Biznes

Kapusta kwaszona tylko udaje zdrową. Jak ją odróżnić od kiszonej?

  • 3 grudnia, 2023
  • 5 min read
Kapusta kwaszona tylko udaje zdrową. Jak ją odróżnić od kiszonej?





  1. Kapustę kwaszoną konserwuje się octem lub konserwantami, co obniża jej wartość odżywczą

  2. Kapusta kwaszona może negatywnie wpływać na zdrowie, m.in. na trawienie i poziom hemoglobiny

  3. Główne różnice między kapustą kwaszoną a kiszoną to proces produkcji i brak probiotyków w kwaszonej

  4. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu

Kapusta kwaszona — co ma w składzie?

Składnikami kapusty kwaszonej są:


  1. kapusta;

  2. ocet;

  3. cukier;

  4. przyprawy;

  5. substancje konserwujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Kapusta kwaszona — właściwości

Kapusta kwaszona jest zalewana octem lub konserwantami. Dlatego też kwaszenie nie ma nic wspólnego z kiszeniem. Ocet ma za zadanie przyspieszyć proces kwaszenia. Niestety ta metoda produkcji znacząco obniża wartość odżywczą kapusty.

Oprócz octu niektórzy producenci konserwują kapustę również za pomocą sorbinianu potasu o symbolu E202. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety. Jeżeli zależy nam na zakupie dobrej kapusty kiszonej, najlepiej zrezygnować z zakupu kapusty kwaszonej octem, czy właśnie konserwantami. Taka kapusta będzie miała zupełnie inny smak, zapach, a także kolor.

Kapusta kwaszona octem i cukrem jest niestety pozbawiona wielu cennych dla zdrowia właściwości. Nie znajdziemy w niej np. dobroczynnych bakterii acidofilnych. Ponadto spożywając kapustę kwaszoną, możemy doprowadzić do rozpadu czerwonych krwinek, a przez to spadku poziomu hemoglobiny i rozwoju anemii.

Warto przeczytać!  Marka modowa D2C The Pant Project zebrała 4,25 mln dolarów w rundzie serii A prowadzonej przez Sorin Investments

Niestety kapusta kwaszona negatywnie wpływa również na trawienie i prawidłowe przyswajanie pokarmu. Dodatkowo istnieje również ryzyko, że źle zadziała na wątrobę oraz jelita. Z tego względu produkty takie jak kapusta kwaszona octem nie cieszą się dobrą sławą.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie kapusta kiszona. Jest ona prawdziwym bogactwem witamin i źródłem bakterii kwasu mlekowego, które mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Do jej prozdrowotnych właściwości należą:


  1. wsparcie pracy układu pokarmowego;

  2. wsparcie układu odpornościowego;

  3. właściwości przeciwzapalne;

  4. poprawa wzroku;

  5. właściwości przeciwnowotworowe;

  6. poprawa pracy układu krążenia;

  7. dbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi;

  8. poprawa odżywienia skóry.

Kapusta kwaszona — jak powstaje?

Kapustę kwaszoną i kiszoną łączy jedynie podobny wygląd. Produkcja kwaszonej kapusty zaczyna się od poszatkowania kapusty i jej ubicia, co oznacza, że na początku przygotowuje się ją tak samo, jak kapustę kiszoną. Kolejne etapy kwaszenia kapusty wyglądają jednak już kompletnie inaczej.

Poszatkowaną i ubitą kapustę zakwasza się następnie octem z cukrem, a także dodaje się przyprawy i substancje konserwujące. Co ważne kapusta kwaszona nie potrzebuje czasu na fermentację. Należy pamiętać, że proces ten nie zachodzi w kapuście kwaszonej.

Po zalaniu kapusty octem wymieszanym z pozostałymi składnikami kapusta kwaszona może być od razu pakowana do foliowych worków lub innych opakowań. Warto zatem mieć świadomość, że brak procesu fermentacji oznacza brak cennych dla zdrowia probiotyków.

Warto przeczytać!  Biedronka obniża ceny produktów. Potaniały kluczowe produkty

Kapusta kwaszona a kapusta kiszona

Kapusta kwaszona i kapusta kiszona to dwa zupełnie inne produkty. Kiszenie jest doskonale znaną metodą konserwacji żywności, która skutecznie umożliwia jej przechowywanie przez długi czas. W odpowiednich warunkach w efekcie działalności bakterii fermentacji mlekowej, w kapuście zostaną rozłożone węglowodany. W efekcie powstaje kwas mlekowy.

Kapusta przed kiszeniem powinna zostać umieszczona w ciemnym miejscu, aby pozbyć się z niej chlorofilu i związków siarkowych. Dzięki temu z kapusty zostanie usunięty nieprzyjemny zapach i gorycz, która może się pojawić w momencie gotowania ukiszonej kapusty. W następnym kroku kapusta jest szatkowana i mieszana z marchwią i przyprawami.

Następnie kapusta zostaje szczelnie zamknięta, dzięki czemu bakterie fermentacji mogą zacząć pracować. Co ważne produkcja kapusty kiszonej jest czasochłonna i zajmuje przynajmniej 2 tygodnie. Natomiast czas fermentacji może zostać wydłużony, co zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych.

Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej?

Główne różnice między kapustą kwaszoną a kapustą kiszoną dotyczą:


  1. procesu produkcji — kapusta kwaszona powstaje w wyniku zalania kapusty octem i doprawienia jej cukrem, solą, przyprawami i konserwantami, natomiast kapusta kiszona jest efektem przynajmniej dwutygodniowej fermentacji mlekowej;

  2. koloru — kapusta kwaszona ma jasny kolor, który niewiele różni się od koloru kapusty świeżej, natomiast kapusta kiszona zmienia kolor pod wpływem procesu fermentacji na bardziej żółty;

  3. zapachu — kapusta kwaszona ma wyraźny octowy aromat, natomiast kapusta kiszona wyraźnie pachnie kwasem mlekowym;

  4. składu — kapusta kwaszona nie zawiera żadnych bakterii fermentacji mlekowej, ani też witamin, natomiast kapusta kiszona zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie acidofilne, przeciwutleniacze i witaminy;

  5. smaku — kapusta kwaszona nie jest tak kwaśna, jak kapusta kiszona, ponadto jej smak przez cały czas jest niemal taki sam, natomiast kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, a kwaśny smak nasila się z czasem, ponieważ proces fermentacji ciągle trwa.
Warto przeczytać!  Podatek od rejestracji samochodów do końca 2024 r. Kto i ile zapłaci?

Kapusta kwaszona — wady

Największą wadą kapusty kwaszonej jest fakt, iż nie zachodzi w niej fermentacja mlekowa. W praktyce oznacza to, że nie występują w niej cenne dla organizmu probiotyki. Z tego względu, jeżeli mamy możliwość wyboru, zdecydowanie lepiej wybierać kapustę kiszoną, która będzie zdecydowanie cenniejsza dla zdrowia niż kapusta kwaszona.





Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

  • htpp://www.poradyherrbaty.pl/2017/03/kapusta-kiszonka-czy-kwaszona-ktora.html#ixzz8JuckS8mY


Źródło