Zdrowie

Korzyści zdrowotne i klimatyczne diety Planetary Health | Aktualności

  • 10 czerwca, 2024
  • 5 min read
Korzyści zdrowotne i klimatyczne diety Planetary Health |  Aktualności


Do natychmiastowego wydania: 10 czerwca 2024 r

Boston, Massachusetts. Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Harvard TH Chan School of Public Health, osoby stosujące zdrową, zrównoważoną dietę, oprócz wpływu na środowisko, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. To pierwsze duże badanie bezpośrednio oceniające wpływ przestrzegania zaleceń zawartych w przełomowym raporcie EAT-Lancet z 2019 roku. Naukowcy nazwali model żywieniowy przedstawiony w raporcie – który kładzie nacisk na różnorodność minimalnie przetworzonej żywności roślinnej, ale pozwala na umiarkowane spożycie mięsa i produktów mlecznych – dietą zdrowia planetarnego (PHD).

Badanie opublikowano w Internecie 10 czerwca w The American Journal of Clinical Nutrition.

„Zmiany klimatyczne sprowadziły naszą planetę na ścieżkę katastrofy ekologicznej, a nasz system żywnościowy odgrywa tu główną rolę” – powiedział korespondent Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia. „Zmiana sposobu, w jaki jemy, może pomóc spowolnić proces zmian klimatycznych. A to, co najzdrowsze dla planety, jest także najzdrowsze dla ludzi”.

Podczas gdy inne badania wykazały, że diety kładące nacisk na żywność pochodzenia roślinnego zamiast na żywność pochodzenia zwierzęcego mogą być korzystne dla zdrowia ludzi i planety, w większości z nich przeprowadzono jednorazową ocenę diety, która dała słabsze wyniki niż przyglądanie się dietom przez długi okres czasu.

Warto przeczytać!  Odkrywanie ukierunkowanych na gospodarza terapii gruźlicy

Naukowcy wykorzystali dane dotyczące stanu zdrowia ponad 200 000 kobiet i mężczyzn uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study I i II oraz badaniu uzupełniającym pracowników służby zdrowia. Na początku badania uczestnicy byli wolni od poważnych chorób przewlekłych i wypełniali kwestionariusze dietetyczne co cztery lata przez okres do 34 lat. Aby ocenić przestrzeganie PHD, dietę uczestników oceniano na podstawie spożycia 15 grup żywności – w tym produktów pełnoziarnistych, warzyw, drobiu i orzechów.

Badanie wykazało, że ryzyko przedwczesnej śmierci było o 30% niższe u 10% uczestników, którzy najściślej przestrzegali PHD, w porównaniu z 10% uczestników, którzy najmniej przestrzegali zasad PHD. Każda główna przyczyna zgonów, w tym rak, choroby serca i płuc, była mniejsza w miarę większego przestrzegania tego wzorca żywieniowego.

Ponadto naukowcy odkryli, że osoby, które najlepiej przestrzegały zasad PHD, miały znacznie mniejszy wpływ na środowisko w porównaniu z osobami, które przestrzegały najmniej, obejmując o 29% niższą emisję gazów cieplarnianych, o 21% mniejsze zapotrzebowanie na nawozy i o 51% mniejsze wykorzystanie gruntów uprawnych.

Naukowcy zauważyli, że ograniczenie użytkowania gruntów jest szczególnie ważne jako czynnik ułatwiający ponowne zalesianie, które jest postrzegane jako skuteczny sposób na dalsze zmniejszenie poziomu gazów cieplarnianych powodujących zmiany klimatyczne.

Warto przeczytać!  Gwałtowny wzrost liczby przypadków świnki w Delhi NCR: oto objawy i wiedza, jak zachować bezpieczeństwo

„Nasze badanie jest godne uwagi, biorąc pod uwagę, że Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych odmówił uwzględnienia wpływu wyborów żywieniowych na środowisko, a wszelkie odniesienia do wpływu diety na środowisko nie będą dozwolone w nadchodzącej rewizji amerykańskich wytycznych żywieniowych” – powiedział Willett. „Odkrycia pokazują, jak powiązane jest zdrowie ludzi i planety. Zdrowe odżywianie sprzyja zrównoważeniu środowiskowemu, co z kolei jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdej osoby na ziemi”.

Inni autorzy szkoły Harvard Chan to Linh Bui, Fenglei Wang, Qi Sun, Frank Hu, Kyu Ha Lee i Marta Guasch-Ferre.

Badanie zostało sfinansowane z grantów badawczych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) UM1 CA186107, P01 CA87969, R01 HL034594, U01 CA176726, U01 CA167552, R01 HL035464, R01 DK120870 i R01 DK126698.

„Wskaźnik diety zdrowia planetarnego oraz ryzyko śmiertelności całkowitej i związanej z przyczyną w trzech prospektywnych kohortach”, Linh P. Bui, Tung T. Pham, Fenglei Wang, Boyang Chai, Qi Sun, Frank B. Hu, Kyu Ha Lee, Marta Guasch- Ferre, Walter C. Willett, The American Journal of Clinical Nutrition, 10 czerwca 2024, doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.03.019

Warto przeczytać!  Nowe badania pokazują, że szum multiwitaminowy sprawdza się w praktyce: nie czynią człowieka zdrowszym ani nie wydłużają jego życia Zdrowie

Odwiedź stronę internetową Harvard Chan School, aby uzyskać najnowsze wiadomości, komunikaty prasowe i oferty multimedialne.

obraz: iStock/udra

Po więcej informacji:

Maja Brownstein
mbrownstein@hsph.harvard.edu

###

Harvard TH Chan School of Public Health skupia oddanych ekspertów z wielu dziedzin, aby kształcić nowe pokolenia światowych liderów w dziedzinie zdrowia i opracowywać potężne pomysły, które poprawiają życie i zdrowie ludzi na całym świecie. Jako społeczność czołowych naukowców, pedagogów i studentów współpracujemy, aby przenieść innowacyjne pomysły z laboratorium do życia ludzi – nie tylko dokonując przełomowych odkryć naukowych, ale także pracując nad zmianą indywidualnych zachowań, polityk publicznych i praktyk w zakresie opieki zdrowotnej. Każdego roku ponad 400 wykładowców w Harvard Chan School uczy ponad 1000 studentów studiów stacjonarnych z całego świata i szkoli tysiące kolejnych w ramach kursów online i kursów dla kadry kierowniczej. Założona w 1913 roku jako Harvard-MIT School of Health Officers, szkoła jest uznawana za najstarszy w Ameryce program szkolenia zawodowego w zakresie zdrowia publicznego.




Źródło