzieciństwie ma kluczowe znaczenie dla rozwoju poznawczego; tradycje takie jak ceremonie Ragi w Karnatace podkreślają jego znaczenie” – stwierdziła.

Znany dietetyk kliniczny i autor, Ishi Khosla, dodał: „Grain Changer to przełom, ponieważ współczesna nauka łączy nas ponownie z naszymi jelitami. Kasza jaglana zwiększa poziom hemoglobiny u kobiet w ciąży, które rodzą bliźnięta. „Cztery G” — jelito, obwód, gluten i glukoza — łączą się, aby trwale zmienić nasze nawyki żywieniowe i styl życia”.

Warto przeczytać!  Wirus wywołujący polio wykryto w Gazie. Dlaczego jest to pilny globalny priorytet zdrowotny – Firstpost

Dr Ashutosh Shukla, starszy dyrektor medycyny wewnętrznej w Max Hospital Gurugram, podkreślił związek między chorobami cywilizacyjnymi a zdrowiem jelit. Zauważył, że nierównowaga bakterii jelitowych może prowadzić do stanów zapalnych, zaburzeń metabolicznych i problemów ze zdrowiem psychicznym.

Dr Mankul Goyal z AIIMS Delhi podsumował: „Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na choroby związane ze stylem życia. Bakterie, obecne od ponad miliona lat, odgrywają kluczową rolę w rozkładaniu błonnika i wytwarzaniu niezbędnych witamin. Zaburzenia tego cyklu mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych i psychicznych. Problemy skórne, od alergii po pigmentację, często wynikają ze zdrowia jelit. Leczenie jelit zwiększa skuteczność leczenia, łącząc odżywianie z ogólną harmonią w życiu”.

Seminarium zakończyło się apelem o podjęcie działań mających na celu wprowadzenie prosa i priorytetowe traktowanie zdrowia jelit jako kluczowych kroków w kierunku osiągnięcia lepszych wyników zdrowotnych i zapobiegania chorobom przewlekłym.


Źródło