Nauka i technika

Konkretne geny mogą wpływać na spożycie kawy

  • 29 czerwca, 2024
  • 10 min read
Konkretne geny mogą wpływać na spożycie kawy


Osoba przygotowująca dwie filiżanki kawy kroplowejUdostępnij na Pintereście
Spożycie kawy może mieć różne skutki zdrowotne dla ludzi, w zależności od ich genetyki. Sean Horton/Stocksy

Uwzględniamy produkty, które naszym zdaniem są przydatne dla naszych czytelników. Jeśli kupujesz za pośrednictwem linków na tej stronie, możemy otrzymać niewielką prowizję. Oto nasz proces.

Wiadomości medyczne dzisiaj pokazuje tylko te marki i produkty, które wspieramy.

Nasz zespół dokładnie bada i ocenia rekomendacje, które zamieszczamy na naszej stronie. Aby ustalić, czy producenci produktów spełnili standardy bezpieczeństwa i skuteczności:

  • Oceń składniki i skład: Czy mogą potencjalnie wyrządzić krzywdę?
  • Sprawdź fakty dotyczące wszystkich oświadczeń zdrowotnych: Czy są one zgodne z obecnym zbiorem dowodów naukowych?
  • Oceń markę: Czy działa uczciwie i przestrzega najlepszych praktyk branżowych?

Przeprowadzamy badania, dzięki którym możesz znaleźć sprawdzone produkty dla swojego zdrowia i dobrego samopoczucia.

  • Wykorzystując dużą bazę danych genetycznych, w nowym badaniu zbadano powiązania między kawą a zdrowiem.
  • Naukowcy odkryli genetycznyS spożycia kawy wiązało się ze skutkami otyłości i zażywania substancji psychoaktywnych.
  • Naukowcy odkryli również sprzeczne zależności między genami związanymi z piciem kawy i zdrowiem psychicznym.

Nowe badanie, opublikowane w Neuropsychofarmakologiawykorzystuje dwie duże bazy danych genów w celu zidentyfikowania cech zdrowotnych powiązanych ze spożyciem kawy.

Chociaż badanie nie daje odpowiedzi na odwieczne pytanie: „Czy kawa jest dobra czy zła?” pytanie, odkrywają kilka interesujących powiązań.

Odkryli na przykład silne powiązania genetyczne między spożyciem kawy a skutkami zdrowotnymi, takimi jak otyłość i używanie substancji psychoaktywnych. Zidentyfikowali także powiązania z problemami zdrowia psychicznego, chociaż były one mniej oczywiste.

Na całym świecie kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów, a kofeina jest najczęściej spożywanym środkiem psychoaktywnym.

Jednak mimo dziesięcioleci badań, związek między kawą a zdrowiem nadal jest przedmiotem badań.

Istnieją dowody na to, że umiarkowane spożycie kawy jest powiązane z: zmniejszone ryzyko chorób wątroby, chorób układu krążenia, niektórych nowotworów i schorzenia neurodegeneracyjne.

Z drugiej strony kawa może być również kojarzona z używać I nadużywanie innych substancji i niektórych nowotwory. Jest to złożona sytuacja, prawdopodobnie obejmująca genetykę, ilość wypijanego alkoholu i szeroki zakres innych czynników.

Jak piszą autorzy nowego artykułu, „Omówienie pełnego spektrum powiązań kawy ze zdrowiem i chorobami jest zatem ważnym, ale trudnym zadaniem”.

Choć może się to wydawać dziwne, ilość kawy lub kofeiny, jaką dana osoba wypija, może być częściowo odziedziczona po rodzicach. Poprzednie badania na bliźniętach sugerowały, że cechy związane z kofeiną są 36–58% dziedziczny.

Aby zbadać te zależności, naukowcy wykorzystują tzw. badania asocjacji w całym genomie (GWAS). Krótko mówiąc, badania te analizują całe genomy uczestników, aby zidentyfikować warianty genów powiązane z daną cechą.

Warto przeczytać!  Metagenomi zamyka nadsubskrypcyjne finansowanie serii B o łącznej wartości 275 mln USD w celu przyspieszenia głównych programów terapeutycznych w zakresie rozwoju klinicznego i rozwoju rurociągu leków genetycznych

W szczególności skupiają się na polimorfizmach pojedynczych nukleotydów (SNP). Są to najczęstsze formy wariantów genetycznych i obejmują zmianę w pojedynczym nukleotydzie – cegiełce DNA.

Następnie badacze szukają powiązań między konkretnymi SNP a interesującą cechą. W tym przypadku spożycie kawy.

W najnowszych badaniach wykorzystano dane genetyczne z dwóch dużych zbiorów danych:

  1. 23 i Ja ze Stanów Zjednoczonych: 130 153 osoby.
  2. Brytyjski biobank ze Zjednoczonego Królestwa: 334 659 osób.

