Zdrowie

Jestem ekspertem od raka jelita grubego – oto pięć powodów, dla których choroba ta staje się coraz częstsza u osób poniżej 50. roku życia

  • 9 czerwca, 2024
  • 9 min read
Jestem ekspertem od raka jelita grubego – oto pięć powodów, dla których choroba ta staje się coraz częstsza u osób poniżej 50. roku życia


Lekarze są zaniepokojeni alarmującą tendencją do rozpoznawania raka jelita grubego u młodszych osób – choroby typowo kojarzonej z osobami starszymi.

W ciągu ostatnich trzydziestu lat liczba przypadków raka jelita grubego wśród młodzieży i młodych dorosłych wzrosła o 266%.

Według Royal Australian College of General Practitioners przyczyny tego niepokojącego wzrostu są niejasne, mimo że podobne wzorce pojawiają się na arenie międzynarodowej.

Naukowcy starają się ustalić przyczynę tajemniczej „epidemii” raka o wczesnym początku – medycznie zdefiniowana jako choroba atakująca osoby dorosłe poniżej 50. roku życia – ekspert w dziedzinie raka jelita grubego i chirurg jelita grubego, dr Haney Youssef wyjaśnia niektóre przyczyny częstszego występowania tej choroby u osób poniżej 50. roku życia.

U mamy dwójki dzieci, Melissy Dunmore z Melbourne, na tydzień przed swoimi 33. urodzinami zdiagnozowano raka jelita grubego w trzecim stadium, mimo że w rodzinie nie występowała ta choroba.  Chirurdzy znaleźli w jej okrężnicy guz wielkości 20 cm wraz z 11 maleńkimi polipami przednowotworowymi

U mamy dwójki dzieci, Melissy Dunmore z Melbourne, na tydzień przed swoimi 33. urodzinami zdiagnozowano raka jelita grubego w trzecim stadium, mimo że w rodzinie nie występowała ta choroba. Chirurdzy znaleźli w jej okrężnicy guz wielkości 20 cm wraz z 11 maleńkimi polipami przednowotworowymi

Rak jelita może powodować obecność krwi w kale, zmianę rytmu wypróżnień, pojawienie się guza w jelitach, który może powodować niedrożność.  Niektórzy ludzie cierpią również na utratę wagi w wyniku tych objawów

Rak jelita może powodować obecność krwi w kale, zmianę rytmu wypróżnień lub guzek w jelitach, który może powodować niedrożność. Niektóre osoby cierpią również na utratę wagi w wyniku tych objawów

Zmiany w diecie i żywność przetworzona

Pomimo lat badań naukowcy i lekarze nadal nie mogą zrozumieć, dlaczego wzrasta liczba przypadków raka jelita grubego w młodszych grupach wiekowych.

Uważa się jednak, że jednym z winowajców jest dieta oparta na niezdrowej żywności i przetworzonym mięsie, takim jak hamburgery, bekon i smażony kurczak.

„Współczesna dieta, szczególnie w krajach zachodnich, charakteryzuje się znacznym wzrostem spożycia przetworzonej i szybkiej żywności” – stwierdził dr Youssef.

Dodał: „Te produkty spożywcze często zawierają dużo niezdrowych tłuszczów, cukrów i dodatków, a jednocześnie zawierają mało błonnika.

Doktor Haney Youssef, specjalista ds. raka jelita grubego i chirurg jelita grubego w szpitalu Harborne w Birmingham w Anglii

Doktor Haney Youssef, specjalista ds. raka jelita grubego i chirurg jelita grubego w szpitalu Harborne w Birmingham w Anglii

„Dieta uboga w błonnik i bogata w przetworzoną żywność może przyczynić się do rozwoju raka jelita grubego”.

Młodsze pokolenia mogą w większym stopniu polegać na wygodnych i często niezdrowych produktach spożywczych pozbawionych błonnika, co może narażać je na większe ryzyko – wyjaśnia dr Youssef.

Błonnik w naszej diecie pomaga nam częściej oddawać mocz, co oznacza, że ​​szkodliwe substancje chemiczne spędzają mniej czasu w jelitach.

Z kolei przetworzona żywność wiąże się z szeregiem szkodliwych skutków dietetycznych.

Przetworzone mięsa, takie jak kiełbaski, bekon, salami, chorizo, szynka i hot dogisą jednymi z produktów spożywczych, o których wiadomo, że zwiększają ich spożycie rak ryzyko.

