Karolina i Maciej Szaciłło radzą, jak walczyć ze świątecznym przejedzeniem
Święta Bożego Narodzenia to czas pojednania, spokoju i… dużej ilości jedzenia. Polacy przygotowują się na trzy dni biesiadowania z bliskimi. Niekiedy patrząc na smakowite jedzenie, nie możemy już więcej zjeść. W trakcie świąt towarzyszy nam przejedzenie. Jak z nim walczyć? Swoimi sposobami podzielili się Karolina i Maciej Szaciłło.
Dalszą część artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Karolina i Maciej Szaciłło radzą, jak walczyć ze świątecznym przejedzeniem
Para zagościła w piątkowy poranek w programie śniadaniowym. W rozmowie z Pauliną Krupińśką i Damianem Michałowskim kucharze zdradzili, co należy zrobić przed świąteczną kolacją. Okazuje się, że plasterek imbiru należy posypać szczyptą nierafinowanej soli i przeżuwać nawet 5 minut.
— stwierdziła Karolina Szaciłło. Dodała, że plasterek można połknąć, albo wypluć jak gumę.
Bądź na bieżąco! Obserwuj Plejadę w Wiadomościach Google
Maciej Szaciłło powiedział, że jeśli po zjedzeniu posiłku mamy tendencję do wzdęć i gazów, to warto pół godziny po obfitej kolacji wypić napar na bazie rumianku.
„Herbatka na ciężki brzuch”
- 4 plasterki obranego imbiru
- 1 czubata łyżeczka rumianku
- 1/4 łyżeczki lukrecji
- 1/3 łyżeczki mięty pieprzowej
- 2 ziarenka kardamonu
- około 1 l wody
Para dodała, że po zalaniu mikstury wodą, należy ją przykryć i odczekać 10 minut.
Gościni zdradziła, że bezpośrednio po posiłku, można posilić się innym naparem. Wystarczy w szklance rozkruszyć 2 liście laurowe i dodać szczyptę kardamonu, a następnie zalać wodą i zaparzamy pod przykryciem.
Kucharz podał przepis na „Tonik poprawiający trawienie”. Wystarczy imbir i cytryna. Imbir należy zetrzeć na tarce i wycisnąć 50 ml soku, następnie dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny oraz miód do smaku. Ten napój nie tylko nas rozgrzeje, ale i wspomoże trawienie.
Karolina Szaciłło zdradziła także przepis na wywar, który możemy pić zimą, kiedy mamy problemy z trawieniem i cyrkulacją.
„Woda ziołowa na trawienie”
- 500 ml wody
- 1/2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 6 poszatkowanych ziarenek kardamonu
- garść listków mięty
Maciej Szaciłło podkreślił, że najlepiej użyć cynamonu cejlońskiego. Dodał, że nie warto używać cynamonu mielonego sprzedawanego w paczkach, ponieważ może być to cynamon kasja, który źle oddziałuje na nasz żołądek.
Para dodała, że niektórych naparów nie powinny pić kobiety w ciąży. Zarówno cynamon, jak i liście laurowe nie są zalecane. Damian Michałowski chciał wiedzieć, czy jest przyprawa, która sprawia, że danie jest lepiej przyswajalne. Maciej Szaciłło zwrócił uwagę na kmin rzymski, który nie każdy lubi.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W serwisie Plejada.pl każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach show-biznesowych. Bądź na bieżąco! Obserwuj Plejadę w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku, Instagramie, YouTubie oraz TikToku.
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się z nami, pisząc maila na adres: plejada@redakcjaonet.pl.