Oprócz informacji genetycznych, te zestawy danych zawierają informacje z kwestionariuszy, w tym ile kawy piją. Rozróżniają również kawę z kofeiną i bezkofeinową.

„Wykorzystaliśmy te dane, aby zidentyfikować regiony genomu związane z tym, czy ktoś jest bardziej, czy mniej skłonny do spożywania kawy. Następnie zidentyfikowaliśmy geny i biologię, które mogą leżeć u podstaw spożycia kawy” – wyjaśnia główna autorka Hayley HA Thorpe, Ph.D., z Schulich School of Medicine and Dentistry na Western University w Ontario, Kanada.

Zgodnie z oczekiwaniami naukowcy znaleźli w obu zbiorach danych dowody na genetyczne uwarunkowania spożycia kawy.

„Byliśmy również w stanie z pewnością zidentyfikować konkretne geny, które wpływają na spożycie kawy, w tym takie, które wpływają na szybkość metabolizowania kofeiny” – powiedział Thorpe Wiadomości medyczne dzisiaj.

Zarówno w zbiorach danych z Wielkiej Brytanii, jak i Stanów Zjednoczonych naukowcy zauważyli pozytywne powiązania między spożyciem kawy a wynikami zdrowotnymi, w tym używaniem substancji psychoaktywnych i otyłością.

MNT rozmawiałem z Michaelem Fotim, doktorem, adiunktem medycyny wewnętrznej w Touro College of Osteopathic Medicine w Nowym Jorku, który nie brał udziału w badaniu. Zapytaliśmy, co oznacza „pozytywny związek” między kawą a otyłością:

„Badanie wykazało, że pewne geny występowały konsekwentnie u wystarczającej liczby uczestników, aby stwierdzić, że oba geny mogą być powiązane”.

Zgadzam się, powiedział Thorpe MNT że „genetyka spożycia kawy pozytywnie pokrywa się z genetyką otyłości i powiązanych cech”. Dodała również ważne zastrzeżenie:

„To nie oznacza, że ​​spożycie kawy sprzyja otyłości. Oznacza to raczej, że różnice genetyczne między osobami, które wpływają na spożycie kawy, wpływają również na otyłość”.

Foti dodaje także ważne ostrzeżenie: „Rozwój otyłości jest wieloczynnikowy i mało prawdopodobne, aby był wynikiem wyłącznie genetyki”.

W innej części badania naukowcy przeprowadzili badanie asocjacyjne obejmujące cały fenomen (PheWAS).

Thorpe wyjaśnił, że w tego typu badaniach wykorzystują dane genetyczne do wytrenowania modelu przewidywania genetycznej tendencji do spożywania kawy. Następnie, korzystając z innej populacji, „zbadali, czy u osób będących nosicielami wariantów genetycznych związanych ze spożyciem kawy ryzyko wystąpienia odmiennych skutków zdrowotnych jest mniejsze czy większe”.

Warto przeczytać!  Morderstwa są produktem ich środowiska i predyspozycji do genu przemocy

„Odkryliśmy, że u osób, które mają warianty genetyczne związane ze spożyciem kawy, prawdopodobieństwo zdiagnozowania otyłości jest większe”.

Ponownie wyjaśniła, że ​​to mówi nam tylko o tym, że genetyka spożycia kawy wiąże się z ryzykiem otyłości, a nie że przyczyna otyłość.

Gdy naukowcy przyjrzeli się chorobom psychicznym, wyniki były mniej jednoznaczne. Thorpe wyjaśnia:

„Przyjrzyjmy się na przykład genetyce lęku, czy też chorobie afektywnej dwubiegunowej i depresji: w zestawie danych 23andMe mają one tendencję do pozytywnej korelacji genetycznej z genetyką spożycia kawy. Ale w brytyjskim Biobanku widać odwrotny wzór, gdzie są one negatywnie skorelowane genetycznie. To nie jest to, czego się spodziewaliśmy”.

Jednym z powodów tej rozbieżności może być sposób, w jaki w kwestionariuszach pytano o spożycie kawy.

W kwestionariuszu 23andMe zadano pytanie: „Ile porcji kawy zawierającej kofeinę o pojemności 5 uncji (wielkości filiżanki) spożywasz każdego dnia?” Jednakże w kwestionariuszu brytyjskiego Biobanku zadano pytanie: „Ile filiżanek kawy pijesz każdego dnia? (Uwzględnij kawę bezkofeinową).”

Ponadto kwestionariusze nie uwzględniały sposobu konsumpcji kawy. Na przykład w Wielkiej Brytanii ludzie chętniej piją kawę rozpuszczalną, podczas gdy w USA częściej pije się kawę mieloną i frappuccino z dodatkiem cukru.

Innymi słowy, gdyby dwie osoby miały identyczne geny odpowiedzialne za spożycie kawy, ich nawyki związane z piciem kawy mogłyby się różnić, gdyby urodziły się w Wielkiej Brytanii, a nie w USA. Nasze środowisko może mieć ogromny wpływ na to, w jaki sposób realizujemy nasze genetyczne uwarunkowania.

