Nauka i technika

Kofeina we krwi może wpływać na ryzyko rozwoju tkanki tłuszczowej i cukrzycy, wynika z badań: ScienceAlert

  • 19 marca, 2023
  • 3 min read
Kofeina we krwi może wpływać na ryzyko rozwoju tkanki tłuszczowej i cukrzycy, wynika z badań: ScienceAlert


Poziom kofeiny we krwi może wpływać na ilość tkanki tłuszczowej, co z kolei może określać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.

Takie są wyniki nowego badania, w którym wykorzystano markery genetyczne do ustalenia bardziej definitywnego związku między poziomem kofeiny, BMI i ryzykiem cukrzycy typu 2.

Zespół badawczy z Karolinska Institute w Szwecji, University of Bristol w Wielkiej Brytanii i Imperial College London w Wielkiej Brytanii twierdzi, że bezkaloryczne napoje zawierające kofeinę można zbadać jako potencjalny sposób na zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej.

„Genetycznie przewidywane wyższe stężenia kofeiny w osoczu były związane z niższym BMI i masą tkanki tłuszczowej” – piszą naukowcy w opublikowanym artykule.

„Co więcej, przewidywane genetycznie wyższe stężenia kofeiny w osoczu były związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Oszacowano, że około połowa wpływu kofeiny na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 pośredniczy w redukcji BMI”.

Badanie obejmowało dane od prawie 10 000 osób zebrane z istniejących genetycznych baz danych, koncentrując się na vzmiany w określonych genach lub w ich pobliżu, o których wiadomo, że są związane z szybkością rozkładu kofeiny. Ogólnie rzecz biorąc, te z odmianami wpływającymi na geny – a mianowicie CYP1A2 i gen, który go reguluje, zwany AHR – mają tendencję do wolniejszego rozkładania kofeiny, dzięki czemu dłużej pozostaje ona we krwi. Jednak ogólnie piją mniej kofeiny.

Warto przeczytać!  Genetycy przepraszają za rolę eugeniki przez Amerykańskie Towarzystwo Genetyki Człowieka

Do odstraszania zastosowano podejście zwane randomizacją mendlowskąmoje prawdopodobne związki przyczynowe między obecnością odmian, chorobami takimi jak cukrzyca, masą ciała i czynnikami stylu życia.

Chociaż istniał istotny związek między poziomem kofeiny, BMI i ryzykiem cukrzycy typu 2, nie pojawił się żaden związek między ilością kofeiny we krwi a chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym migotaniem przedsionków, niewydolnością serca i udarem mózgu.

Poprzednie badania powiązały umiarkowany i względny wzrost spożycia kofeiny z lepszym zdrowiem serca i niższym BMI, a nowe badania dodają więcej szczegółów do tego, co już wiemy o wpływie kawy na organizm.

Ważne jest również, aby pamiętać o wpływie kofeiny na organizm nie wszystkie są pozytywneco znaczy należy zachować ostrożność przy rozważaniu korzyści płynących z jej picia – ale to ostatnie badanie jest ważnym krokiem w ocenie, jaka ilość kofeiny jest idealna.

„Małe, krótkoterminowe badania wykazały, że spożycie kofeiny skutkuje redukcją masy ciała i tkanki tłuszczowej, ale długoterminowe skutki spożycia kofeiny nie są znane” – napisali naukowcy.

Zespół uważa, że ​​pokazane tutaj powiązanie może wynikać ze sposobu, w jaki kofeina zwiększa termogenezę (wytwarzanie ciepła) i utlenianie tłuszczu (przekształcanie tłuszczu w energię) w organizmie, które odgrywają ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Warto przeczytać!  Geny mogą łączyć choroby jamy ustnej i raka

Jednak potrzebne będą dalsze badania, aby potwierdzić przyczynę i skutek. Chociaż to badanie obejmowało dużą próbę, mendlowska randomizacja nie jest nieomylna i nadal możliwe jest, że w grę wchodzą inne czynniki, które nie zostały uwzględnione w tym badaniu.

„Biorąc pod uwagę powszechne spożycie kofeiny na całym świecie, nawet jej niewielkie efekty metaboliczne mogą mieć istotne implikacje zdrowotne” – napisali naukowcy.

Badania zostały opublikowane w Medycyna BMJ.


Źródło