Mięsa te to mięso zwierzęce poddane obróbce w celu wydłużenia jego okresu przydatności do spożycia lub lepszego smaku. Często dokonuje się tego poprzez dodanie chemicznych środków konserwujących, takich jak azotany.

Mięso można również poddać obróbce poprzez peklowanie, wędzenie lub solenie.

Po zjedzeniu azotany mogą ulec reakcji, która przekształca je w substancję zwaną chemikaliami N-nitrozo (NOC).

Mogą one uszkodzić komórki wyściełające jelita – narząd przetwarzający żywność, co z kolei może prowadzić do rozwoju raka – twierdzą naukowcy.

Charakterystycznymi objawami raka jelita są krwawienie z odbytu, wzdęcia, utrata wagi bez wysiłku, ból brzucha i zmiany w oddawaniu moczu, takie jak bardziej miękka kupa, biegunka lub zaparcia, które nie są dla ciebie typowe.

Uważa się, że dieta składająca się z niezdrowej żywności i przetworzonego mięsa, takiego jak hamburgery, bekon i smażony kurczak, zwiększa ryzyko raka jelita u młodych ludzi (zdjęcie stockowe)

Uważa się, że dieta składająca się z niezdrowej żywności i przetworzonego mięsa, takiego jak hamburgery, bekon i smażony kurczak, zwiększa ryzyko raka jelita u młodych ludzi (zdjęcie stockowe)

Siedzący tryb życia

Uważa się, że spędzanie zbyt dużej ilości czasu przy biurku lub na kanapie przed telewizorem zwiększa ryzyko raka.

W rzeczywistości im bardziej jesteś aktywny, tym mniejsze ryzyko raka jelita grubego.

„Wraz z rozwojem technologii cyfrowej oraz zmianami w pracy i czasie wolnym siedzący tryb życia stał się coraz bardziej powszechny” – stwierdził dr Youssef.

Dodał: „Wielu młodych ludzi spędza długie godziny w pozycji siedzącej, czy to przy biurku, przed komputerem, czy też korzystając z urządzeń mobilnych.

„Brak aktywności fizycznej jest znanym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego, ponieważ regularne ćwiczenia pomagają utrzymać zdrowy układ trawienny i ogólne samopoczucie”.

Istnieje kilka powodów, dla których utrzymywanie ruchu pomaga zmniejszyć ryzyko.

Po pierwsze, bycie aktywnym pomaga utrzymać prawidłową wagę, co z kolei pomaga układowi odpornościowemu pracować najlepiej.

Oznacza to, że organizm może lepiej wykrywać i radzić sobie z komórkami, które mogą przekształcić się w raka.

Podobnie jak jedzenie błonnika, ćwiczenia również pomagają szybciej przemieszczać się w jelitach, co oznacza, że ​​wszystko, co szkodliwe, zjadamy, spędza mniej czasu w jelitach.

Badania pokazują, że im bardziej jesteś aktywny, tym mniejsze ryzyko raka jelita grubego

Badania pokazują, że im bardziej jesteś aktywny, tym mniejsze ryzyko raka jelita grubego

Otyłość

Zwiększone ryzyko zwiększa nie tylko spożywanie zbyt dużej ilości niezdrowego jedzenia i niewystarczająca ilość ćwiczeń fizycznych, ale także jedna z konsekwencji: przybieranie na wadze.

„Wskaźniki otyłości rosną na całym świecie, a młodsze grupy wiekowe nie są odporne na tę tendencję” – stwierdziła dr Youssef.

Dodał: „Nadmiar tkanki tłuszczowej może prowadzić do stanu zapalnego i zmian w poziomie hormonów, co może sprzyjać rozwojowi raka.

„Rosnąca częstość występowania otyłości u młodszych osób jest czynnikiem przyczyniającym się do zwiększonej zachorowalności na raka jelita grubego w tej grupie demograficznej”.

Bycie zbyt grubym powoduje poziom hormonów wzrostu w organizmie wzrasta, co powoduje częstsze podziały komórek.

Każdy z tych dodatkowych podziałów stanowi kolejną potencjalną szansę pojawienia się komórek nowotworowych, zwiększając ryzyko zachorowania.

Innym czynnikiem zwiększającym ryzyko jest przyciąganie komórek odpornościowych do obszarów ciała, w których znajduje się dużo komórek tłuszczowych.

Może to następnie spowodować gwałtowny wzrost stanu zapalnego w tych obszarach, co powoduje szybszy podział komórek, co ponownie zwiększa ryzyko powstania nowotworu.

Czynniki genetyczne

Ale to nie wszystko, dieta i ćwiczenia; genetyka może również zwiększać ryzyko choroby.

„Badania nie wykazały jednoznacznego związku między genetyką a częstszym występowaniem chorób. Jednakże fakt, że krewny pierwszego stopnia w wieku poniżej 50 lat chorował na raka jelita grubego, może sugerować większe ryzyko w przypadku młodszych osób” – stwierdziła dr Youssef.

Istnieją jednak również pewne rzadkie choroby dziedziczne, które wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego.

Dodał: „Chociaż większość przypadków raka jelita grubego ma charakter sporadyczny, część młodszych pacjentów może mieć genetyczną predyspozycję do tej choroby.

„Schorzenia takie jak zespół Lyncha i rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w młodym wieku – jednakże stanowią one jedynie pięć procent wszystkich przypadków raka jelita grubego”.

Opóźniona diagnoza i ciągłe błędne diagnozy

Czynniki niebiologiczne mogą również odgrywać rolę we wzroście liczby rozpoznań raka jelita grubego.

Uważa się, że większa świadomość choroby i ulepszone techniki diagnostyczne odegrały rolę w zwiększeniu liczby diagnozowanych młodych ludzi.

Logicznie rzecz biorąc, im więcej młodzi ludzie znają objawy raka jelita grubego, tym większe jest prawdopodobieństwo, że w rezultacie zostaną poddani badaniom.

„Młodsi ludzie są bardziej świadomi znaczenia zasięgnięcia porady lekarskiej w przypadku takich objawów, jak utrzymujące się zmiany w rytmie wypróżnień i krwawienie z odbytu” – stwierdziła dr Youssef.

„W rezultacie może to wywołać efekt domina w postaci liczby zdiagnozowanych młodszych osób”.

Chociaż ta zwiększona świadomość jest pozytywna, dr Youssef dodał, że nadal w zbyt wielu przypadkach pacjenci chorzy na raka borykają się z opóźnieniami lub problemami z postawieniem diagnozy.

„Objawy takie jak ból brzucha, zmiany w rytmie wypróżnień i krwawienie z odbytu można przypisać mniej poważnym schorzeniom, takim jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy hemoroidy” – stwierdził dr Youssef.

„W przypadku niewielkiej mniejszości opóźnienie w postawieniu dokładnej diagnozy pozwala nowotworowi przejść do bardziej zaawansowanych stadiów, zanim zostanie wykryty”.

Z tego powodu dr Youssef uważa, że ​​świadomość raka jelita grubego jest ważna wśród wszystkich grup wiekowych.

„Zajmując się kontrolowanymi czynnikami, takimi jak nawyki żywieniowe, promowanie aktywności fizycznej i radzenie sobie z otyłością, poszczególne osoby mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego” – dodał.

RAK Okrężnicy: JAKIE SĄ SYGNAŁY OSTRZEGAWCZE?

Rak jelita grubego atakuje jelito grube, które składa się z okrężnicy i odbytnicy.

Takie nowotwory zwykle rozwijają się z przednowotworowych narośli, zwanych polipami.

Objawy obejmują:

  • Krwawienie od dołu
  • Krew w stolcu
  • Zmiana rytmu wypróżnień trwająca co najmniej trzy tygodnie
  • Niewyjaśniona utrata wagi
  • Ekstremalne, niewyjaśnione zmęczenie
  • Ból brzucha

Większość przypadków nie ma jasnej przyczyny, jednak ryzyko jest większe, jeśli:

  • Są po 50. roku życia
  • Mają historię rodzinną tego stanu
  • Mają osobistą historię polipów w jelitach
  • Cierpisz na nieswoiste zapalenie jelit, np. chorobę Leśniowskiego-Crohna
  • Prowadzić niezdrowy tryb życia

Leczenie zwykle obejmuje operację oraz chemio- i radioterapię.

Ponad dziewięć na dziesięć osób z rakiem jelita w pierwszym stadium przeżywa pięć lub więcej lat od postawienia diagnozy.

Niestety, tylko około jedna trzecia wszystkich nowotworów jelita grubego jest diagnozowana na tym wczesnym etapie.

Większość osób zgłasza się do lekarza, gdy choroba rozprzestrzeniła się poza ścianę jelita grubego, odbytnicy lub do odległych części ciała, co zmniejsza szansę na wyleczenie raka jelita grubego.

Według danych Bowel Cancer UK, co roku w Wielkiej Brytanii u ponad 41 200 osób diagnozuje się raka jelita grubego.

Według National Cancer Institute w USA cierpi na nią około 40 osób na 100 000 dorosłych rocznie.


Źródło