Kofeina może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości i cukrzycy
- Nowe badania sugerują, że kawa oraz zielona i czarna herbata mogą pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
- W szczególności kofeina w tych napojach i wpływ, jaki może mieć na tkankę tłuszczową i wagę, może być przyczyną zmniejszonego ryzyka.
- Oprócz przyspieszenia metabolizmu kofeina ma szereg innych potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak zwiększenie czujności i koncentracji, poprawa wydajności ćwiczeń i poprawa nastroju.
- Jednak eksperci ostrzegają, że spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może mieć również negatywne skutki, takie jak niepokój, bezsenność i drżenie
Kawa oraz zielona i czarna herbata są pełne przeciwutleniaczy, naturalnych związków, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Ale kofeina obecna w tych napojach może również oferować własne korzyści, w tym zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, sugeruje nowe badanie genetyczne. Jest to prawdopodobnie spowodowane wpływem kofeiny na tkankę tłuszczową i masę ciała.
„Nasze… odkrycie sugeruje, że kofeina może przynajmniej częściowo wyjaśniać odwrotną zależność między spożywaniem kawy a ryzykiem cukrzycy typu 2” – napisali naukowcy.
Wyniki nowego badania pasują do innych badań sugerujących związek między kofeiną a ryzykiem cukrzycy typu 2.
Wcześniejsze badania wykazały, że umiarkowane spożycie kawy (trzy do pięciu filiżanek dziennie) wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i
Inne badanie wykazało, że spożycie kofeiny powoduje redukcję tkanki tłuszczowej. Nadwaga to A
Jednak badania te nie miały na celu odróżnienia potencjalnego wpływu kofeiny od działania przeciwutleniaczy.
Aby przezwyciężyć to ograniczenie, autorzy nowego badania zastosowali metodę genetyczną zwaną
Wyniki sercowo-naczyniowe, którym się przyglądali, obejmowały chorobę wieńcową, udar, niewydolność serca i nieregularny rytm serca (migotanie przedsionków).
Nowe badanie zostało opublikowane 14 marca br Medycyna BMJ.
W przypadku randomizacji mendlowskiej naukowcy skupili się na dwóch powszechnych wariantach genetycznych dwóch genów związanych z szybkością metabolizmu spożytej kofeiny przez organizm.
Osoby, które mają warianty genetyczne związane z wolniejszym metabolizmem kofeiny, średnio piją mniej kawy. Jednak mają wyższy poziom kofeiny we krwi w porównaniu do osób, które szybciej metabolizują kofeinę.
W tym badaniu naukowcy przeanalizowali dane genetyczne i inne od prawie 10 000 osób pochodzenia głównie europejskiego, które brały udział w sześciu długoterminowych badaniach.
Odkryli, że ludzie, którzy byli genetycznie predysponowani do wyższego poziomu kofeiny we krwi, częściej mieli niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i tkankę tłuszczową.
Ponadto mieli mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy oszacowali, że około połowa zmniejszonego ryzyka cukrzycy była spowodowana niższym BMI.
Natomiast nie zaobserwowano związku między genetycznie przewidywanymi poziomami kofeiny we krwi a ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jednym z ograniczeń badania jest to, że obejmowało ono głównie dane pochodzące od osób pochodzenia europejskiego, więc wyniki mogą nie odnosić się do innych grup.
Ponadto naukowcy przyjrzeli się tylko dwóm wariantom genetycznym związanym z metabolizmem kofeiny. Inne warianty mogą również kształtować ryzyko cukrzycy typu 2 danej osoby w odniesieniu do spożycia kofeiny.
Wyniki nowego badania potwierdzają związek między spożyciem kofeiny a niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Ale dr Denise Pate, lekarz chorób wewnętrznych i dyrektor medyczny w Medical Offices of Manhattan w Nowym Jorku, zwróciła uwagę, że naukowcy nie przyjrzeli się konkretnie powiązaniu między metabolizmem kofeiny a poziomem glukozy we krwi, czyli tym, jak rozwija się cukrzyca typu 2. zdiagnozowane.
Mimo to niektóre badania sugerują możliwe sposoby, w jakie kofeina może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
„Kofeina działa termogenicznie, co oznacza, że zwiększa wydatek energetyczny – można to traktować jako mikroćwiczenie” – powiedział Pate.
Ponadto „kofeina ma właściwości zwiększające uczucie sytości, co oznacza, że tłumi chęć jedzenia, co prowadzi do obniżenia BMI” – powiedziała.
Jednak nie jest jasne, czy „przepisywanie” kofeiny pomogłoby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Autorzy nowego badania wezwali do „randomizowanych badań kontrolowanych… w celu oceny, czy bezkaloryczne napoje zawierające kofeinę mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka otyłości i cukrzycy typu 2”.
„W tej chwili nie polecałbym ludziom picia kofeiny jako metody zmniejszania ryzyka cukrzycy” – powiedział Pate.
Zamiast tego zaleca, aby ludzie skupili się na regularnej aktywności fizycznej i zdrowym odżywianiu, z których oba są znane
Oprócz przyspieszenia metabolizmu, kofeina ma szereg innych
Ale Beata Rydyger, zarejestrowana dietetyczka z Los Angeles w Kalifornii i współpracowniczka żywieniowa HPVHUB, powiedziała, że kluczem jest umiar.
„Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może mieć negatywne skutki, takie jak niepokój, bezsenność i drżenie” – powiedziała.
Większość zdrowych osób dorosłych może spożywać do 400 miligramów kofeiny dziennie
Ta kwota to mniej więcej
Ludzie powinni „unikać spożywania [caffeine] w formach o wysokiej zawartości cukrów dodanych i tłuszczów”, powiedział Rydyger, „ponieważ mogą one przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak przyrost masy ciała i próchnica”.
Obejmuje to ograniczenie ilości mleka i cukru dodawanego do kawy lub herbaty oraz ograniczenie spożycia słodzonych cukrem napojów gazowanych, napojów energetycznych lub innych napojów.
Ta rada jest szczególnie ważna dla osób, które już chorują na cukrzycę typu 2 lub dla osób zagrożonych jej rozwojem.
Ponadto „ważne jest, aby pamiętać o porze dnia podczas spożywania kofeiny, ponieważ może ona wpływać na jakość snu, jeśli jest spożywana zbyt późno” – powiedział Rydyger. „Dobrą zasadą jest unikanie wszelkich form kofeiny po godzinie 12:00”