Kluczowe połączenie: Zrozumienie wpływu paszy na zdrowie świń
![Kluczowe połączenie: Zrozumienie wpływu paszy na zdrowie świń](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/01/Anitox_Pig-image-770x470.jpg)
Dr Francisco Domingues, globalny dyrektor techniczny Anitox ds. rynków trzody chlewnej, mówi o bezpieczeństwie biologicznym pasz i składników pasz
Nie jest tajemnicą, że pasza ma kluczowe znaczenie dla wydajnej hodowli zdrowych i produktywnych stad świń. Ciągłe epidemie chorób takich jak afrykański pomór świń (ASF), epidemia biegunki świń (PEDV) i zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) oraz badania łączące je z paszą zainspirowały wielu producentów do inwestowania w ponowną ocenę i wzmocnienie swoich programów bezpieczeństwa biologicznego .
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/01/Kluczowe-polaczenie-Zrozumienie-wplywu-paszy-na-zdrowie-swin.jpg)
„Afrykański pomór świń (ASF) i wirus epidemicznej biegunki świń (PEDv) stanowią główne obawy producentów wieprzowiny na całym świecie ze względu na ich niszczycielski wpływ na populację świń i znaczne straty gospodarcze. Wzmocnienie programów bezpieczeństwa biologicznego ma kluczowe znaczenie, ponieważ nie ma jednego rozwiązania pozwalającego wykorzenić te wirusy i zatrzymać ich przenoszenie” – wyjaśnia dr Francisco Domingues, globalny dyrektor techniczny Anitox ds. rynków trzody chlewnej.
Pasza ma długą historię związaną z przenoszeniem patogenów podczas produkcji zwierzęcej. Według dr Francisco Dominguesa zawartość drobnoustrojów bakteryjnych w składnikach paszy może wahać się od poniżej 100 jtk/g do ponad 1 000 000 jtk/g, przy średnim ładunku mikrobiologicznym wynoszącym 1 000 jtk/g w dietach granulowanych i 10 000 jtk/g w dietach niepeletowanych w gotowych paszach próbkowanych przy załadunku. Badania potwierdziły, że pasza jest siedliskiem nie tylko organizmów bakteryjnych, ale także wirusowych. Paszę i składniki paszy dla świń powiązano z występowaniem pryszczycy, ogniskami klasycznego pomoru świń oraz przeżywalnością ASFV, PRRS, SVA i PEDV w paszy i składnikach pasz, co dodatkowo wykazało, że pasza działa jako zabójczy zabójca dla PEDV i PRRSV , co prowadzi do wykrycia cząstek wirusa i występowania chorób klinicznych w stadach karmionych skażoną paszą.
PEDv znacząco zmniejsza wydajność rozrodczą loch, zwiększa śmiertelność prosiąt i daje mniej prosiąt odsadzanych rocznie. Prowadzi to do wyższych kosztów prosiąt na fermie loch. Pojedynczy wybuch PEDv może skutkować utratą prosiąt trwającą cały miesiąc, a ustabilizowanie gospodarstwa po wyeliminowaniu choroby zajmuje około 14 tygodni. PEDv zmniejsza również wydajność poprzez zwiększenie śmiertelności świń i pogorszenie ADG i FCR. ASF ma poważniejszy przebieg i wymaga całkowitego wyludnienia dotkniętych gospodarstw, co skutkuje ogromnymi stratami. Obydwa wirusy generują dodatkowe koszty z powodu dodatkowych przestojów i czyszczenia.
„Jest oczywiste, że skuteczne strategie i narzędzia mające na celu ochronę zdrowia i produktywności świń są niezbędne do wspierania producentów. Jednakże innym aspektem wymagającym rozważenia jest zapewnienie umieszczenia skutecznych mechanizmów kontroli i zapobiegania w punktach o największym wpływie. Jedną z kwestii, które należy wziąć pod uwagę, jest pasza i składniki paszy” – stwierdził dr Domingues. „Pasza jest zazwyczaj produkowana centralnie i w wielu przypadkach obejmuje surowce importowane z regionów o znanym zagrożeniu wirusowym, a następnie rozprowadzane pomiędzy stanami, hrabstwami i gospodarstwami rolnymi operacje. W kilku recenzowanych badaniach podkreślono, w jaki sposób składniki takie jak mączka sojowa mogą zwiększyć przeżywalność niektórych wirusów, przy czym jedno konkretnie wykazało, że okres półtrwania ASFV w paszy wynosi od 9,6 do 14,2 dni, co oznacza, że całkowite stężenie żywotnego wirusa wyłącznie w paszy w ciągu dwóch tygodni spada o połowę w stosunku do pierwotnego poziomu. W rezultacie kluczowa jest możliwość szybkiego i dokładnego monitorowania paszy pod kątem wymiernego skażenia wirusowego w celu opracowania realistycznych i skutecznych strategii przetrzymywania, które można dodatkowo wspierać poprzez zastosowanie skutecznych narzędzi kontroli patogenów w paszy”.
W jaki sposób rozwiązania w zakresie kontroli patogenów paszowych wspierają produkcję trzody chlewnej?
Pasza jest jednym z niewielu stałych elementów produkcji trzody chlewnej, który ma bezpośredni kontakt z jelitami. Dlatego też bezpieczeństwo pasz ma kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia, dobrostanu, produktywności oraz globalnego bezpieczeństwa i ochrony żywności, co czyni go kluczową częścią kompleksowego programu bezpieczeństwa biologicznego świń.
Poczyniono znaczne wysiłki, ale pozostaje więcej pracy w zakresie opracowania niezawodnych i ustandaryzowanych protokołów monitorowania dla wytwórni pasz, zwłaszcza dotyczących minimalnych dawek zakaźnych i skuteczności obecnych metod dezaktywacji wirusów na poziomie wytwórni pasz. Jeśli chcemy kontrolować patogeny w paszach w celu dalszego wzmocnienia bezpieczeństwa biologicznego i nadzoru w całym systemie, konieczne jest sprawowanie kontroli nad składnikami/surowcami docierającymi do wytwórni pasz, bezpieczeństwem biologicznym wytwórni pasz, transportem i bezpieczeństwem biologicznym na poziomie gospodarstwa.
„Wytwórnie pasz muszą nadać priorytet środkom bezpieczeństwa biologicznego, aby zapewnić bezpieczeństwo pasz dla zwierząt. Chociaż obróbka cieplna jest powszechnie stosowana do zwalczania patogenów znajdujących się w paszy, w niektórych przypadkach inaktywacja niektórych wirusów, takich jak ASFv, może nie wystarczyć. Co więcej, obróbka cieplna nie zapewnia ciągłej ochrony podczas transportu i przechowywania, przez co pasza jest podatna na ponowne skażenie” – wyjaśnia dr Domingues.
„Kluczowe elementy kompleksowego programu bezpieczeństwa biologicznego obejmują wykluczenie biologiczne, ochronę biologiczną i zarządzanie mające na celu zapobieganie wprowadzeniu chorób, minimalizację rozprzestrzeniania się i utrzymanie ogólnego stanu zdrowia stada. Konsekwentne stosowanie inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa biologicznego ma kluczowe znaczenie dla ich skuteczności i najlepiej wspierają je jasne, standardowe procedury operacyjne i instrukcje pracy” – mówi dr Domingues.
Skuteczną kontrolę patogenów u źródła paszy można osiągnąć poprzez ograniczenie ryzyka skażenia, pozyskiwanie wysokiej jakości składników paszy z obszarów wolnych od chorób, ochronę składników i racji paszowych przed zanieczyszczeniem podczas transportu i przechowywania oraz zapewnienie higieny w młynie. Jednakże tylko prawdziwe środki odkażające paszę, takie jak Termin-8® i Finio®, mogą zmniejszyć obciążenie mikrobiologiczne paszy i zapewnić ciągłą ochronę przed ponownym skażeniem aż do momentu spożycia.
Stosowanie środków odkażających paszę w małych ilościach może zapewnić, że czysta pasza przemieszcza się w całym systemie produkcji paszy i pozostaje wolna od patogenów aż do momentu spożycia. Wzmacnia to bezpieczeństwo biologiczne, poprawia wydajność zwierząt i chroni cały łańcuch pokarmowy. Dlatego higiena paszy jest kluczowym elementem produkcji trzody chlewnej, który może pomóc chronić zdrowie i produktywność świń.
Aby dowiedzieć się więcej na temat sanityzacji pasz, która może pomóc w Twojej działalności, odwiedź stronę www.anitox.com.