Gotowanie

Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe) | Krytyk przepisów

  • 17 grudnia, 2023
  • 8 min read
Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe) |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Są to szwedzkie bułeczki cynamonowe, znane również jako Kanelbullar Tylko deser, który możesz przygotować, jeśli masz ochotę na coś miękkiego, słodkiego i doprawionego do perfekcji! Nie będziesz w stanie oprzeć się zjedzeniu kolejnego kęsa, zwłaszcza jeśli jest świeżo wyjęty z piekarnika!

Uwielbiam bułeczki cynamonowe pod każdą postacią. Jeśli Ty też, powinieneś spróbować ciasta cynamonowego Cinnabon lub pizzy deserowej z bułeczkami cynamonowymi! Ten wieniec z bułeczek cynamonowych to kolejna świetna opcja, idealna na święta!

Kanelbullar na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Te szwedzkie bułeczki cynamonowe są jak małe wiry szczęścia, z miękkim, poduszkowym ciastem owiniętym wokół lepkiego nadzienia cynamonowego. Kanelbullar mają zabawny, skręcony kształt zamiast tradycyjnej bułki, którą widzimy najczęściej w USA. Są również wykonane z kardamonu, dzięki czemu mają niesamowity pikantny smak. (Idealne na Boże Narodzenie!) Pokochasz je!

Kanelbullar są ładne i złotobrązowe na zewnątrz, miękkie i ciągnące się w środku! Nie będziesz w stanie oprzeć się zatopieniu zębów w jednym. Te bułeczki są również posypane chrupiącym cukrem perłowym zamiast warstwy lukru. (Zdecydowanie możesz dodać trochę, jeśli chcesz, ale podoba mi się ta zmiana!)

Składniki Kanelbullar

Każdy składnik odgrywa kluczową rolę w tworzeniu tych niesamowitych szwedzkich bułeczek cynamonowych. Efekt końcowy jest miękki i słodki, a dzięki wiązanemu kształtowi wygląda wspaniale!

  • Mleko i masło: Po stopieniu ciasto kanelbullar staje się gładkie i miękkie.
  • Jajka i woda: Dodaj wilgoć i pomóż związać wszystkie składniki razem.
  • Mąka uniwersalna: Podstawa bułek nadająca im strukturę i satysfakcjonujące żucie.
  • Drożdże błyskawiczne: Dzięki temu ciasto jest puszyste i lekkie.
  • Cukier: Aby osłodzić bułki.
  • Sól: Tylko szczypta dla zrównoważenia smaków!
  • Brązowy cukier: Bogaty i głęboki, dodający do nadzienia ciepłe nuty karmelu.
  • Przyprawy: Będziesz potrzebował zarówno mielonego cynamonu, jak i mielonego kardamonu, aby nadać swojemu kanelbullarowi najlepiej przyprawiony smak.
  • Mycie jajek: Cienka powłoka z jajka i wody, która tworzy złotą, chrupiącą skórkę.
  • Perłowy Cukier: Małe, chrupiące kryształki, które dodają zabawnej, błyszczącej słodyczy.
Warto przeczytać!  Jedzenie do słoika dla kierowców, studentów i na zimę. Najlepsze przepisy

Przepis na Kanelbullar

Robienie tych pysznych bułeczek cynamonowych to ciężka praca, a gdy wyjdą z piekarnika, nie będziesz w stanie się im oprzeć! Pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej.

Na ciasto i nadzienie:

  1. Mieszanka masła i mleka: W małej misce rozpuść masło i mleko w 30-sekundowych odstępach.
  2. Dodaj wodę i jajko: W misie miksera stacjonarnego dodaj wodę i jajko.
  3. Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  4. Łączyć: Zamontuj mikser z hakiem do wyrabiania ciasta i powoli dodawaj ciepłą mieszankę mleczną i 1 szklankę mąki, aż ciasto zacznie się formować i stanie się gładkie.
  5. Odpoczynek: Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto na 10 minut.
  6. Wdrożenie: Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na duży prostokąt 9×15. Grubość około ¼-1/2 cala.
  7. Mieszanka wypełniająca: Na nadzienie w małej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i kardamon. Dobrze wymieszaj.
  8. Dodaj do ciasta: Posmaruj masłem ⅔ ciasta kanelbullar. Rozprowadź i wygładź mieszankę cynamonową na pokrytych masłem obszarach ciasta.

