Nauka i technika

Korzyści płynące ze stosowania diety wegetariańskiej nie są takie same dla wszystkich

  • 12 lipca, 2024
  • 4 min read
Korzyści płynące ze stosowania diety wegetariańskiej nie są takie same dla wszystkich




Według nowego badania genetyka odgrywa ważną rolę w ustaleniu, czy dieta wegetariańska jest dla Ciebie odpowiednia

Dla wielu wegetarianizm prowadzi do korzyści zdrowotnych, takich jak obniżony poziom cholesterolu i zmniejszone ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Jednak dla niektórych ta specjalistyczna dieta może wiązać się z kosztami, twierdzą badacze.

Badanie dotyczyło tego, jak różnice w genach wpływają na to, jak osoba reaguje na składniki odżywcze i potencjalne choroby związane z dietą. Zapewnia ono solidną bazę wiedzy na temat poprawy ogólnych wyników zdrowotnych poprzez odżywianie, mówi główny autor Michael Francis, absolwent Instytutu Bioinformatyki Uniwersytetu Georgia.

Francis był wegetarianinem przez siedem lat, w okresie dojrzewania i w wieku dwudziestu kilku lat, i choć teraz je mięso, twierdzi, że był to jeden z głównych powodów, dla których zdecydował się studiować nutrigenetykę.

„Budujemy naukowe podstawy dla spersonalizowanego żywienia, które optymalizuje zdrowie człowieka na poziomie jednostki, zamiast uniwersalnych zaleceń dietetycznych” – mówi Francis.

Warto przeczytać!  Szacunki poziomu wariantów odziedziczalności cukrzycy typu 2 u Afroamerykanów

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 150 000 uczestników i zidentyfikowali 2300 osób, które stosowały ścisłe parametry diety wegetariańskiej, aby określić, w jaki sposób genetyka wpływa na korzyści zdrowotne.

Stwierdzono, że większość wegetarian miała niższy poziom cholesterolu we wszystkich parametrach, w tym całkowitego cholesterolu, LDL i HDL, co może korzystnie wpływać na zdrowie serca.

Wegetarianie mieli również niższy poziom witaminy D i wyższy poziom trójglicerydów niż osoby niebędące wegetarianami. Witamina D jest ważna dla zdrowia kości i funkcji odpornościowych, a jej niedobór może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Wyższe poziomy trójglicerydów, które są rodzajem tłuszczu we krwi, mogą również zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Włączając do analizy komponent genetyczny, badanie wykazało, że gdy obecne były określone warianty genu, znane również jako allele drugorzędne, uczestnicy widzieli różne wyniki zdrowotne. Obejmowało to wariant genu MMAA, który odnosi się do metabolizmu wapnia.

Podczas gdy większość wegetarian obserwuje obniżony poziom wapnia, co może mieć zauważalny negatywny wpływ, osoby z tym mniejszym allelem odnotowały zwiększony poziom wapnia. Może to prowadzić do poprawy zdrowia kości i zdrowia zębów, ale wysoki poziom wapnia może również mieć negatywny wpływ na zdrowie, w tym rozwój kamieni nerkowych lub problemy sercowo-naczyniowe.

Warto przeczytać!  Urządzenie do testów genetycznych „Laboratorium na chipie” potrafi zidentyfikować wirusy w ciągu trzech minut z najwyższą dokładnością

Inni mogą zauważyć wpływ na poziom hormonów. Podczas gdy większość wegetarian zauważa spadek testosteronu, mniejsza grupa z innym wariantem genu odnotowała wzrost poziomu testosteronu.

Trzecią znaczącą interakcją, według badania, był wariant genu związany z funkcją nerek i szybkością filtracji nerek. Obecność tego mniejszego allelu modyfikowała efekt wegetarianizmu, zmieniając go ze zwiększania eGFR, czyli szacowanej szybkości filtracji kłębuszkowej, na zmniejszanie tej szybkości filtracji.

Francis twierdzi, że podkreślenie tych różnic może pomóc każdemu znaleźć dietę, która najlepiej odpowiada jego indywidualnym potrzebom.

„Osoby o szczególnych i natychmiastowych potrzebach żywieniowych związanych z tymi trzema cechami powinny rozważyć wykonanie testów w kierunku wariantów opisanych w tym manuskrypcie i wprowadzenie odpowiednich zmian” – mówi.

W przyszłości badanie to może stanowić wsparcie dla przyszłych badań nutrigenetycznych i badań klinicznych, pomagając naukowcom lepiej zrozumieć wpływ diety na różne grupy.

Badania pojawiają się w Genetyka PLOS.

Dodatkowi współautorzy pochodzą z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu w Georgii

Źródło: Uniwersytet w Georgii


Źródło