Kontrola poziomu cukru we krwi budzi zainteresowanie na wszystkich rynkach produktów zdrowotnych
![Kontrola poziomu cukru we krwi budzi zainteresowanie na wszystkich rynkach produktów zdrowotnych](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/03/Blood-sugar-control-spikes-interest-across-all-health-markets-724x470.jpg)
Nieco ponad rok, odkąd zespół odpowiedzialny za składnik kontrolujący poziom glukozy, Reducose, przewidział, że znaleźliśmy się u progu „rewolucji w zakresie glukozy”, napędzanej przez coraz większą liczbę urządzeń do ciągłego monitorowania poziomu glukozy i czynników mających wpływ na zdrowie, trend ten niezaprzeczalnie się utrzymał.
„W ciągu ostatniego roku do 18 miesięcy zaobserwowaliśmy wiele sygnałów świadczących o tym, że na rynku panuje kula śnieżna” – powiedział Yazan El Safadi, dyrektor ds. rozwoju biznesu w regionie EMEA w Phynova Group, firmie NutraIngredients podczas Nutraceuticals Europe w Barcelonie w zeszłym tygodniu.
Wyjaśnił, że kluczową zmianą, której zespół był świadkiem w tym okresie, jest przekonanie, że nie stanowi to już problemu zdrowotnego wyłącznie dla diabetyków.
„W przeszłości ludzie mówili, że skoki poziomu cukru we krwi nie mają znaczenia, dopóki organizm jest w stanie się ustabilizować, a my włożyliśmy wiele czasu i wysiłku w wyjaśnienie korzyści rynkowi masowemu” – powiedział.
„Teraz jest to znacznie łatwiejsze, ponieważ klienci i konsumenci są lepiej wykształceni i wiedzą, że skoki poziomu cukru we krwi są złe nawet dla osób z „normalnym” średnim poziomem cukru we krwi, ponieważ wychodzenie poza normalny zakres prowadzi do skoków i spadków energii, a zbyt częste i zbyt częste jest złe dla naszego długotrwałego zdrowia.”
Nowe koncepcje dotyczące starzenia się, kobiet i sportu
Powiedział, że obecnie powszechnie wiadomo, że regularne skoki poziomu cukru we krwi w dłuższej perspektywie mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, problemów z nerkami i oczami, problemów z nerwami i innych.
„Właśnie rozmawiałam z firmą specjalizującą się w zdrowym starzeniu się, która powiedziała mi, że nigdy wcześniej nawet się nad tym nie zastanawiała, ale teraz zdają sobie sprawę, że to naprawdę ważny element ich pracy” – powiedziała El Safadi.
Firma publikuje najnowsze badania pokazujące, że wysokie skoki poziomu cukru we krwi powodują glikację kolagenu, ostatecznie tworząc AGE (produkty końcowe zaawansowanej glikacji), co powoduje, że kolagen staje się sztywny, łamliwy i uniemożliwia normalną regenerację kolagenu.
Zespół argumentuje zatem, że jednym z najlepszych sposobów zapobiegania tworzeniu się AGE jest zapobieganie skokom poziomu glukozy we krwi za pomocą ekstraktu z liści morwy białej o nazwie Reducose, który, jak stwierdzono, hamuje enzym α-glukozydazę w jelicie cienkim, redukując stres po posiłku poziom cukru we krwi nawet o 40%.
Phynova zaleca stosowanie Reducose w połączeniu z doustnymi suplementami kolagenu, aby złagodzić naturalny spadek wymiany kolagenu, obniżyć stres oksydacyjny i zachować prawidłowe funkcjonowanie kolagenu.
El Safadi dodała, że wzrosło zainteresowanie ze strony firm działających w obszarze zdrowia kobiet, zwłaszcza tych opracowujących produkty na menopauzę.
„To czas, kiedy poziom insuliny we krwi jest wyższy, a ponadto istnieje powiązanie między poziomem cukru we krwi a uderzeniami gorąca, zmianami masy ciała, zmęczeniem, zamgleniem mózgu i wahaniami nastroju” – powiedział.
Co więcej, badania pokazują, że insulinooporność jest jedną z głównych przyczyn zaburzeń równowagi fizjologicznej w większości, jeśli nie we wszystkich przypadkach PCOS.
Stwierdzono, że utrzymujące się wysokie poposiłkowe skoki glukozy powodują hiperinsulinemię, która z kolei zwiększa wydzielanie androgenów (męskiego hormonu) przez jajniki. Hormony te zwiększają akumulację tłuszczu trzewnego, przyczyniając się do dalszej hiperinsulinemii i pogorszenia objawów PCOS.
Co więcej, wykazano, że interwencje zmniejszające poposiłkowe skoki glukozy i insuliny we krwi zmniejszają objawy PCOS.
„Dlatego przeszliśmy od mówienia o poziomie glukozy we krwi do omówienia związanych z nim korzyści, co jest dla nas bardzo ekscytujące, ponieważ każdy klient ma inną markę, inny cel i wydaje się, że to działa wszędzie” – powiedział El Safadi.
Dodał, że odżywki sportowe to kolejna duża szansa rynkowa, zauważając: „Batoniki białkowe muszą być słodkie, ale sportowcy chcą produktów o niskim IG, ponieważ nie chcą katastrofy. Samo dodanie 200-250 mg tego pomoże.”
Roztwory cukru we krwi
Omawiając również trend w zakresie kontroli poziomu cukru we krwi podczas Nutraceucials Europe, Maria Pavlidou, dyrektor ds. marketingu i komunikacji w Sirio, powiedziała NutraIngredients, że firma opracowała „żelki zapobiegające kolce” przy użyciu Fibersol, odpornej na trawienie maltodekstryny pochodzącej z kukurydzy, należy przyjmować razem z posiłkami, aby poprawić uczucie sytości i zmniejszyć skoki cukru we krwi.
„Cukier we krwi to obecnie duży temat, a ludzie chcą uniknąć dużych skoków i spadków glukozy w ciągu dnia, aby poprawić poziom energii i koncentrację” – powiedziała.
„Ten trend jest w dużej mierze napędzany przez wpływowe osoby oraz popularność systemów CGM i śledzenia wskaźników zdrowotnych — ludzie mogą to zmierzyć, dzięki czemu łatwo im dostrzec korzyści i uwierzyć w nie”.