Łódź

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ Kuchenne Rewolucje w dawnej „Retce”. Jak Magda Gessler odmieniła łódzki lokal?

  • 22 kwietnia, 2023
  • 4 min read
KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ Kuchenne Rewolucje w dawnej „Retce”. Jak Magda Gessler odmieniła łódzki lokal?


KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER. Kartofel Buda – tak brzmi nowa nazwa dawnej „Retki”, pizzerii przy ul. Balonowej, w której Magda Gessler przeprowadziła kulinarną rewolucję. Znana restauratorka odmieniła wystrój dawnej pizzerii i przeobraziła menu. Jak nowe potrawy smakują mieszkańcom Retkini? Odcinek z łódzką restauracją w roli głównej został wyemitowany na antenie TVN w czwartek (26 października).

– Spodziewamy się tłumów, dlatego zrobiliśmy spore zapasy. Na gości czekają worki ziemniaków – mówią z uśmiechem Paulina i Kamil Janiccy, właściciele odmienionej restauracji.

Magda Gessler z ekipą programu „Kuchenne Rewolucje” przyjechała do Łodzi w wakacje. W ciagu kilku dni zmieniła wystrój lokalu i opracowała nowe menu.

– Daniem wiodącym miał być gigantyczny faszerowany ziemniak. Mieliśmy jednak spory problem ze znalezieniem tak dużych egzemplarzy kartofli i zmodyfikowaliśmy menu – zamiast jednego serwujemy trzy mniejsze – mówi pani Paulina. – Goście są zachwyceni…

„Kartofel Buda” serwuje klientom ziemniaki faszerowane na trzy sposoby – z gzikiem i kozim serem, ze śledziem, jabłkiem i cebulą oraz z grzybami. Każda porcja to wydatek 14 zł. W restauracji Janickich można także zamówić m.in. zupę dyniową oraz burgery.

Warto przeczytać!  Ostatnie minuty rozstrzygnęły wynik spotkania! Stal Rzeszów przegrała z ŁKS-em Łódź

Właściciele lokalu „Kartofel Buda” to młodzi ludzie. Restauracja to ich pierwszy biznes. Mają ciężki orzech do zgryzienia, bo na łódzkim osiedlu jest spora konkurencja – jest kilkanaście lokali gastronomicznych, z czego większość stanowią pizzerie. Paulina i Kamil chcieliby zacząć zarabiać na tym, co robią, ale póki co liczą straty. Za młode małżeństwo kciuki trzyma mama Kamila- ona także pomaga w prowadzeniu restauracji.

Podczas rewolucji w Retce Magda Gessler próbowała zrobić majonez…nie wyszło. Wszystko przez słoik, który był za szeroki.
-Diabeł tkwi w szczegółach…- skomentowała nieudaną próbę stworzenia majonezu znana restauratorka.

  • Kartofel faszerowany z gzikiem i z serem kozim w cenie 14 zł
  • Kartofel faszerowany z śledziem, jabłkiem i cebulą w cenie 14 zł
  • Kartofel faszerowany grzybami i cebulą w cenie 14 zł
  • Chrupak – panierowany zestaw przekąsek w cenie 15 zł
  • Zupa dyniowa w cenie 8 zł
  • Frytki (5 rodzajów) od 6 do 0 zł za porcję (150 g)
  • Sałatka z mango, pomidorem i słonecznikiem w cenie 18 zł
  • Burgery (z wołowiną, 10 rodzajów) od 13 do 16 zł

Magda Gessler to głowa pełna pomysłów- jako zabawę integracyjną wymyśliła… sztafetę w workach po ziemniakach. Było dużo śmiechu, ale też ostra rywalizacja. A po zabawie…praca przy przygotowaniu kolacji. Jest sporo pracy, ale najpierw trzeba poszukać ziemniaków-gigantów….Faszerowany kartofel miał się stać daniem głównym lokalu. Drugą potrawą serwowaną w Kartoflu Budzie miał być krem z pomidorów. Magda Gessler wróciła do Łodzi po 6 tygodniach lokal otrzymał rekomendację?

Warto przeczytać!  Kolejki NFZ w woj. łódzkim do endokrynologa. Dane na 18.04.2023. Ile trzeba czekać na termin?

– Na razie są w 2B, a do matury jeszcze daleko- powiedziała na koniec odcinka prowadząca Kuchenne Rewolucje.

-Jestem zachwycona!!! Zamówiliśmy dwa smaki kartofla na wynos – gulasz i gzik, oba przepyszne! Porcje duże, ja nie podołałam – pisze na profilu facebookowym pani Weronika z Łodzi.

-Trudna decyzja ile dać gwiazdek bo nie dane było mi niczego w lokalu spróbować więc dwie gwiazdki będą chyba sprawiedliwe. Teoretycznie lokal czynny do 21:30 jednak o 21:10 zostałem grzecznie wyproszony słowami: dziś nic już pan nie zje bo pracujemy do 21:30, zapraszamy jutro od 14 – opowiada o swojej wizycie w Kartoflu Buda pan Krzysztof.

-Fajne miejsce. Można zjeść coś innego niż w większości bistro. Porcje tak duże, że ciężko zjeść wszystko. Ceny jak najbardziej adekwatne do tego co dostajemy. Naprawdę bardzo miła obsługa – to z kolei opinia pana Bartka.

Zobacz też: Kuchenne Rewolucje w El Toro

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl




Źródło