Montaż i pieczenie:

  1. Zginać: Złóż ciasto na trzy części, zaczynając od odsłoniętej części ciasta, złóż je nad środkową częścią, a następnie złóż ostatnią zakrytą część nad niepokrytą częścią.
  2. Cięcie: Weź nóż do pizzy i pokrój złożone ciasto na 12 równych pasków. Weź każdy pasek i przetnij go wzdłuż na pół, prawie do końca, ale pozostawiając oba kawałki połączone.
  3. Skręcać: Skręć te sekcje razem i zwiń je w mały węzeł. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w równych odstępach.
  4. Dowód: Przykryj i pozostaw bułki do wyrośnięcia, aż będą prawie dwukrotnie większe, około godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, w którym się znajdują.
  5. Rozgrzany piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i umyj jajko, mieszając jajko i wodę w małej misce. Gdy bułeczki będą gotowe do pieczenia, posmaruj każdą bułkę jajkiem i obficie posyp cukrem perłowym.
  6. Upiec: Piecz bułki przez 25 do 30 minut, aż wszystkie będą złocistobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.
  7. Glazura cukrowa: Aby przygotować lukier, w małej misce wymieszaj wodę i cukier, aż cukier się rozpuści. Posmaruj kanelbullar cukrową glazurą i ciesz się smakiem!
Warto przeczytać!  Tradycyjny kapuśniak na obiad. Zobacz smaczny przepis na zupę na żeberkach. Tak gotowały nasze mamy
Kolaż składający się z 6 zdjęć przedstawiających przygotowywanie ciasta i nadzienia.

Wskazówki i odmiany

  • Dodaj posiekane orzechy: Czujesz się szalony? Przed pieczeniem posyp kanelbullar posiekanymi orzechami włoskimi lub pekanami. Chrupiąca, pyszna dobroć w każdym kęsie.
  • Smak cytrusowy: Dodaj trochę skórki pomarańczowej do ciasta lub na wierzch każdej bułki, aby uzyskać cytrusowy, wakacyjny smak.
  • Zrób je czekoladowe: Aby uzyskać odrobinę rozpływającej się czekolady, włóż mini kawałki czekolady w węzełki przed ich pieczeniem.
  • Pozwól swoim bułkom udowodnić: Pamiętaj, aby bułki kanelbullar dojrzewały przez około godzinę, aby były ładne i puszyste. Polecam ciepłe miejsce, wolne od przeciągów.

Smarowanie bułek jajkiem.

Przechowywanie resztek Kanelbullar

U mnie w domu te szwedzkie bułeczki cynamonowe zawsze znikają zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli masz szczęście, że trochę Ci zostało, oto sposób, jak zachować świeżość:

Schłodzone resztki kanelbullara przechowuj w torbie lub hermetycznym pojemniku na blacie przez maksymalnie 4 dni, w lodówce do tygodnia lub zamrażaj na 2 miesiące.

Zbliżenie bułeczek kanelbullar posypanych cukrem perłowym.  Jedna jest rozdarta na pół.

Myślę, że pokochasz te inne desery cynamonowe!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Przygotuj ciasto: W małej misce rozpuść masło i mleko w 30-sekundowych odstępach.

  • W misie miksera stacjonarnego dodaj wodę i jajko.

  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

  • Zamontuj mikser z hakiem do wyrabiania ciasta i powoli dodawaj mieszankę mleczną oraz 1 szklankę mąki, aż ciasto zacznie się formować i stanie się gładkie.

  • Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto na 10 minut.

  • Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o wymiarach 9×15. Grubość około ¼-1/2 cala.

  • Na nadzienie w małej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i kardamon. Dobrze wymieszaj.

  • Na ⅔ ciasta posmaruj masłem. Rozprowadź i wygładź mieszankę cynamonową na pokrytych masłem obszarach ciasta.

  • Złóż ciasto na trzy części, zaczynając od odsłoniętej części ciasta, złóż je nad środkową częścią, a następnie złóż ostatnią zakrytą część nad niepokrytą częścią.

  • Weź nóż do pizzy i pokrój złożone ciasto na 12 równych pasków. Weź każdy pasek i przetnij go wzdłuż na pół, prawie do końca, ale pozostawiając oba kawałki połączone.

  • Skręć te sekcje razem i zwiń je w mały węzeł. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, w równych odstępach.

  • Przykryj i pozostaw bułki do wyrośnięcia, aż będą prawie dwukrotnie większe, około godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, w którym się znajdują.

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i umyj jajko, mieszając jajko i wodę w małej misce. Gdy bułeczki będą gotowe do pieczenia, posmaruj każdą bułkę jajkiem i obficie posyp cukrem perłowym.

  • Piecz bułki przez 25 do 30 minut, aż wszystkie będą złocistobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.

  • Aby przygotować lukier, w małej misce wymieszaj wodę i cukier, aż cukier się rozpuści. Posmaruj każdą schłodzoną bułkę polewą cukrową i ciesz się smakiem!

Warto przeczytać!  Przepis na sałatkę z makaronem soba | Krytyk przepisów

Kalorie: 329kcalWęglowodany: 51GBiałko: 6GTłuszcz: 12GTłuszcz nasycony: 7GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3GTłuszcze trans: 0,4GCholesterol: 55mgSód: 198mgPotas: 116mgBłonnik: 2GCukier: 24GWitamina A: 370j.mWitamina C: 0,1mgWapń: 51mgŻelazo: 2mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło