Technologia

John Galantic rezygnuje ze stanowiska prezesa i dyrektora operacyjnego Chanel, Inc. – WWD

• 24 kwietnia, 2023

John Galantic, prezes i dyrektor operacyjny Chanel Inc., rezygnuje ze swojej funkcji. Planuje wykorzystać inne możliwości kariery. Będzie kierował firmą do 30 czerwca.

Galantic dołączył do Chanel w 2006 roku jako prezes i dyrektor operacyjny Chanel Inc. W 2017 roku objął dodatkową globalną rolę lidera, aby założyć i nadzorować zespół Integrated Platform, niedawno przemianowany na Global Digital Services, oraz we współpracy z Bruno Menardem, aby rozwijać Chanel. com, a także cyfrowe możliwości firmy.

Wiadomość o rezygnacji Galantica została ujawniona wewnętrznie w ostatnią środę. Nie udało się uzyskać od niego komentarza w poniedziałek.

„Podczas pracy z Chanel John Galantic zbudował markę i biznes Chanel Inc. w prawdziwą potęgę. W 2017 roku dodatkowo objął globalną rolę lidera, aby ustanowić i nadzorować Globalne usługi cyfrowe (GDS), aby rozwijać naszą Chanel.com i możliwości cyfrowe. Pod jego kierownictwem Chanel Inc. zapoczątkował transformacyjny model skoncentrowany na kliencie, zwiększając posiadaną dystrybucję Chanel i podnosząc jakość obsługi klienta, a także rentowność, rozwijając biznes we wszystkich kategoriach” – powiedziała rzeczniczka Chanel, która potwierdziła swoją rezygnację w poniedziałek.

Powiedziała, że ​​Galantic kierował zespołami, które napędzały zrównoważony rozwój i zaangażowanie społeczne poprzez inicjatywy takie jak Sunrun, uruchomienie Chanel Community i Racial Justice Fund.

Warto przeczytać!  5 najlepszych serwerów Roleplay Minecraft w 2023 roku

Zaznaczyła, że ​​jego następca zostanie wybrany bardzo szybko.

Alain Wertheimer, globalny prezes Chanel, i Leena Nair, globalna dyrektor generalna, wysłali w zeszłym tygodniu e-mailem list do pracowników, uzyskany przez WWD, zauważając, że pod przywództwem Galantic Stany Zjednoczone osiągnęły najwyższe w historii wyniki Voice of Client i zyskały na marce wyniki akcji. W liście zauważono, że przez lata Galantic był również orędownikiem rozwoju lokalnych kierunków artystycznych oraz inicjatyw artystycznych i kulturalnych, które nadal podnoszą wizerunek marki.

Przed dołączeniem do Chanel Galantic był prezesem Coty Beauty US, firmy zajmującej się rynkiem masowym. Wcześniej absolwent Harvard Business School zajmował wysokie stanowiska w SmithKline Beecham i Procter & Gamble Co.

Kiedy dołączył do Chanel, Galantic przejął obowiązki Maureen Chiquet, która awansowała na globalnego dyrektora generalnego Chanel. Galanticowi powierzono kierowanie strategiczną i operacyjną działalnością Chanel w USA, odpowiadając za modę, akcesoria, zegarki, biżuterię, kosmetyki i perfumy, a także dystrybucję hurtową i wolnostojącą sprzedaż detaliczną.

Podczas swojej kadencji Galantic był zaangażowany w przekształcenie swojej działalności hurtowej w model koncesyjny. Firma zaczęła obsługiwać działy koncesji na swoich głównych kontach, takich jak Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue, Nordstrom i Bloomingdale’s, proces ten rozpoczął się w 2017 roku wraz z flagowym produktem Bloomingdale 59th Street.

Warto przeczytać!  Realme rozszerzy lokalną produkcję urządzeń 5G i urządzeń do noszenia

W tym czasie Galantic powiedział WWD: „Możesz się zastanawiać, dlaczego po 12 latach względnej ciszy udzielam prawdziwego wywiadu. To czas dość poważnych zmian tutaj. Stare powiedzenie mówi: „nie marnuj kryzysu”. Ale patrzę na to z innej strony, kiedy biznes jest bardzo silny, a popyt bardzo pożądany, jest o wiele więcej dźwigni i swobody wprowadzania zmian.

Galantic powiedział WWD, że powodem zmiany była jego chęć nawiązania bardziej bezpośrednich relacji z kluczowymi partnerami, co pozwoliłoby Chanel obsługiwać klienta i komunikować się bezpośrednio.

W liście do pracowników Wertheimer i Nair napisali: „Zaangażowanie Johna w ludzi i wywieranie wpływu — zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego — definiuje jego kadencję w Chanel. Organizacja w USA stała się bardziej zróżnicowana, co widać po członkostwie w naszej sieci Employee Resource Group”.

Jako „ceniony, wnikliwy członek Global Leadership Team” napisali również, że uruchomił amerykańskie platformy handlu elektronicznego, które wytyczyły ścieżkę dla globalnej witryny Chanel.com, a także pierwszą aplikację kliencką, rozszerzającą -jedna luksusowa usługa poza butikiem. Jako członek zarządu Chanel pomagał również kształtować proces zarządzania, biorąc pod uwagę jego doświadczenie w zewnętrznych radach.

Warto przeczytać!  Fałszywy konkurs internetowy sprawia, że ​​Yahoo! najczęściej atakowana marka w IV kwartale 2022 r

Galantic był dyrektorem w Bacardi i dyrektorem niewykonawczym w Ferrari.

„Chcemy podziękować Johnowi za jego znaczący wkład i jakość zespołów, które zbudował w USA i Paryżu” – napisano w liście.