Nauka i technika

Korzyści płynące ze stosowania kofeiny są większe u sportowców o specyficznych profilach genetycznych

  • 29 lipca, 2024
  • 4 min read
Korzyści płynące ze stosowania kofeiny są większe u sportowców o specyficznych profilach genetycznych


Wpływ spożycia kofeiny na poprawę wyników ćwiczeń oporowych był przedmiotem debaty z uwagi na niejednoznaczne wyniki poprzednich badań.

Wykazano, że wpływ suplementacji kofeiną na reakcje hormonalne znacznie różni się u poszczególnych osób. Uważa się, że ta zmienność wynika z różnic genetycznych, w szczególności wariantów genetycznych (polimorfizmów DNA), takich jak CYP1A2 i ADORA2A, odpowiedzialnych za metabolizm kofeiny.

W szczególności gen ADORA2A koduje receptor adenozyny A2A (A2AR), który odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach biologicznych, w tym w wrażliwości na kofeinę.

Przeprowadzono randomizowane, podwójnie ślepe, krzyżowe badanie kontrolowane placebo z udziałem 30 mężczyzn, którzy przeszli co najmniej roczny trening oporowy, aby ocenić wpływ ADORA2A, a konkretnie jego polimorfizmu rs5751876, na poziom testosteronu (TS) i hormonu wzrostu (GH) po suplementacji kofeiną.

Uczestników podzielono na grupy spożywające niewielkie ilości kofeiny, a w celu ustalenia profilu genetycznego każdego uczestnika przeprowadzono genotypowanie.

Godzinę przed rozpoczęciem ćwiczeń oporowych podano im 6 mg kofeiny na kg masy ciała lub placebo (maltodekstrynę). Poziomy TS i GH mierzono przed, bezpośrednio po i 15 minut po ćwiczeniach oporowych.

Warto przeczytać!  Hyris dokonuje integracji z Ulisse Biomed, tworząc nową międzynarodową grupę gotową zaznaczyć swoją obecność na światowym rynku biotechnologii

Po siedmiodniowym okresie wypłukiwania powtórzono ten sam protokół.

Stwierdzono, że nosiciele genotypu TT w grupie interwencyjnej wykazali istotnie podwyższony poziom hormonu wzrostu w porównaniu do osób z genotypem TC/CC — przed badaniem (p = 0,012), bezpośrednio po badaniu (p = 0,007) i 15 minut po wysiłku (p = 0,001).


Źródło