Gotowanie

Koreańskie Żeberka | Krytyk receptury

  • 23 kwietnia, 2023
  • 9 min read
Koreańskie Żeberka |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Te koreańskie krótkie żeberka z kością to lepka, pikantna doskonałość! Ten przepis jest tak prosty, jak smażenie żeber i wrzucanie ich do sosu i do garnka. Rezultatem jest delikatne i aromatyczne mięso, które sprawi, że będziesz wracać na kilka sekund!

Jestem frajerem dla prostego dania mięsnego z garnka. Czasami gotowanie czegoś na grillu lub kuchence może być onieśmielające. Nie chcesz tego zepsuć ani wysuszyć. Mam pełne zaufanie do mojego garnka i uwielbiam to, że mogę opracować pyszne smaki przy niewielkim wysiłku. Jeśli też kochasz swój garnek, musisz spróbować tych łatwych kotletów wieprzowych, tego toskańskiego kurczaka w garnku i mostka wołowego wolno gotowanego.

Koreańskie krótkie żeberka na talerzu z szczypcami.

Crock Pot Koreańskie Krótkie Żeberka

Ten koreański przepis na krótkie żeberka jest absolutnie wymarzony! Podałem to na lunch znajomemu któregoś dnia i każda osoba wyszła z przepisem, a jedna z nich już to zrobiła! Obiecuję, że gdy raz wypróbujesz ten przepis, będziesz myślała o zrobieniu go ponownie! Te krótkie żeberka odpadają od kości z lepkim słodko-pikantnym sosem, którego nie da się przebić. Podawaj z białym ryżem błyskawicznym i smażonymi warzywami, a nawet z czosnkowym makaronem sezamowym! Porozmawiajmy więc o tym przepisie.

Naprawdę nie ma w tym nic, ponieważ używasz do tego powolnej kuchenki! Powolna kuchenka sprawia, że ​​uzyskanie delikatnego i soczystego mięsa o mnóstwie smaków jest tak łatwe. Sos jest kluczem do tego przepisu. Jest pełen wszystkich twoich ulubionych azjatyckich smaków, które łączą się w najlepszy sos przypominający grilla. Poniżej przedstawiam kilka sugestii dotyczących zamienników składników, jeśli ich potrzebujesz. Uwielbiam ten przepis, bo jest prosty i pyszny!

Składniki

Wszystko czego potrzebujesz to krótkie żeberka i ziemniaki i marchewka. Reszta składników na sos! Jeśli chcesz pójść na skróty, możesz zamiast tego użyć swojego ulubionego azjatyckiego sosu do grillowania, ale nie sądzę, żeby cokolwiek smakowało tak dobrze, jak ta domowa mieszanka. Kolejnym składnikiem, który często dodaję do moich koreańskich żeberek jest imbir! Dodaj do tego sosu tyle świeżego imbiru, ile chcesz. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Krótkie żebra: Mówię o tym, jaki rodzaj będziesz chciał kupić poniżej w pudełku z przepisami.
  • młode ziemniaki: Możesz również użyć innej odmiany ziemniaków i pokroić je na małe kawałki.
  • Marchew: To dodaje dużo smaku sosowi i dodatkowych składników odżywczych.
  • Ziarenka sezamu: Dla smaku na wierzchu żeber.
Warto przeczytać!  Te przekąski będą hitem wakacyjnych imprez! Sprawdź przepisy prosto od Masterchefa

sos

  • Biała cebula: Są słodkie i pikantne i dodają ton smaku sosowi.
  • Czosnek: Koniecznie w tym przepisie. Świeże ząbki czosnku posiekane.
  • Słodkie czerwone jabłko: Wydrążony, obrany i pokrojony w plastry. Zamiast tego możesz użyć azjatyckiej gruszki.
  • Bulion wołowy: Preferowany jest bulion wołowy, ale zamiast tego można użyć bulionu warzywnego.
  • Sos sojowy: Bez sosu sojowego to nie byłoby to samo! Sól i super umami ożywiają ten sos.
  • Czarny ocet: Uwielbiam głębię, jaką dodaje czarny ocet, ale zamiast tego można dodać ocet ryżowy lub mirin. Mówię o tym, jak dodać mirin do tego przepisu poniżej w polu wskazówek.
  • Brązowy cukier: Pomaga to zrównoważyć wszystkie słone i pikantne smaki i dodaje głębi smaku melasie.
  • Olej sezamowy: To mocny orzechowy smak, którego będziesz chciał w tym sosie.
  • Papryka: W rzeczywistości jest owocowy i lekko słodki o bogatym kolorze i doskonale pasuje do tego sosu.
  • Płatki chili: Aby dodać trochę ciepła. Możesz dodać więcej lub dodatkowy ostry sos, jeśli lubisz pikantne koreańskie krótkie żeberka.
  • Czarny pieprz: Świeżo zmielony czarny pieprz dla dodatkowego ciepła.
  • Skrobia kukurydziana: Do zagęszczenia sosu.
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak przygotować mięso i sos i złożyć to wszystko razem.

