KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ Kuchenne Rewolucje w dawnej „Retce”. Jak Magda Gessler odmieniła łódzki lokal?
![KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ Kuchenne Rewolucje w dawnej „Retce”. Jak Magda Gessler odmieniła łódzki lokal?](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/04/59f1ea9093de6_o_original-770x470.jpg)
KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER. Kartofel Buda – tak brzmi nowa nazwa dawnej „Retki”, pizzerii przy ul. Balonowej, w której Magda Gessler przeprowadziła kulinarną rewolucję. Znana restauratorka odmieniła wystrój dawnej pizzerii i przeobraziła menu. Jak nowe potrawy smakują mieszkańcom Retkini? Odcinek z łódzką restauracją w roli głównej został wyemitowany na antenie TVN w czwartek (26 października).
– Spodziewamy się tłumów, dlatego zrobiliśmy spore zapasy. Na gości czekają worki ziemniaków – mówią z uśmiechem Paulina i Kamil Janiccy, właściciele odmienionej restauracji.
Magda Gessler z ekipą programu „Kuchenne Rewolucje” przyjechała do Łodzi w wakacje. W ciagu kilku dni zmieniła wystrój lokalu i opracowała nowe menu.
– Daniem wiodącym miał być gigantyczny faszerowany ziemniak. Mieliśmy jednak spory problem ze znalezieniem tak dużych egzemplarzy kartofli i zmodyfikowaliśmy menu – zamiast jednego serwujemy trzy mniejsze – mówi pani Paulina. – Goście są zachwyceni…
„Kartofel Buda” serwuje klientom ziemniaki faszerowane na trzy sposoby – z gzikiem i kozim serem, ze śledziem, jabłkiem i cebulą oraz z grzybami. Każda porcja to wydatek 14 zł. W restauracji Janickich można także zamówić m.in. zupę dyniową oraz burgery.
Właściciele lokalu „Kartofel Buda” to młodzi ludzie. Restauracja to ich pierwszy biznes. Mają ciężki orzech do zgryzienia, bo na łódzkim osiedlu jest spora konkurencja – jest kilkanaście lokali gastronomicznych, z czego większość stanowią pizzerie. Paulina i Kamil chcieliby zacząć zarabiać na tym, co robią, ale póki co liczą straty. Za młode małżeństwo kciuki trzyma mama Kamila- ona także pomaga w prowadzeniu restauracji.
Podczas rewolucji w Retce Magda Gessler próbowała zrobić majonez…nie wyszło. Wszystko przez słoik, który był za szeroki.
-Diabeł tkwi w szczegółach…- skomentowała nieudaną próbę stworzenia majonezu znana restauratorka.
- Kartofel faszerowany z gzikiem i z serem kozim w cenie 14 zł
- Kartofel faszerowany z śledziem, jabłkiem i cebulą w cenie 14 zł
- Kartofel faszerowany grzybami i cebulą w cenie 14 zł
- Chrupak – panierowany zestaw przekąsek w cenie 15 zł
- Zupa dyniowa w cenie 8 zł
- Frytki (5 rodzajów) od 6 do 0 zł za porcję (150 g)
- Sałatka z mango, pomidorem i słonecznikiem w cenie 18 zł
- Burgery (z wołowiną, 10 rodzajów) od 13 do 16 zł
Magda Gessler to głowa pełna pomysłów- jako zabawę integracyjną wymyśliła… sztafetę w workach po ziemniakach. Było dużo śmiechu, ale też ostra rywalizacja. A po zabawie…praca przy przygotowaniu kolacji. Jest sporo pracy, ale najpierw trzeba poszukać ziemniaków-gigantów….Faszerowany kartofel miał się stać daniem głównym lokalu. Drugą potrawą serwowaną w Kartoflu Budzie miał być krem z pomidorów. Magda Gessler wróciła do Łodzi po 6 tygodniach lokal otrzymał rekomendację?
– Na razie są w 2B, a do matury jeszcze daleko- powiedziała na koniec odcinka prowadząca Kuchenne Rewolucje.
-Jestem zachwycona!!! Zamówiliśmy dwa smaki kartofla na wynos – gulasz i gzik, oba przepyszne! Porcje duże, ja nie podołałam – pisze na profilu facebookowym pani Weronika z Łodzi.
-Trudna decyzja ile dać gwiazdek bo nie dane było mi niczego w lokalu spróbować więc dwie gwiazdki będą chyba sprawiedliwe. Teoretycznie lokal czynny do 21:30 jednak o 21:10 zostałem grzecznie wyproszony słowami: dziś nic już pan nie zje bo pracujemy do 21:30, zapraszamy jutro od 14 – opowiada o swojej wizycie w Kartoflu Buda pan Krzysztof.
-Fajne miejsce. Można zjeść coś innego niż w większości bistro. Porcje tak duże, że ciężko zjeść wszystko. Ceny jak najbardziej adekwatne do tego co dostajemy. Naprawdę bardzo miła obsługa – to z kolei opinia pana Bartka.
Zobacz też: Kuchenne Rewolucje w El Toro
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl