Nauka i technika

Korzyści płynące ze stosowania diety wegetariańskiej nie są uniwersalne, twierdzi badanie

  • 11 lipca, 2024
  • 4 min read
Korzyści płynące ze stosowania diety wegetariańskiej nie są uniwersalne, twierdzi badanie


wegetariański

Źródło: Pixabay/CC0 Domena publiczna

Według nowego badania przeprowadzonego przez University of Georgia, genetyka odgrywa ważną rolę w ustaleniu, czy dieta wegetariańska jest dla Ciebie odpowiednia.

Dla wielu wegetarianizm prowadzi do korzyści zdrowotnych, takich jak obniżony poziom cholesterolu i zmniejszone ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Jednak dla niektórych ta specjalistyczna dieta może wiązać się z kosztami, powiedzieli badacze.

Praca została opublikowana w czasopiśmie Genetyka PLOS.

Badanie dotyczyło tego, jak różnice w genach wpływają na to, jak osoba reaguje na składniki odżywcze i potencjalne choroby związane z dietą. Zapewnia solidną bazę wiedzy na temat poprawy ogólnych wyników zdrowotnych poprzez odżywianie, powiedział główny autor Michael Francis, Ph.D., absolwent Instytutu Bioinformatyki UGA. Francis był wegetarianinem przez siedem lat w okresie dojrzewania i dwudziestki, i chociaż teraz je mięso, powiedział, że był to jeden z głównych powodów, dla których zdecydował się studiować nutrigenetykę.

„Budujemy naukowe podstawy dla spersonalizowanego żywienia, które optymalizuje zdrowie człowieka na poziomie jednostki, zamiast uniwersalnych zaleceń dietetycznych” – powiedział Francis.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 150 000 uczestników i zidentyfikowali 2300 osób, które stosowały ścisłe parametry diety wegetariańskiej, aby określić, w jaki sposób genetyka wpływa na korzyści zdrowotne.

Stwierdzono, że większość wegetarian miała niższy poziom cholesterolu we wszystkich parametrach, w tym całkowitego cholesterolu, LDL i HDL, co może korzystnie wpływać na zdrowie serca.

Wegetarianie mieli również niższy poziom witaminy D i wyższy poziom trójglicerydów niż osoby niebędące wegetarianami. Witamina D jest ważna dla zdrowia kości i funkcji odpornościowych, a jej niedobór może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Wyższe poziomy trójglicerydów, które są rodzajem tłuszczu we krwi, mogą również zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Włączając do analizy komponent genetyczny, badanie wykazało, że gdy obecne były określone warianty genu, znane również jako allele drugorzędne, uczestnicy widzieli różne wyniki zdrowotne. Obejmowało to wariant genu MMAA, który odnosi się do metabolizmu wapnia.

Podczas gdy większość wegetarian obserwuje obniżony poziom wapnia, co może mieć zauważalny negatywny wpływ, osoby z tym mniejszym allelem odnotowały zwiększony poziom wapnia. Może to prowadzić do poprawy zdrowia kości i zdrowia zębów, ale wysoki poziom wapnia może również mieć negatywny wpływ na zdrowie, w tym rozwój kamieni nerkowych lub problemy sercowo-naczyniowe.

Inni mogą zauważyć wpływ na poziom hormonów. Podczas gdy większość wegetarian zauważa spadek testosteronu, mniejsza grupa z innym wariantem genu odnotowała wzrost poziomu testosteronu. Trzecią znaczącą interakcją, według badania, był wariant genu związany z funkcją nerek i współczynnikami filtracji nerkowej. Obecność tego mniejszego allelu zmodyfikowała efekt wegetarianizmu, zmieniając go ze zwiększania eGFR, czyli szacowanego współczynnika filtracji kłębuszkowej, na zmniejszanie tego współczynnika filtracji.

Francis powiedział, że podkreślenie tych różnic może pomóc każdemu znaleźć dietę, która najlepiej odpowiada jego indywidualnym potrzebom.

„Osoby ze szczególnymi i natychmiastowymi potrzebami żywieniowymi związanymi z tymi trzema cechami powinny rozważyć wykonanie testów w kierunku wariantów opisanych w tym manuskrypcie i wprowadzenie odpowiednich zmian” – powiedział.

W przyszłości badanie to może stanowić wsparcie dla przyszłych badań nutrigenetycznych i badań klinicznych, pomagając naukowcom lepiej zrozumieć wpływ diety na różne grupy.

Współautorem badania był dr Kaixiong Ye z Wydziału Genetyki UGA. Inni współautorzy to dr Kenneth Westerman i dr Alisa Manning z Harvard University.

Więcej informacji:
Michael Francis i in., Interakcje genów i wegetarianizmu w zakresie wapnia, szacowanego współczynnika filtracji kłębuszkowej i testosteronu zidentyfikowane w analizie całego genomu w oparciu o 30 biomarkerów, Genetyka PLOS (2024). DOI: 10.1371/journal.pgen.1011288

Dostarczone przez University of Georgia

Cytat:Korzyści płynące ze stosowania diety wegetariańskiej nie są uniwersalne, twierdzi badanie (2024, 11 lipca), pobrano 11 lipca 2024 r. z

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Poza wszelkim uczciwym wykorzystaniem w celu prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.




Źródło

Warto przeczytać!  Wielkie trendy: nowe granice w opiece zdrowotnej