„GWAS dostarcza ważnych informacji na temat potencjalnych powiązań między określonymi genami a cechami i chorobami” – wyjaśniła Foti MNT.

„Jednak możliwości zastosowania tych ustaleń do populacji ogólnej są ograniczone, ponieważ ustalenia GWAS w jednej populacji mogą nie mieć zastosowania w innych” – powiedział.

Powiedział również, że niektóre choroby i cechy są „prawdopodobnie produktem wielu czynników, w tym chorób środowiskowych i innych powiązanych chorób. Co więcej, prawdopodobne jest, że więcej niż jeden gen prawdopodobnie wpływa na jedną cechę lub chorobę”.

Pozytywnym akcentem jest to, że „GWAS może umożliwić naukowcom badanie biologii złożonych cech” – powiedział Thorpe MNT. Pomagają także naukowcom „badać, w jaki sposób genetyka jednej cechy wiąże się z genetyką innej cechy lub w jaki sposób genetyka cechy wiąże się z różnymi skutkami”.

Powiedziała również, że jest to minus MNT że badania te „są prowadzone w nieproporcjonalny sposób z wykorzystaniem populacji najbardziej przypominających europejskie pochodzenie genetyczne”. Oznacza to, że wyników niekoniecznie można uogólnić na zróżnicowaną populację.

Miłośnicy kawy na całym świecie chcą wiedzieć, czy ich nawyki związane z kawą są zdrowe, czy nie. Jak coraz bardziej oczywiste, nie jest to proste pytanie.

Warto przeczytać!  Oto rzut oka na matematykę czarnych dziur

MNT skontaktowałem się z Emily Leeming, doktorem nauk medycznych, dietetyczką, naukowczynią i autorką Genius Gut: zmieniająca życie nauka o jedzeniu dla twojego drugiego mózgu.

„Wydaje się, że wiele zamieszania wokół kawy wynika z różnic w sposobie, w jaki wszyscy ją pijemy – różnych ilościach oraz tego, czy używamy śmietanki, czy cukru”.

„Dla większości ludzi” – kontynuuje Leeming – „picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i zdrowe. Picie około 1–2 filiżanek dziennie wiąże się z lepszym zdrowiem i funkcjonowaniem mózgu.

Jednak więcej nie znaczy lepiej: „6 lub więcej filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszą objętością mózgu i 53% większe ryzyko demencji– wyjaśniła.

Oprócz zdrowia mózgu Leeming powiedział nam, że „Kawa zawiera polifenole, które odżywiają mikrobiom jelitowy. Osoby regularnie pijące kawę mają zazwyczaj bardziej zróżnicowany, „zdrowy” mikrobiom jelitowy niż osoby, które tego nie robią”.

Zapytaliśmy także Thorpe, co sądzi o kawie i zdrowiu w oparciu o najnowsze dowody:

„Nasze badanie mówi nam, że skutki zdrowotne spożycia kawy mogą się znacznie różnić w różnych populacjach i kontekstach. Sposób, w jaki ktoś pije kawę, i nawyki związane z jej spożyciem są prawdopodobnie kluczowe dla jej skutków zdrowotnych, czego to badanie nie badało”.

„Nasze badanie potwierdziło również, że genetyka spożycia kawy może być jednocześnie powiązana z korzyściami i przeciwnościami dla zdrowia, w zależności od tego, jaka cecha zdrowotna jest brana pod uwagę”.

„To, czy spożycie kawy jest dla kogoś „dobre” czy „złe”, prawdopodobnie w dużym stopniu zależy od konkretnej osoby, kontekstu i stanu zdrowia” – podsumowała.

Foti uważa, że ​​konieczne są dalsze badania i sugeruje, aby „skonsultować się ze swoim lekarzem, ponieważ wiele czynników, w tym historia choroby, wpływa na to, ile spożycia kofeiny jest bezpieczne dla danej osoby”.

Leeming dodaje również przestrogę: „Jeśli masz wrażliwy żołądek lub problemy z jelitami, takie jak zespół jelita drażliwego, kawa może nie być dla ciebie najlepszym napojem”.

„U niektórych osób” – kontynuowała – „kawa może przyspieszyć tempo przemieszczania się pokarmu przez jelita, sprawiając, że muszą pilnie biec do łazienki. A niektórzy są wrażliwi na kofeinę, więc kawa może sprawić, że będą nieprzyjemnie nerwowi”.

Ogólnie rzecz biorąc, korzyści zdrowotne i zagrożenia związane z kawą są nadal poddawane wnikliwej analizie. Podobnie jak w przypadku wielu pytań dotyczących zdrowia, zalety i wady prawdopodobnie różnią się w zależności od osoby. Dzięki niemal powszechnemu występowaniu kawy z pewnością nastąpią dalsze badania.


Źródło