Technologia

Koreańskie tacos, pikantne kimchi i innowacyjne napoje: trendy kulinarne kształtujące letnie menu 2024

  • 25 maja, 2024
  • 5 min read
Koreańskie tacos, pikantne kimchi i innowacyjne napoje: trendy kulinarne kształtujące letnie menu 2024


Wkraczając w dynamiczny krajobraz kulinarny lata 2024 r., mieszanka ekscytujących trendów zmieni menu i doświadczenia kulinarne. Na pierwszy plan wysuwają się innowacyjne kreacje na bazie roślin, a szefowie kuchni wychodzą poza podstawowe zamienniki mięsa i celebrują pełnowartościowe dania na bazie roślin.

Koreańskie tacos, pikantne kimchi i innowacyjne napoje: trendy kulinarne kształtujące letnie menu w 2024 roku (fot. Sueseaqpi)

W wywiadzie dla HT Lifestyle szef kuchni Supreet Ghai, dyrektor ds. kulinarnych w ibis i ibis Styles India, powiedział: „Tacos z jackfruit, steki z grzybami i burgery na bazie roślin strączkowych to tylko kilka przykładów tego, jak naturalne smaki i tekstury są podkreślane i atrakcyjne. nie tylko dla wegan, ale dla każdego, kto szuka zdrowszych i bardziej zrównoważonych opcji. Ponadto fuzja smaków z całego świata nadal urzeka gości, przełamując tradycyjne kulinarne granice dzięki unikalnym połączeniom, takim jak koreańskie tacos i włoski makaron z przyprawami syczuańskimi, oferujących pełną smaku podróż dookoła świata.

Odblokuj wyłączny dostęp do najświeższych wiadomości na temat wyborów powszechnych w Indiach, tylko w aplikacji HT. Pobierz teraz! Pobierz teraz!

Dodał: „Fermentacja również powraca, a szefowie kuchni używają pikantnego kimchi, orzeźwiającej kombuchy i ostrych sfermentowanych ostrych sosów, aby wzbogacić dania o bogaty i złożony smak. Zrównoważony rozwój pozostaje głównym celem, który skłania szefów kuchni do stosowania przyjaznych dla środowiska praktyk gotowania, które maksymalizują wykorzystanie składników i minimalizują ilość odpadów, czego efektem są kreatywne i przyjazne dla środowiska dania. Tymczasem technologia rewolucjonizuje doznania kulinarne dzięki menu rzeczywistości rozszerzonej i spersonalizowanym podróżom kulinarnym opartym na sztucznej inteligencji. Powracają także nostalgiczne smaki, ponieważ goście pragną pocieszających dań w stylu retro, stworzonych na nowo z myślą o współczesnych podniebieniach. Wreszcie kwitnie ruch „od pola do stołu”, skupiający się na lokalnych składnikach, które zapewniają świeże produkty wysokiej jakości, odzwierciedlające tętniącą życiem esencję sezonu”.

Warto przeczytać!  Jak zdobyć Vapid Slamtruck za darmo w aktualizacji GTA Online Los Santos Drug Wars

Według Harendry Singha Rauteli, przedsiębiorcy kulinarnego i założyciela Agastya Cafe i Homestay, wyjątkowa geografia i bogata kultura Uttarakhand zapewniają niekończące się inspiracje do potraw, dzięki czemu szefowie kuchni mogą oferować autentyczne, a jednocześnie innowacyjne doznania kulinarne. Wyjaśnił: „Tego lata skupiamy się na świeżych, lokalnych produktach. Pomyśl o soczystych morelach, śliwkach i warzywach liściastych prosto z gospodarstw Uttarakhand. Te składniki nie tylko smakują niesamowicie, ale także wspierają naszych lokalnych rolników i zapewniają, że nasze dania są tak świeże, jak to tylko możliwe.

Decydując się na duży nacisk na zrównoważony rozwój, powiedział: „Robimy, co do nas należy, ograniczając marnowanie żywności i stosując opakowania przyjazne dla środowiska. Nasze menu zawiera teraz więcej opcji roślinnych, inspirowanych tradycyjnymi przepisami Gharwali i Kumaoni, ale z nowoczesnymi akcentami. Te dania są idealne dla tych, którzy szukają zdrowych i zrównoważonych wyborów. Jednym z ekscytujących trendów, który podążamy, jest kuchnia fusion. Na przykład nasza Pizza Pahadi łączy bogaty smak sera Pahadi ze skórką włoskich ziół. To hit wśród naszych gości! Inną ulubioną rzeczą jest nasza himalajska lemoniada z ziołami, która wykorzystuje lokalne zioła, takie jak buransh (rododendron), do orzeźwiającego letniego napoju.

Warto przeczytać!  Seria Galaxy S23 – Samsung Global Newsroom

Wykorzystując swoją wiedzę, Devanshi Tripathi, założycielka North Star Cafe w HSR Layout w Bengaluru, podkreśliła: „W tym roku obserwujemy ogromny trend w kierunku innowacyjnych napojów, które gaszą pragnienie i pobudzają kubki smakowe. Wzięliśmy klasyczne ulubione dania, takie jak kawa i herbata, i nadaliśmy im letni akcent. Nie wspominając, że mamy specjalne menu sezonowe, które zmienia się co miesiąc w zależności od klimatu.

Łącząc tonik kawowy z dobrodziejstwem kwiatu czarnego bzu, tworząc lekki i kwiatowy napój idealny na gorące popołudnie, Devanshi Tripathi powiedział: „Dla tych, którzy pragną smaku czegoś egzotycznego, wietnamska kawa stylizowana oferuje pyszne połączenie mocnej ciemnej kawy i kremowej mleko skondensowane, przenoszące Cię prosto na ulice Hanoi. Kawiarnie stawiają także na zdrowe i pyszne lekkie posiłki. Wiele kawiarni porzuciło frytkownice na rzecz smażenia i pieczenia na powietrzu, tworząc lżejsze opcje, które nie będą obciążać konsumentów”.

Podkreśliła, że ​​miski sałatkowe są ulubionym daniem klientów dzięki żywym kombinacjom, takim jak sałatka Burrata, która składa się z mieszanki warzyw, prażonych orzechów, pysznej mieszanki świeżych i suszonych pomidorów oraz pikantnego winegretu z sherry z odrobiną glazury kokum, co nadaje jej wyjątkowy akcent. Poleciła entuzjastom fitnessu Fruit Smoothie Bowl, Granola Bowl i Avocado Toast, a osobom szukającym przekąski po posiłku z pewnością przypadną do gustu desery, w których rogalik Lotus Biscoff oferuje zachwycające połączenie kruchego ciasta i nieodpartego smaku pasty Biscoff , a Banoffee Pie to klasyczny letni deser, który zawsze zadowoli tłumy.

Złap każdy wielki hit, każdą bramkę dzięki Crick-it, kompleksowemu miejscu, w którym znajdziesz wyniki na żywo, statystyki meczów, quizy, ankiety i wiele więcej. Odkryj teraz!.

Warto przeczytać!  Po co płacić za GPT-4? Forefront AI daje ci to za darmo

Złap swoją dzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości o stylu życia na stronie internetowej i aplikacjach Hindustan Times.


Źródło