Koreański przepis na krótkie żeberka

Ten koreański przepis na krótkie żeberka jest tak prosty, jak to tylko możliwe! Będziesz chciał zacząć to rano, aby wszystko było gotowe na obiad. Twoje żeberka wołowe będą potrzebowały około 8 godzin w powolnej kuchence na niskim poziomie. Będą takie miękkie i aromatyczne! To nie są technicznie koreańskie krótkie żeberka z grilla, ponieważ na grillu nic nie zrobisz, ale smak jest równie dobry lub lepszy! Jeśli próbowałeś koreańskich żeberek w restauracji, pokochasz robienie ich w domu. Uwielbiam moją domową wersję jeszcze bardziej, ponieważ mogę wybrać jakość składników!

  1. Smażyć krótkie żeberka: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, a następnie obsmaż żeberka ze wszystkich stron, tylko przez minutę z każdej strony. Następnie dodaj krótkie żeberka, ziemniaki, marchewkę i nasiona sezamu do garnka.
  2. Zrób sos i gotuj w garnku: W średniej misce połącz wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem skrobi kukurydzianej, a następnie wymieszaj, aby wymieszać. Wlej sos na żeberka i warzywa. Następnie ustaw garnek na niski i przykryj, niech wszystko się gotuje przez 8 godzin.
  3. Dodaj skrobię kukurydzianą: Po upływie 8 godzin wyjmij mięso i warzywa z garnka. Zbierz jak najwięcej oleju tłuszczowego z wierzchu sosu, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą do płynu i wymieszaj, aby równomiernie się rozpuściła. W tym momencie możesz również odciąć trochę tłuszczu z mięsa.
  4. Dodaj mięso i warzywa z powrotem: Następnie włóż mięso i warzywa z powrotem do garnka i gotuj przez kolejne 30 minut. Tylko do zagęszczenia sosu.
  5. Cieszyć się: Podawać świeże, posypane sezamem i pokrojoną zieloną cebulką.
Warto przeczytać!  Przepis na ciasto piernikowe | Krytyk przepisów
Zbliżenie na rozsuwane krótkie żeberka w powolnej kuchence.

Wskazówki dotyczące robienia koreańskich krótkich żeberek

Jest tak wiele sposobów na zrobienie koreańskich krótkich żeberek, że nie musisz trzymać się mojego spisanego przepisu! Możesz absolutnie zrobić to danie, jak chcesz, a oto kilka wskazówek, jak zrobić to według własnego przepisu.

  • Rodzaj żeber: W sklepie spożywczym zobaczysz dwa rodzaje cięć, cięcie angielskie i cięcie flankujące. Angielskie żeberka to te, które chcesz kupić do tego przepisu. Są już pokrojone na pojedyncze żeberka i znacznie ułatwią ci wrzucanie do powolnej kuchenki i jedzenie.
  • Używanie gruszki zamiast jabłka: Używanie azjatyckiej gruszki w sosie jest dość tradycyjne. Możesz zastąpić jabłko gruszką lub użyć obu, jeśli masz ochotę! Owoce dodają sosowi dodatkowego cukru i smaku, a naprawdę nie można mieć za dużo.
  • Dodanie Mirina: Zwykle nie mam Mirin w spiżarni, więc nie dodałam jej do tego przepisu. To tradycyjny składnik tego przepisu. Mirin to rodzaj azjatyckiego wina do gotowania, które dodaje głębi smaku, w którą nie uwierzysz. Możesz dodać 1 lub 2 łyżki Mirin do tego przepisu.

Zbliżenie na rozsuwane koreańskie krótkie żeberka na talerzu.


  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i obsmaż żeberka ze wszystkich stron, tylko przez minutę z każdej strony. Dodaj krótkie żeberka, ziemniaki, marchewkę i nasiona sezamu do garnka.

  • W średniej misce połącz wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem skrobi kukurydzianej, i wymieszaj, aby wymieszać. Wlej sos na żeberka i warzywa. Obróć garnek do niskiego poziomu i przykryj, pozwól, aby wszystko gotowało się przez 8 godzin.

  • Gdy minie 8 godzin, wyjmij mięso i warzywa z garnka, odbierz jak najwięcej tłuszczu z wierzchu sosu, dodaj mąkę kukurydzianą do płynu i wymieszaj, aby równomiernie się rozpuściła. W tym momencie możesz również odciąć trochę tłuszczu z mięsa.

  • Dodaj mięso i warzywa z powrotem do garnka i pozwól mu gotować przez kolejne 30 minut. Tylko do zagęszczenia sosu.

  • Podawać świeże, posypane sezamem i pokrojoną zieloną cebulką.



Serwuje: 6

Kalorie489kcal (24%)Węglowodany41G (14%)Białko36G (72%)Tłuszcz20G (31%)Tłuszcz nasycony8G (40%)Tłuszcz wielonienasycony2GTłuszcze jednonienasycone8Gcholesterol98mg (33%)Sód910mg (38%)Potas1244mg (36%)Błonnik5G (20%)Cukier18G (20%)Witamina A7362j.m (147%)Witamina C22mg (27%)Wapń87mg (9%)Żelazo5mg (28%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański, koreański

Słowo kluczowe Koreańskie krótkie żeberka, przepis na krótkie żeberka


Źródło