Kaczogsi – przepisy na nowoczesny witeczny obiad. Zobacz, jak podawa mulardy
Kaczogęsi: co to?
Stopniowo na polskich stołach coraz częściej zamiast kaczek pojawiają się kaczogęsi. Co to takiego? Kaczogęsiami lub też kaczkogęsiami nazywa się potocznie mulardy. Mularda to wciąż jeszcze mało znana w Polsce krzyżówka dwóch gatunków. Wbrew polskiej nazwie mularda nie ma nic wspólnego z gęsią, stanowi bowiem połączenie kaczki rasy pekin z kaczorem piżmowym. Krzyżówka ta łączy dwie odmiany kaczek odpornych na choroby. Kaczogęś, w przeciwieństwie do innych ras kaczek, charakteryzuje się dużym przyrostem masy mięśniowej. Jest też dużo mniej wymagająca w hodowli, niż inne rasy, toteż jest hodowana coraz chętniej. Mulardy mają najczęściej białe lub biało-czarne upierzenie i pomarańczowe dzioby, czasem czarno nakrapiane. Choć rosną wolniej, niż kaczki piżmowe, to mają bardzo dobrze umięśnione piersi oraz nogi. Waga dorosłych osobników to z reguły 4,5 do 5 kilogramów, mogą jednak osiągnąć wagę nawet do 7 kilogramów.
Kaczogęś: czym się charakteryzuje?
Kaczogęś charakteryzuje się nie tylko większą zawartością mięśni w porównaniu z innymi kaczkami, ale także znacznie cieńszą skórą. W efekcie mięso mulardy odznacza się znakomitymi walorami smakowymi i jest mniej tłuste, niż mięso innych ras kaczek (zawiera więcej tłuszczu śródtkankowego, a mniej podskórnego), dlatego szczególnie chętnie sięgają po nie osoby na diecie. Po upieczeniu mięso kaczogęsi jest delikatne i kruche. Co ciekawe, nie tylko mięso mulardy wzbudza zainteresowanie smakoszy. Także wątroba kaczogęsi jest większa, a przy tym delikatniejsza w smaku, niż wątroba innych kaczek. Dlatego wątroba mulardy doskonale nadaje się do przyrządzenia foie gras.
Kaczogęsi: cena
Jak drogie jest mięso kaczogęsi? Cena tej odmiany kaczki jest znacznie wyższa, niż cena innych ras kaczek. Z reguły wynosi zdecydowanie powyżej 20 złotych za kilogram, co oznacza, że jedna sztuka może kosztować znacznie ponad 100 złotych. Nieco tańsze jest kupienie żywej mulardy. Z reguły jest to koszt około 50 złotych.
Zobacz też: Karp po żydowsku – potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?
Kaczogęsi: gdzie kupić?
W sklepach trudno jest spotkać kaczogęsi. Gdzie kupić zatem tę interesującą odmianę kaczki? Mulardy szukać należy głównie u prywatnych hodowców, bądź w specjalistycznych fermach drobiu. Fermy drobiu zajmujące się profesjonalną hodowlą kaczogęsi specjalizują się w hodowli i rozmnażaniu drobiu z reguły od wielu lat. Dlatego też kupując kaczogęś w takim miejscu mamy pewność, że otrzymamy ptaka w dobrej kondycji.
Kaczogęsi: przepis
Jak przyrządzić mięso kaczogęsi? Przepis, który można wykorzystać podczas świątecznego obiadu:
Składniki:
- 2,5 kg kaczogęsi
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 jabłka
- 2 cebule
- bułka pszenna
- niepełna szklanka mleka 3,2%
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 40 gramów masła
- sól, pieprz, cukier, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.
Do dużej miski wlać wodę, wsypać 3 łyżki soli, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku. Kaczogęś umieścić w misce i wstawić do lodówki na 24 godziny, po tym czasie wyjąć ją z miski i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać z łupin i drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Bułkę odsączyć z nadmiaru mleka i umieścić w misce, dodać do niej zeszkloną cebulę, jabłka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać białe wino i wymieszać. Tak przygotowany farsz umieścić w kaczce. Masło wymieszać z majerankiem i natrzeć nim kaczogęś. Mięso umieścić w ceramicznym naczyniu i piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez minimum 2,5 do 3 godzin. Upieczoną kaczogęś podawać na półmisku, udekorowaną owocami (pomarańcze, żurawina).
Jak podawać mulardy?
Mulardy można serwować na wiele sposobów. Doskonałym sposobem na wykorzystanie walorów smakowych kaczogęsi będzie jej upieczenie z jabłkami.
Składniki:
- jedna mularda
- kilogram kwaśnych jabłek
- łyżka płynnego miodu
- 3-4 ząbki czosnku
- 25 ml jałowcówki lub ginu
- oliwa z oliwek lub olej
- majeranek
- sól
- pieprz.
Mulardę umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać miód, jałowcówkę (lub gin), majeranek, czosnek, oliwę z oliwek lub olej, pieprz i sól. Mieszanką natrzeć kaczogęś i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Mulardę nabić jabłkami i spiąć wykałaczkami lub zszyć. Piec w piekarniku o temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza przez dwie godziny. W międzyczasie mulardę polewać sosem z pieczenia. Wytopiony tłuszcz odlać. Dolać wody do sosu. Kaczogęś podawać z dodatkiem żurawiny lub borówki.
Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia – podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów